Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Koalícia sa dohodla na zmenách v exekúciách: Kolíková odmieta, že by šlo o obchod so Sme rodina

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Zmeny vo výkone exekúcií pomôžu najmä nízkopríjmovým skupinám obyvateľstva. Po schválení vládneho nariadenia o zmene rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia sa na tom zhodli zástupcovia koalície. Po novom sa bude pri neprednostných pohľadávkach viac zohľadňovať výška mzdy a rast životných nákladov. Nariadenie bude platiť od 1. januára 2022.

Minister práce Milan Krajniak avizoval, že zmeny podmienok výkonu exekúcií sa dotknú približne pol milióna ľudí. "Právna úprava posúva hranicu príjmu, ktorá by nemala byť zasiahnutá zrážkami. Posúvame to zo 100 na 140 percent životného minima. Zároveň zvyšujeme hladinu, od ktorej možno bez obmedzenia siahnuť na príjem," priblížila šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková.

Koalícia sa dohodla na zmenách v exekúciách: Kolíková odmieta, žeby šlo o obchod so Sme rodina (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kolíková odmietla obchod so Sme rodina kvôli súdnej mape

Odmietla obchod s hnutím Sme rodina za podporu novej súdnej mapy. Zdôraznila, že zmeny sa netýkajú prednostných pohľadávok. "Záväzky, ako dane, výživné, náhrada škody na zdraví, osobitne tá, ktorá bola spôsobená trestným činom, sú tzv. prednostné pohľadávky a tento voľný režim sa ich nijako nedotkne." Priznala, že sa s exekútormi na zmene podmienok právnej úpravy nezhoduje, na rozdiel od nich ju však považuje za vyváženú.

Koalícia sa dohodla na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šéf rezortu financií a OĽANO Igor Matovič označil nariadenie za revolučnú zmenu v ochrane najslabších. Tvrdí, že bude mať vplyv na nižší objem poskytnutých úverov tzv. nebankovými subjektmi. "Veľmi aktívne prispievame do lepšieho finančného zázemia našich rodín," skonštatoval predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár.

Koalícia sa dohodla na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V prípade neprednostných pohľadávok sa zvyšuje základná nepostihnuteľná suma z mesačnej mzdy zo 100 na 140 percent životného minima na plnoletú fyzickú osobu. Zvyšuje sa aj limit na zrážky zo mzdy vo vzťahu k vyživovaným osobám. Podstatou zmien v návrhu je zvýšenie tzv. základnej sumy, na ktorú povinnému nebude siahnuté. Ďalším cieľom právnej úpravy je tiež motivovať ľudí, na ktorých majetok je uvalená exekúcia, zamestnať sa.

Pri exekúciách sa viac zohľadní výška mzdy a rast životných nákladov

Pri výkone exekúcií sa bude viac zohľadňovať výška mzdy a rast životných nákladov. Vyplýva to z nariadenia vlády SR o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia, ktoré v stredu schválila vláda. Cieľom je aj uspokojenie pohľadávok, ktoré by inak boli nevymožiteľné z dôvodu, že povinný nemá majetok a nemá motiváciu sa zamestnať.

Koalícia sa dohodla na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rezort spravodlivosti, ktorý je predkladateľom schváleného návrhu, ešte skôr upozornil, že doterajšia právna úprava nezohľadňuje výšku mzdy povinného tak, aby základná suma proporcionálne rástla s ohľadom na výšku jeho mzdy. Posúva sa preto hranica, nad ktorú sa zvyšok čistej mzdy zrazí bez obmedzenia. V súčasnosti je hranica stanovená približne na 327 eur na plnoletú osobu. Po novom sa bude táto zrážka bez obmedzenia realizovať až nad sumu, ktorá je v súčasnosti na úrovni takmer 916 eur.

Koalícia sa dohodla na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zmena má motivovať povinných zaradiť sa na trh práce a uspokojiť pohľadávky. Predpokladá sa, že navrhovaná právna úprava umožní "nepracujúcim" povinným zamestnať sa legálne s legálnym príjmom bez obavy, že dosiahnutý príjem bude neúmerne znížený v dôsledku realizovanej exekúcie. Nariadenie začne platiť od 1. januára 2022, aby aj vzhľadom na dôsledky dosahov pandémie ochorenia COVID-19 bolo aplikované čo najskôr.

Koalícia sa dohodla na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

SNS vyzýva hnutie Sme rodina

Mimoparlamentná SNS vyzýva hnutie Sme rodina na predloženie návrhu na zastavenie exekúcií. Informovala o tom Zuzana Škopcová, riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka. Zmeny v exekúciách, ktoré v stredu schválila vláda, podľa SNS spôsobia chaos. "Vláda len zdvihla sumu, na ktorú sa nemôže občanom siahať," upozorňuje strana.

Viac o téme: ExekúcieIgor MatovičBoris KollárMilan KrajniakMária Kolíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu