Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sabaka reagoval na Čaputovej slová: Zlo plodí zlo a hnev plodí hnev! Nehnevajme sa na neočkovaných

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: FB / Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

BRATISLAVA – Polarizovanie spoločnosti, ťažké časy, nedostatok lekárov. Aj to sú témy, ktorých sa prezidentka Zuzana Čaputová dotkla v správe o stave republiky. Ten pred poslancami parlamentu a vlády odprezentovala v Národnej rade ešte v utorok. Na jej slová sa vyjadril aj lekár a infektológ Peter Sabaka. Avšak, premietol ich do aktuálnej situácie s koronavírusom.

„História nám už neraz ukázala, že nenávisť netvorí, ale ničí, a to aj svojho pôvodcu. A my potrebujeme chrániť tento svet a naše Slovensko v ňom.“ Aj toto boli slová prezidentky Zuzany Čaputovej v prejave, v ktorom prezentovala stav republiky. 

Archívne VIDEO Prezidentka sa v prednesení správy o stave republiky dotkla viacerých tém: Slovensko zúfalo potrebuje jednotu

Prezidentka sa v prednesení správy o stave republiky dotkla viacerých tém: Slovensko zúfalo potrebuje jednotu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V súčasnosti na Slovensku zúri tretia vlna koronavírusu poznačená delta variantom. Situácia je mimoriadne napätá, infikovaných čoraz viac pribúda, rovnako aj hospitalizovaných a obetí koronavírusu. Najväčšiu časť tvoria neočkovaní. A očkovanie je v súčasnosti jeden z dôvodov polarizácie spoločnosti.

Sabaka reagoval na Čaputovej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Emócie, osobitne pri téme očkovania, rozdeľujú našu spoločnosť, naše rodiny, kolegov na pracovisku, susedov. Môj pozitívny postoj k očkovaniu je dlhodobo známy a považujem ho za najefektívnejšiu cestu vysporiadania sa s pandémiou. Zároveň ale pripomínam, že samotná skutočnosť, že niekto zaočkovaný nie je, nerobí z neho zlého, ani hlúpeho človeka,“ povedala Čaputová vo svojej správe. Ako dodala, vie porozumieť obavám ľudí, ale nemal by sa vedome zneužívať strach a hnev na uvoľnenie nenávisti voči druhým ľuďom.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zlo plodí zlo a hnev plodí hnev

Podľa lekára Petra Sabaku ide o naozaj múdre slová, ktoré bolo potrebné povedať. Vyvolavať hnev je naozaj mimoriadne škodlivé a ničomu to nepomôže. Zlo plodí zlo a hnev plodí hnev. Samozrejme, väčšine z čitatelov tohoto statusu napadne najskôr hnev predstaviteľov antivax scény voči vedcom a odborníkom,“ upozornil Sabaka. Ako uviedol, platí to pre všetkých.

Podľa jeho názoru by bolo nesprávne hnevať sa na ľudí, ktorí sa doteraz nedali zaočkovať. Je prirodzené, že majú obavy, a to že ich obavy z očkovania nakoniec prevážia je aj zlyhaním nás vedcov a odborníkov,“ konštatoval Sabaka, ktorý dodal, že nie je na mieste hnevať sa ani na protestujúcich. „Chápem ich frustráciu. Snaha pochopiť a pomôcť je teraz asi tá najlepšia cesta ako prežiť túto krízu,“ uzavrel.

 

Viac o téme: OčkovanieLekáriSpráva o stave republikyZuzana ČaputováPeter SabakaPolarizácia spoločnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu