Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

AKTUÁLNE Krajský súd rozhodoval o elitných vyšetrovateľoch NAKA: Sloboda pre všetkých!

Peter Scholtz Zobraziť galériu (3)
Peter Scholtz (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Krajský súd v Bratislave rozhodoval v piatok na svojom neverejnom zasadnutí o sťažnostiach štyroch obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry a donedávna dočasne povereného šéfa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza voči rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava III, ktorý ich zobral do väzby.

Aktualizované 13:20

Krajský súd (KS) v Bratislave potvrdil, že stíhanie štyroch elitných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) je nezákonné a trestné stíhanie by sa malo voči nim bezodkladne zastaviť. Uviedol to obhajca Peter Kubina v reakcii na prepustenie štyroch vyšetrovateľov NAKA a dočasne povereného šéfa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Petra Scholtza z väzby.

Kubina zastupoval dvoch vyšetrovateľov, a to Jána Čurillu a Pavla Ďurku "Rozhodnutie KS v Bratislave, ktorým prepustil mojich klientov na slobodu, samozrejme, vítam. Súd potvrdil to, čo sme tvrdili už od prvej chvíle, že trestné stíhanie vyšetrovateľov NAKA je zjavne neopodstatnené. Už po rozhodnutí sudcu Okresného súdu (OS) Bratislava III o väzbe som povedal, že jeho rozhodnutie o vzatí mojich klientov do väzby a ich trestné stíhanie ako celok nemôže prežiť prieskum skutočne nezávislého a nestranného sudcu," uviedol obhajca.

Podľa vlastných slov je rád, že sa takí sudcovia našli už na KS a že vec nemusela ísť až pred Najvyšší súd SR alebo Ústavný súd SR. "To by znamenalo dlhší pobyt mojich klientov vo väzbe. Na základe toho, čo bolo z odôvodnenia KS dosiaľ komunikované, očakávam bezodkladné zastavenie trestného stíhania voči mojim klientom," povedal Kubina s dodal, že očakáva aj vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí trestné stíhanie "zorganizovali a zrealizovali". "Tým pošpinili ich meno a dlhé roky budovanú dobrú povesť čestných a poctivých policajtov. Zároveň by som očakával, že sa verejne ospravedlnia aj všetci politici, ktorí posledné týždne zneužívali ich mená na podnecovanie nenávisti a vlastné politické ciele," zdôraznil.

Aktualizované o 10:44

Krajský súd v Bratislave rozhodol o prepustení všetkých obvinených vyšetrovateľov z väzby. Prepustenie z väzby odôvodnil tým, že ich trestné stíhanie je neopodstatnené.

Peter Scholtz, inšpekcia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Krajský súd rozhodoval od 9.00 hodiny. Senát KS rozhodoval pod vedením predsedníčky Magdalény Blažovej a členiek senátu Márie Šimkovej a Danice Veselovskej. Keďže išlo o neverejné zasadnutie, neboli na ňom prítomné procesné strany - obvinení ani ich obhajcovia, ani dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave.

"Predmetná vec - sťažnosti obvinených a prokurátora, bola na odvolací KS v Bratislave predložená na rozhodnutie 24. septembra," uviedol hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. V zmysle Trestného poriadku je zákonná lehota na rozhodnutie päť pracovných dní od predloženia veci na rozhodnutie.  

Peter Scholtz, inšpekcia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Petra Scholtza zobral sudca pre prípravné konanie OS Bratislava III do kolúznej väzby 15. septembra. Sudca predtým rozhodol, že vyšetrovatelia NAKA Ján Čurilla, Pavol Ďurka. a Milan Sabota budú rovnako väzobne stíhaní. Milana Sabotu zobral sudca do kolúznej väzby. Jána Čurillu a Pavla Ďurku zobral sudca do väzby z dôvodov takzvanej kolúznej a preventívnej väzby. Následne na druhý deň 16. septembra zobral sudca do kolúznej väzby aj štvrtého vyšetrovateľa Štefana Mašína.

archívne video

Na Krajskú prokuratúru v Bratislave priviezli ďalšieho zadržaného príslušníka NAKA (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Štvoricu vyšetrovateľov a Petra Scholtza zadržali vyšetrovatelia ÚIS 13. septembra. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich obvinili v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. ÚIS aktuálne vedie zástupca riaditeľa Martin Mackovič. Peter Scholtz viedol policajnú inšpekciu od 11. júna po tom, ako predchádzajúceho riaditeľa Adriána Szabóa obvinili z prijímania úplatku. S prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, jej schvaľovaním sa má 4. októbra zaoberať Špecializovaný trestný súd.

Viac o téme: RozhodnutieVäzbaVyšetrovateliaNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu