Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Slovensko tečú milióny eur od Orbánovej vlády: Vlastnia historický palác, chcú skupovať ornú pôdu!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/Kenzo Tribouillard, Pool via A)

BRATISLAVA – Financuje opravy kostolov, futbalové kluby, dotuje podujatia a organizácie napojené na slovenských maďarských politikov. Reč je o maďarskej vláde, ktorá už dlhé roky posiela na Slovensko miliardy forintov. Teraz sa však o tieto transakcie zaujíma aj diplomatická sféra, ktorá sa na podozrivé peňažné toky začala zaujímať. Suma, ktorá za dlhé roky prišla na Slovensko, má astronomické rozmery!

Ešte koncom februára tohto roku Investigatívne centrum Jána Kuciaka spolu s ďalšími investigatívnymi novinármi odhalili podozrivé finančné toky smerujúce nielen na Slovensko, ale aj do ďalších krajín.

Archívne VIDEO Slovensko je odhodlané robiť maximum pre vzťahy s Maďarskom, povedal Korčok

Slovensko je odhodlané robiť maximum pre vzťahy s Maďarskom, povedal Korčok (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

A to cez agentúru maďarskej vlády – Nadáciu Gabora Bethlena, ktorá za 10 rokov schválila až zhruba 140 miliónov eur pre subjekty na Slovensku – tie smerovali na kultúrne organizácie, do cirkvi, na rekonštrukcie škôl a škôlok, ale aj do známych slovenských klubov na juhu Slovenska (DAC Dunajská Streda), či na účty organizácii napojených na slovensko-maďarských politikov. Podľa centra boli rekordnými rokmi práve tie, počas ktorých sa konali voľby – teda v roku 2016 a 2020, kedy boli na Slovensku parlamentné voľby a v roku 2018, kedy boli, naopak, v Maďarsku.

Na Slovensko tečú milióny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa portálu tvnoviny.sk však maďarská vláda okrem dotácii vlastní aj viaceré slovenské nehnuteľnosti. Podľa katastra je majiteľom napríklad historického paláca, v ktorom donedávna sídlil Ústavný súd. Okrem toho chcú vytvoriť fond, ktorý by mal v strednej a východnej Európe skupovať ornú pôdu, teda aj na Slovensku.

Na Slovensko tečú milióny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ICJK)

Aj to bola téma na spoločnom stretnutí ministrov zahraničných vecí Slovenska a Maďarska – Ivana Korčoka a Pétera Szijjártóa „Požiadali sme Maďarsko, aby robilo svoje vládne programy, ktoré majú presah na Slovensko alebo sa realizujú na našom území, po vzájomnej dohode a odsúhlasení,“ zdôraznil Korčok na spoločnej tlačovke so Szijjartóom. Jasne povedal, že sa mu nepáči, ak sa o niektorých maďarských aktivitách na Slovensku dozvedá z médií, nie oficiálnou cestou. V tejto súvislosti poukázal aj na zámer skupovať slovenskú ornú pôdu.

Na Slovensko tečú milióny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR / Milan Kapusta)

Šéf maďarskej diplomacie mu na to odpovedal tradične – diplomaticky. „Budeme informovať cez všetky možné kanály, je v našom záujme vzťahy medzi obidvoma štátmi upevňovať. Sme pripravení realizovať podporu v takom rámci, aby to bolo výhodné ako pre Slovákov v Maďarsku, tak i pre Maďarov na Slovensku,“ povedal Szijjartó s tým, že chcú zabezpečiť úplnú transparentnosť. Podľa portálu Pravda.sk plánuje maďarská vláda do Fondu „naliať“ až 400 miliónov eur. Ak by len sedmina z tejto sumy (Maďarsko susedí so siedmymi štátmi – Slovenskom, Ukrajinou, Rumunskom, Srbskom, Rakúskom, Chorvátskom a Slovinskom) išlo na nákup ornej pôdy, pri priemernej cene pôdy dobrej bonity v Nitrianskom či Trnavskom kraji zhruba 7-tisíc eur by vedeli skúpiť až 9-tisíc hektárov ornej pôdy na Slovensku.

Na Slovensko tečú milióny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR / Martin Baumann)

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan však už naznačil, že Slovensko chce podniknúť isté opatrenia. V rámci dobrých vzťahov by každá cezhraničná podpora mala byť poskytovaná iba s vedomím a súhlasom štátu, na územie ktorého pomoc prichádza. Verím, že aj Maďarsko sa vráti k tejto slušnej diplomatickej praxi. Slovenskú pôdu považujeme za naše národné bohatstvo a národné dedičstvo, ktorého ochranu budeme aj v týchto turbulentných časoch naďalej legislatívne posilňovať,“ uzavrel Vlčan.

 

Viac o téme: ProblémDiplomaciaOtázkyMaďarská vládaIvan KorčokPéter SzijjartóNadácia Gabora BethlenaPeniaze od maďarskej vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu