Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lekár Kulkovský Matovičovi: Ste ako zduté malé decko na pieskovisku! TOTO je nonsens a cez čiaru

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

POVAŽSKÁ BYSTRICA – Situácia v zdravotníctve je mimoriadne komplikovaná. Chýba personál, lekári ťahajú obrovské množstvo nadčasov, o zdravotných sestrách nehovoriac. Situáciu ešte skomplikovala aj zúriaca pandémia a pre tých, ktorí zvažovali odchod zo služby, to bol tzv. posledný kliniec do rakvy. Pre ostatných tou poslednou kvapkou bola informácia o znížení platby pre poistencov štátu. Tento krok kritizuje aj lekár Milan Kulkovský, ktorý adresoval ministrovi financií Igorovi Matovičovi tvrdé slová.

Ak by som chcel niekomu dokázať, že nie je lepší manažér ako ja, hoc opak je pravdou, správal by som sa presne tak ako sa dlhodobo správa minister financií k ministrovi zdravotníctva,“ začal primár interného oddelenia v nemocnici v Považskej Bystrici Milan Kulkovský.

Archívne VIDEO Nikto nedostane nič navyše, potvrdil minister financií Matovič

Nikto nedostane nič navyše, potvrdil minister financií Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Poukázal na to, že zníženie platieb za poistencov štátu je úderom pod pás v čase, keď ministerstvo zdravotníctva potrebuje stimuly a nie brzdy. Podľa Kulkovského slov je jedno, či tento výpadok bude šéf rezortu zdravotníctva kompenzovať iným spôsobom, pretože tak či onak ide o zlý signál. Ako dodal, nemôže donekonečna tvrdiť, že sa v podstate nič zlé nestalo.

Lekár Kulkovský Matovičovi: Ste
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

„V koincidencii s bohapustým mrhaním financií na lotériu je jednoducho zníženie platby za poistencov štátu provokatívnou frčkou do nosa všetkým zdravotníkom. Nevychádza mi z toho nič iné než škodoradostný odkaz: “A teraz si poraď! Cha…” Škoda len, že nehovoríme o trucovaní dieťaťa na pieskovisku, ale o dospelej osobe, ktorá do hry o všetko vsadila osud slovenského zdravotníctva a zdravie obyvateľstva,“ konštatoval Kulkovský.

Na záver uviedol, že cez čiaru je aj obhajovanie znižovania rozpočtu bývalým ministrom zdravotníctva Marekom Krajčí. Ten totiž v nedeľu v diskusnej relácii povedal, že sa poistenci nemusia báť obmedzovania zdravotnej starostlivosti, pričom, podľa jeho slov, budú mať poisťovne 60-miliónovú úsporu. Okrem toho je podľa neho za súčasnej situácie možné si časť peňazí odložiť, keďže zúri pandémia a predpokladá, že dôjde k odkladaniu zdravotnej starostlivosti.

Lekár Kulkovský Matovičovi: Ste
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Keby súkromné poisťovne neurobili určité účtovné operácie, vykázali by zisk. Je dôležité, aby teraz dostali len tie peniaze, ktoré potrebujú," uviedol Krajčí.Zdôraznil, že v prípade, ak nemocnice budú mať zvýšené náklady na pacientov s COVID-19 či na príplatky pre zdravotníkov, financie dostanú. "To pôjde z iných zdrojov, mimo zdravotného poistenia," pripomenul Krajčí. Na tieto slová reagoval aj Kulkovský, podľa ktorého ide o potvrdenie vyššie uvedeného princípu trucu a škodoradosti“.

Ministerstvo zdravotníctva SR v utorok (5. 10.) večer informovalo, že Lengvarský bude rokovať s Ministerstvom financií SR o znížení platieb za poistencov štátu. Zároveň ubezpečilo, že v sektore bude toľko peňazí, koľko reálne potrebuje.

Lekár Kulkovský Matovičovi: Ste
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vzhľadom na aktuálnu daňovú prognózu sa má platba za poistencov štátu celkovo znížiť o viac ako 232 miliónov eur na sumu 1,2 miliardy eur. Šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽaNO) preto koncom septembra požiadal ministra zdravotníctva o viazanie rozpočtových prostriedkov v spomínanej sume. Štát platí zdravotné poistenie napríklad za seniorov, deti, študentov, ženy na materskej či nezamestnaných.Zníženie platieb za poistencov štátu od pondelka (4. 10.) kritizujú súkromné zdravotné poisťovne, ale aj zástupcovia lekárov, ambulantného sektora, pacientov či nemocníc.

 

Viac o téme: PeniazeIgor MatovičMarek KrajčíNávrh rozpočtuZníženie platieb za poistencov štátuVladimír Lengvarská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu