Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lekár Hložník o šírení hoaxov a konšpirácií: VIDEO Jedna vec je pre neho nepochopiteľná! Vysvetlil dôvod

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

BRATISLAVA – Denne rieši prípady pacientov, ktorých ťažký priebeh koronavírusu dohnal až na umelú pľúcnu ventiláciu. Súčasne aj on počúva o hoaxoch, ktoré sa šíria internetom. Primár z bratislavskej nemocnice na Antolskej Jakub Hložník prehovoril o tom, ako sa na takéto konšpirácie, občas šírené aj ľuďmi s medicínskym vzdelaním, pozerá.

Vo videu z dielne policajnej stránky zameranej na hoaxy a podvody prezradil, že momentálne majú štyroch pacientov, ktorých zlý zdravotný stav si vyžiadal pľúcnu ventiláciu. "Všetci štyria sú samozrejme nezaočkovaní," uviedol. Jeden z nich najskôr hospitalizáciu dokonca odmietal. Na druhý deň ho však prijať aj tak museli, lebo sa dusil. Z pohotovosti putoval priamo na ventiláciu.

Hložník spomína aj na prípad manželského páru, kde žena je zaočkovaná, no muž nie. Ten skončil u nich na pľúcnej ventilácii, žiaľ, s veľmi zlou prognózou. 

Lekár Hložník prehovoril o hoaxoch: Jedna vec je pre neho nepochopiteľná! (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

Nad tým, že ľudia potom veria rôznym informáciám šíreným na internete a nie ľudom, ktorí denne s covidom v nemocniciach bojujú a starajú sa o pacientov, iba nechápavo krúti hlavou.

Známy lekár síce vyjadril pochopenie v súvislosti s tým, že v súčasnej dobe sme zaplavení toľkými informáciami, že vybrať spomedzi nich pravdu je ťažké. Odkázal však, že ak sa už ľudia v informáciách vyznať nevedia, majú ich aspoň preberať priamo od zdroja, to znamená od lekárov a zdravotníkov, ktorí priamo s pacientmi pracujú.

Pľúcna ventilácia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Je to pre mňa nepochopiteľné, že tí ľudia neveria nám, ale veria hocijakým ľudom, ktorí šíria často pre mňa až nepochopiteľné nezmysli na internete," uviedol.

"Keď si chcem dať opraviť auto, tak nejdem za inštalatérom, ale za automechanikom, čiže nebudem počúvať ľudí, ktorí s tým nemajú skúsenosti, nerobia s tým," povedal. Zároveň však priznal, že medzi tými, ktorí nezmysly na internete šíria, sú často žiaľ aj ľudia s titulom MUDr.

Viac o téme: KoronavírusHoaxyCovid-19Jakub Hližník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu