Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tresty za držanie drog by sa mohli znížiť: VIDEO Koaliční poslanci podali novelu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Trestné sadzby za držanie ľahších drog na vlastnú spotrebu by sa mohli znížiť. Koaliční poslanci Národnej rady (NR) SR predložili novelu Trestného zákona, ktorá má umožniť zníženie trestov a tiež možnosť pre sudcov udeliť iný trest, napríklad tzv. ochranné liečenie.

Poslanci za OĽANO, Sme rodina a Za ľudí o tom informovali na piatkovej tlačovej konferencii. Dodali, že návrh upravujúci túto problematiku mala predložiť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, no keďže k tomu nedošlo, podali vlastný. Parlament by mohol o novele rokovať už na najbližšej schôdzi, ktorá sa začína 23. novembra.

Koalícia prichádza s návrhom na zmiernenie trestov za marihuanu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Táto právna úprava nijakým spôsobom nelegalizuje drogy. Je veľmi jednoduchá v tom, že sudca má právo povedať, či stačí trest povinnej práce alebo povinnej liečby a podobne. Ukladáme možnosť sudcovi, že nemusí mladého človeka poslať do väzenia. Rovnako znižujeme niektoré trestné sadzby, aby sa mohol sudca rozhodnúť, že namiesto päť až desať povie tri roky podmienečne," povedal poslanec Juraj Šeliga zo strany Za ľudí.

Návrh upravuje "najľahšie" prehrešky

Návrh upravuje napríklad "najľahšie" prehrešky, teda držanie drog na vlastnú spotrebu. Ak páchateľ drží maximálne tri dávky, sadzba by sa mohla znížiť z výšky do troch rokov na sadzbu do roka. Ak u neho nájdu maximálne desať dávok, nehrozilo by mu podľa návrhu väzenie do výšky päť rokov, ale do dvoch rokov.

Pri vážnych prešľapoch tresty meniť nechcú 

"Súd by mohol ponúknuť namiesto trestu ochranné liečenie, ak s tým bude páchateľ súhlasiť," doplnil poslanec Kristián Čekovský (OĽANO). Návrhom chcú tiež odstrániť spodnú hranicu trestu pri prechovávaní predmetu na výrobu drog, kam patrí aj pestovanie konope. Opakovane prichyteným užívateľom by už nemuselo hroziť desať až 15 rokov za mrežami, ale päť až desať rokov. Týkalo by sa to iba recidivistov. Pri vážnych prešľapoch, teda pri díleroch či obchodníkoch s drogami, tresty meniť nechcú.

V piatok je posledný deň na podávanie návrhov 

Približne pred pol rokom sa konala odborná konferencia za účasti ministrov, expertov či predstaviteľov Policajného zboru, po ktorej sa začalo pracovať na legislatívnych úpravách. Poslanec Juraj Krúpa (OĽANO) priblížil, že sa snažili koordinovať s Kolíkovou, ktorá mala na najbližšiu schôdzu predložiť návrh. V piatok je posledný deň podávania návrhov a Kolíková ho podľa jeho slov nepredložila.

Krajčír vyzval, aby SaS nepolitikárčila 

Podľa Ľuboša Krajčíra (Sme rodina) ide o tému zdravého rozumu, odmieta dekriminalizovanie marihuany či ľahkých drog. Krajčír vyzval, aby SaS nepolitikárčila a aby návrh pomohla schváliť. Šeliga skonštatoval, že celá koalícia sa dohodla, že návrh prejde.

Kolíková chce tento mesiac predložiť návrh týkajúci sa aj drog

Návrh upravujúci tresty aj za držanie drog chce ministerka spravodlivosti Mária Kolíková predložiť do legislatívneho procesu ešte tento mesiac. Mrzí ju debata, ktorá okolo témy nastala. Tvrdí, že s poslancami OĽANO mala zhodu na potrebe zmeny. Jej návrh sa má týkať komplexnejšej zmeny nastavenia sankcií za trestné činy.

S poslancami OĽANO sa Kolíková podľa svojich slov dohodla, že zmena bude súčasťou právnej úpravy, ktorú chce predložiť v paragrafovom znení už tento mesiac do legislatívneho procesu. "Chceme sa pozrieť na sankcie spôsobom, že nie automaticky bude prichádzať trest odňatia slobody, ako je tomu teraz. A to aj pre trestné činy súvisiace s drogami, kde si viem napríklad predstaviť, že by bol vytvorený priestor na to, aby sme so zachytenými užívateľmi pracovali aj inak, než ich len trestať, napríklad presmerovať ich pod dohľad odborníkov," povedala Kolíková.

Viac o téme: DrogyKoalíciaNovelaTresty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu