Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zasadá KRÍZOVÝ štáb: Útoky na zdravotnícky personál sa množia! Riešia sa antivaxerské kampane aj vyhrážky

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Vo vládnom hoteli Bôrik dnes po dlhých mesiacoch opäť zasadne Ústredný krízový štáb. Okrem zhoršujúcej sa pandemickej situácie sa budú riešiť najmä množiace sa útoky na zdravotnícky personál.

Krízový štáb bude riešiť antivaxerské kampane, útoky na mobilné očkovacie tímy a vyhrážky epidemiológom. Pred Ústredným krízovým štábom sa vyjadril aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ktorý potvrdil, že sa okrem pandémie budú riešiť práve množiace sa útoky na zdravotnícky personál. Podmienky vstupu na územie Slovenska by sa meniť nemali.

VIDEO Ministri vnútra a zdravotníctva po rokovaní krízového štábu

Polícia poskytne väčšiu ochranu zdravotníkom pred antivaxermi, uviedol po rokovaní krízového štábu minister vnútra Mikulec (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 13:02 Lengvarský k tretej dávke očkovania

Budúci týždeň by mali osloviť všetkých ľudí s imunitnými poruchami a ľudí v sociálnych zariadeniach, teda dve rizikové skupiny, aby im mohla byť podaná tretia dávka. "Predpokladám, že budúci týždeň začneme aktívne oslovovať ľudí, ktorí pôjdu prví na tretiu očkovaciu dávku," povedal Lengvarský.

Aktualizované 13:00 "Našim cieľom bude aby mobilné tímy mali asistenciu nielen v policajnom zbore ale aj Ozbrojené sily, Zbor väzenskej a justičnej stráže prípadne Finančnú správu," ozrejmil Mikulec.

Zasadá KRÍZOVÝ štáb: Útoky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 12:59 "Uvedomujeme si, že kapacity polície nie sú bezodné. Komunikovali sme aj s policajným prezidentom, koľko máme k dispozícii síl," povedal Mikulec. 

Aktualizované 12:58 S útokmi sa stretávajú na viacerých miestach, v obciach i mestách, kde pôsobia mobilné očkovacie tímy. Mikulec uviedol, že má byť zabezpečená ochrana. Pri mobilných jednotkách by mohli byť prítomní aj policajti. Budú komunikovať aj s jednotlivými samosprávami, aby mohli spolupracovať. 

Zasadá KRÍZOVÝ štáb: Útoky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 12:56 Minister zdravotníctva Lengvarský ocenil prístup ministra vnútra. "Opatrenia, ktoré vykonávame - očkovanie, testovanie a ďalšie veci - si zaslúžia pozornosť verejnosti. Som rád, že sme sa na túto tému dnes rozprávali. Ministerstvo si váži prácu zdravotníckov a urobime všetko preto, aby si mohli vykonávať svoju prácu a aby sme prispeli k ochrane zdravotníkov," uviedol. 

Aktualizované 12:50 "Okamžite začneme aktívnejšie spolupracovať. Vieme zabezpečiť ochranu pred antivaxermi tak, aby neboli zdravotníci napádaní," povedal minsiter vnútra Mikulec.


TRETIA vlna bude zrejme horšia: Vrchol príde už o pár týždňov! Návrat do normálu bude trvať mesiace


Budú sa riešiť útoky na zdravotnícky personál

"Budeme riešiť veci súvisiace s množiacimi sa útokmi na zdravotnícky personál. Je ich príliš veľa a myslím, že by sme mali zaujať jasnejší postoj," povedal Lengvarský. Konkrétne návrhy na vyriešenie nepovedal, chce ich komunikovať s ministerstvom vnútra. Okrem toho budú riešiť aj predlžovanie pandémie koronavírusu či očkovanie treťou dávkou. 

Na krízovom štábe sa budú okrem pandémie koronavírusu riešiť aj množiace sa útoky na zdravotnícky personál (Zdroj: Topky/Maarty)

Antivaxerské kampane a vyhrážky epidemiológom

Krízový štáb sa bude zaoberať rôznymi návrhmi, ako situáciu riešiť a ochrániť ich. Pred rokovaním to uviedol minister vnútra Roman Mikulec. Na ochranu zdravotníkov boli už v minulosti prijaté opatrenia. Podľa dočasného policajného prezidenta ŠtefanaHamrana sa tieto opatrenia budú posilňovať. "Máme presný zoznam toho, kde sú mobilné centrá zriadené a budeme zvyšovať hliadky v týchto oblastiach, aby sme vedeli adekvátne zasiahnuť v prípade potreby," podotkol Hamran.

Je na štáte a samosprávach, aby spojili svoje sily a kapacity a zabezpečili primeranú ochranu zdravotníkom (Zdroj: Topky/Maarty)

Polícia rieši každý prípad útokov na epidemiológov, snaží sa vyvracať aj hoaxy. "Ak je tam nejaká zodpovednosť, napríklad trestnoprávna, tak v tom prípade pokračujú orgány činné v trestnom konaní," tvrdí Hamran. Zvýšiť ochranu ľudí, ktorí pomáhajú s očkovaním a starajú sa o protipandemické opatrenia, vníma za nevyhnutné aj zástupca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Lukáš Baňacký.

Zasadá KRÍZOVÝ štáb: Útoky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Poukazuje pritom na to, že už v predchádzajúcich vlnách pandémie sa stávali podobné prípady. "Ak je niekto v službe, v ktorej sa svojím spôsobom obetuje, prečo by mal byť terčom ľudí, ktorí si takýmto zvráteným spôsobom budujú nejakú zvláštnu popularitu? Je preto na štáte a samosprávach, aby spojili svoje sily a kapacity a zabezpečili primeranú ochranu," povedal.

Podmienky vstupu na územie SR by sa nemali meniť

Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus pred rokovaním Ústredného krízového štábu uviedol, že nemá informácie, žeby sa mal cestovný semafor meniť. "Budeme však striehnuť, aby sme včas vedeli ľudí informovať," povedal. "Sme pripravení informovať členov krízového štábu, aké opatrenia príjímajú susedné alebo partnerské krajiny v EÚ," uviedol. 

Podmienky vstupu na územie Slovenska by sa meniť nemali, uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie Klus (Zdroj: Topky/Maarty)

V tejto chvíli je kompoikovanejšie cestovanie pre nezaočkovaných do Česka a Nórska. Zmeny pri vstupe na územie Slovenska by podľa Klusa nemali nastať. "Už na konci júna, keď sme predstavili pravidlá, tak sme hovorili, že majú byť dlhodobo udržateľné. Takže nepredpokladám nejaké zásadnejšie zmeny. Verím tomu, že situácia nám umožní uchovať macimálnu možnú mieru slobody najmä pre zaočkované osoby," dodal. 

Ústredný krízový štáb zasadá po dlhých mesiacoch, témou sú najmä antivaxerské kampane a útoky na zdravotníkov (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: Martin KlusEduard HegerÚstredný krízový štábAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu