Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bukovského rozhnevalo zrušenie kanálu na Youtube: Hovorí o cenzúre a oháňa sa ústavou

Igor Bukovský Zobraziť galériu (6)
Igor Bukovský (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA – Videoportál Youtube sa cez víkend rozhodol pre rázny krok a zablokoval účet známemu výživovému poradcovi Igorovi Bukovskému. Ten bol na svojom kanáli veľkým odporcom očkovania, koronavírusu a celú pandémiu zľahčoval. Bukovský teraz na krok platformy reaguje. Tvrdí, že ide o cenzúru v rozpore s Ústavou SR.

Stalo sa to ešte cez víkend, keď najväčšia videoplatforma na svete si povedala dosť a nadobro zrušila účet plný dezinformácií o koronavíruse – išlo o kanál Igor Bukovský – AKV, kde prezentoval svoje názory k pandémii, testovaniu, opatreniam a očkovaniu. Ak si kliknete na jedno z Bukovského videí, ktoré má zdieľané na svojej stránke na sociálnej sieti, Youtube vás informuje, že „tento účet bol zrušený z dôvodu porušenia pokynov pre komunitu služby Youtube“

Bukovského rozhnevalo zrušenie kanálu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Youtube.com)

Bukovský sa k celej veci nevyjadroval. Až doteraz. Podľa jeho slov konal Youtube v rozpore s ústavou Slovenskej republiky a hovorí o cenzúre. Podľa jeho slov tak portál konal bez udania dôvodu. „V nedeľu 26. septembra o cca 16,00 hod. došlo k zrušeniu a vymazaniu kanálu Dr. Igor Bukovský – AKV (ambulancia klinickej výživy) na platforme YouTube. Podľa informácii správcu platformy YouTube ide o trvalé zrušenie kanálu z dôvodu opakovaného porušenia komunitných pravidiel. Bez udania konkrétneho dôvodu,“ napísal Bukovský na sociálnej sieti. Ako dodal, prvé varovanie prišlo ešte v júli tohto roku, keď portál vymazal Bukovskému niekoľko videí.

Bukovského rozhnevalo zrušenie kanálu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa jeho slov sa snažili zistiť, čo bolo dôvodom ich konania, platformu žiadali o konkrétne výhrady či o možnosť priamej komunikácie so zodpovednou osobou. Dôvodom bolo, že sa údajne chceli vyhnúť ďalším prípadným porušeniam pravidiel. Podľa jeho slov sa tak ani v jednom prípade dodnes nestalo. "Sociálne siete, vrátane platformy YouTube, pri uplatňovaní svojich komunitných pravidiel argumentujú súhlasom „používateľa služieb“ s obchodnými podmienkami. Avšak, podľa princípu právnej hierarchie nadradenosti vyšších právnych noriem sú všetky ustanovenia akejkoľvek zmluvy, ktoré sú v rozpore so zákonom, považované za neplatné,“ informoval Bukovský.

Bukovského rozhnevalo zrušenie kanálu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: pixabay.com)

Ten sa opiera o Ústavu SR, podľa ktorej sú zaručené: sloboda prejavu a právo na informácie, právo rozširovať svoje názory, naopak, zakazuje sa cenzúra a slobodu prejavu a právo vyhľadávať informácie možno obmedziť zákonom, ak ide o opatrenia v demokratickej spoločnosti nevyhnutné na ochranu práv a slobôd iných. Práve o posledný spomenutý bod sa oprel Bukovský, podľa ktorého komunitné pravidlá služieb Youtube či súhlas s ich obchodnými podmienkami takýmto zákonom nie sú.

Bukovského rozhnevalo zrušenie kanálu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Rovnako nie sú zákonné ani subjektívne kroky anonymného človeka/ľudí, ktorý/í v mene spoločnosti Google konajú ako „národní správcovia“ obsahu šíreného v SR na platforme YouTube. Preto konanie kohokoľvek, kto sa označuje ako „správca“ služieb YouTube v SR, v prípade zrušenia YT kanálu „Dr. Igor Bukovský – AKV“, porušilo Ústavu SR. Túto skutočnosť si dovoľujeme dať do pozornosti príslušným úradom SR a zvážime aj možnosti priameho podania podnetu na Generálnu prokuratúru SR,“ upozornil Bukovský, podľa ktorého začal svoj kanál na Youtube naplno využívať v roku 2018, kedy začal prinášať obsah so zameraním na zdravú výživu.

Bukovského rozhnevalo zrušenie kanálu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Krátko po tom, ako na jar 2020 politici v rozpore s dovtedajšou praxou prevzali kontrolu nad riešením medicínskeho problému, teda ochorenia COVID-19, a ako sa ukázalo, že ich konanie bude veľmi pravdepodobne viesť k mimoriadne závažným negatívnym následkom v celej spoločnosti (napr. k poškodeniu fyzického aj psychického zdravia jednotlivcov aj spoločnosti, nárastu domáceho násilia, nárastu drogových a iných závislosti, významného nárastu sexuálneho zneužívania detí, závažným výpadkom vo výučbe a vzdelávaní, tragickému narušeniu medziľudských vzťahov, poškodeniu ekonomiky a pod.) sa začal kanál „Dr. Igor Bukovský – AKV“ verejne angažovať aj v otázkach prevencie a podpornej liečby ochorenia COVID-19 a prevencie negatívnych následkov politických krokov na fyzickom a psychickom zdraví obyvateľov SR,“ napísal Bukovský. Od októbra 2018 do septembra 2021 bolo publikovaných 400 videí s viac ako 151-tisíc odberateľmi a jednotlivé videá mali 38 miliónov zhliadnutí. V prípade zrušenia kanála hovorí o nezákonnej cenzúre.

So znepokojením sledujeme, že takáto prax zo strany „správcov“ sociálnych sietí je čoraz častejšia a nositelia utajených ideologických cieľov, ktorí stoja v pozadí týchto nedemokratických, cenzorských činov, už celkom bez zábran porušujú Ústavu SR, Listinu základných práv a slobôd, aj právne predpisy EÚ.Vyhradzujeme si právo podniknúť všetky právne kroky, ktoré nám umožňuje právny poriadok SR a súčasne pripravujeme nový projekt, o ktorom budeme verejnosť včas informovať,“ uzavrel.

 

 

Viac o téme: YoutubeRázny krokIgor bukovskýZrušenie kanáluVideportál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu