Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zúfalí Slováci polárnu žiaru nakoniec nevideli: Je tu však vysvetlenie aj nová nádej, že sa dočkáme!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Prírodný úkaz, aký sa len tak nevidí a rozhodne nie v našich zemepisných šírkach. Počas uplynulej noci nadšenci vesmíru očakávali nevydané divadlo na našej oblohe. Príroda to totiž zariadila tak, že polárna žiara mala byť viditeľná aj nad našim územím. Nakoniec však prišlo iba sklamanie. Je však možné, že sa dočkáme dnes.

Všetko začalo vo štvrtok, kedy na Slnku došlo k veľkej slnečnej erupcii. Ako vysvetlil portál imeteo.sk, Slnko sa totiž aktuálne nachádza vo svojom 11-ročnom cykle, čo znamená, že je čoraz aktívnejšie. Až približne do roku 202 až 2025 by sa mali erupcie na tejto, pre náš život nevyhnutnej hviezde, zvyšovať.

Zúfalí Slováci polárnu žiaru
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ, Suomi NPP, NASA)

K jednej z tých silnejších erupcií došlo aj v spomínaný štvrtok, kedy bol vyvrhnutý oblak koronálnej plazmy a ten zamieril k Zemi. Splnené tak boli dve podmienky na to, aby bolo možné pozorovať polárnu žiaru. Práve tento oblak môže totiž vyvolať geomagnetickú búrku čo pre nás znamená, že na oblohe môžeme pozorovať polárnu žiaru.

Ako sa však ukazuje, tento mrak nás zasiahol iba okrajovo – veľké divadlo na nočnej oblohe sa teda nekonalo. Teda aspoň čo sa nášho územia týka. Pozorovať neuveriteľnú hru svetla však bolo možné zo severných častí Európy. Okolo polnoci sociálne siete doslova zaplavili fotografie zo Škótska, Škandinávie, Ruska, Grónska či Islandu, zachytávajúce nádherne ožiarenú oblohu.

Zúfalí Slováci polárnu žiaru
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ešte sa možno dočkáme

Stále však existuje nádej, že polárnu žiaru predsa len spozorujú na severnom obzore aj ľudia na Slovensku. Stať by sa tak mohlo už dnes v noci. V hre je totiž aj možnosť, že to, čo vyvolalo včerajšiu polárnu žiaru na severe Európy, bol len akýsi predvoj a príchod koronálnej hmoty po štvrtkovej erupcii sa oproti predpokladom oneskoril.

Na jej viditeľnosť však môžu mať vplyv aj také faktory, ako je mesačný jas alebo svetelný smog. Predikcie preto už vopred upozorňovali aj na to, že ak sa u nás polárna žiada vyskytne, pozorovať ju bude možné najmä v horských oblastiach.

Viac o téme: Polárna žiaraSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu