Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kollár blokuje ďalšiu reformu, Matovič ho bráni: On neobchoduje! Na to som zvyknutý u iného koaličného partnera

Igor Matovič a Eduard Heger Zobraziť galériu (3)
Igor Matovič a Eduard Heger (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Šéf parlamentu Boris Kollár má problém s viacerými reformami. Najnovšie aj s reformou národných parkov. Minister životného prostredia Ján Budaj sa s ním zatiaľ nestretol, no rozumie jeho výhradám. Minister financií Igor Matovič pred rokovaním vlády povedal, že sa táto reforma zrejme odloží.

Poslanecký návrh reformy národných parkov by sa mohol zo stredajšieho rokovania vlády presunúť na budúci týždeň. Predpokladá to práve minister financií Igor Matovič. Vláda rokovanie o návrhu v stredu prerušila.

Reforma národných parkov sa odkladá: Kollár neobchoduje, na to Je Matovič zvyknutý u iného koaličného partnera (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


Bude na platy? Polmiliardový balík je vo hviezdach, dohoda chýba: Šéf školstva musí zabrať! Z učiteľa je rukojemník


Ďalšia reforma sa odkladá

"Bude škoda, ak by sme nevyužili príležitosť a neurobili veľké reformy v nemocniciach, národných parkoch, súdoch, vo financiách alebo otázkach spravodlivosti," podotkol Matovič. Verí, že nezhody v koalícii pre reformy sú len turbulencie pred tým, než sa nadýchnu a povedia si, že zásadné reformy spravia.

VIDEO Budaj bude rokovať s Kollárom

Minister životného prostredia Ján Budaj je pripravený rokovať so šéfom parlamentu Borisom Kollárom o reforme národných parkov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na obchodovanie som zvyknutý u iného partnera

Matovič uviedol, že Kollár má vo viacerých otázkach ako sú národne parky, nemocnice, či spravodlivosť iný pohľad na vec, nejde však o obchodovanie. "Na obchodovanie som zvyknutý skôr od iného koaličného partnera. U Sme rodina som zvyknutý, že je to otázka presvedčenia," reagoval Matovič na to, či chce Kollár niečo za podporu reforiem. Iným koaličným partnerom myslel zrejme stranu SaS, s ktorou je v spore. 

Remišová verí, že sa koalícia napokon dohodne na všetkých reformách, ktoré Kollár v súčasnosti blokuje (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zdôraznil, že o Kollárovi sa vytvára obraz, že obchoduje, no podľa neho to tak nie je. Momentálne sa však Matovič sústredí na štátny rozpočet a schválenie troch veľkých reforiem (dlhová brzda, výdavkový strop a dlhová brzda), ktorými podmieňuje aj extra polmiliardový balík. 

Budaj je pripravený rokovať s Kollárom

Minister životného prostredia Ján Budaj je pripravený rokovať s predsedom parlamentu Borisom Kollárom o reforme národných parkov. Uviedol to pred stredajším rokovaním vlády. Je presvedčený, že výsledok rokovania bude pozitívny. Stretnutie podľa Budaja inicioval Kollár, ktorý sa mu zatiaľ neozval. Niektorým jeho výhradám rozumie, iné opravuje.

Kollár blokuje ďalšiu reformu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister tvrdí, že OĽANO, SaS aj Za ľudí reformu podporujú a plne za ňou stoja. "Skôr či neskôr budú mať národné parky právnu subjektivitu a zbavia sa drancovačov a zneužívačov." Veronika Remišová verí, že sa koalícia napokon dohodne na všetkých reformách, ktoré Kollár v súčasnosti blokuje. Budaja prekvapilo, že za Kollárom stoja pri návrhu ľudia spojení s ĽSNS. "Roky o vidiek nikto neprejavil záujem. Teraz tam môžu prísť peniaze z plánu obnovy, ak sa tento projekt zmarí, plán obnovy sa zastaví. To má vážne dosahy," povedal. 

Šéf rezortu má pripraviť memorandum

O stiahnutí návrhu informoval aj Budaj. Spolu s ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom má nachystať memorandum, ktoré má rozptýliť obavy z presunu štátnych pozemkov v národných parkoch pod ochranárov. "Prebehne rokovanie. Keď nezískam súhlas, predložím to na vládu a budem to predkladať aj v Národnej rade SR počas celého volebného obdobia," avizoval Budaj. Memorandum chce zverejniť na budúci týždeň v pondelok (25. 10). O návrhu by sa malo hlasovať na aktuálnej schôdzi parlamentu.

Kollár blokuje ďalšiu reformu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár odmieta, že by hnutie reformu blokovalo. Argumentuje, že proti sú aj niektorí poslanci OĽANO či Za ľudí. "Pán Budaj vedel, prečo sa rokovanie prerušilo, nemá garantovanú jednotnú podporu ani vo vlastnom klube," hovorí Kollár. Tvrdí, že takýto návrh musí prejsť riadnym legislatívnym procesom a nemá sa predkladať cez poslanecký návrh.

Kollár minulý týždeň vyhlásil, že Sme rodina stiahne podpisy spod novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá má zabezpečiť prevod štátnych pozemkov v národných parkoch pod ochranárov. Hnutie má výhrady a pokiaľ sa jeho argumenty nezohľadnia, koalícia nemá rátať s podporou jeho 17 poslancov. Novelu chce prijať až po zonácii národných parkov. Minister tvrdí, že OĽANO, SaS aj Za ľudí reformu podporujú a plne za ňou stoja.

Viac o téme: Igor MatovičJán BudajBoris KollárReforma lesov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu