Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Záhorie bude bez prúdu zrejme až do pondelka

NITRA - Záhorie je po sobotňajšom vyčíňaní vetra stále bez elektrického prúdu. Ako pre agentúru SITA povedal hovorca spoločnosti Západoslovenská energetika (ZSE) Ján Orlovský, týka sa to Malaciek, Gajarov a Levár, kde vietor strhol 22 kilovoltové elektrické vedenie a polámal aj podperné body. "Oprava bude preto trvať dlhšie a z veľkej časti bude elektrina obnovená až v priebehu pondelka," skonštatoval.

Na vedeniach vysokého napätiach, ktoré sú hlavnými zdrojmi elektriny pre obce, zaznamenala v sobotu ZSE 38 porúch a 17 z nich nebolo odstránených ani po 17:00. Dnes ráno ešte obyvatelia hlásili menšie poruchy v Bratislave, Nitre, Nových Zámkoch, Trenčíne a v Dunajskej Strede. Podľa Orlovského však ide len o individuálne poruchy, ktoré by mali odstrániť do dnešného večera. V obci Pusté Úľany v okrese Galanta objavili ráno dva zlomené podperné body a bude ich treba vymeniť, obyvatelia budú preto na istý čas bez elektriny.

Celkový počet porúch a výšku spôsobenej škody bude ZSE vedieť v priebehu nasledujúceho týždňa. "Určite to bude v miliónoch korún, pretože ľudia neodoberajú elektrinu, čím vzniká škoda po obchodnej stránke, zároveň však vzniká škoda aj po technickej stránke, pretože treba zaplatiť výmenu vodičov a podperných bodov," uviedol Orlovský.

Počas sobotňajšieho veterného popoludnia zaznamenali na Zákazníckej linke ZSE 40-násobný nárast hovorov oproti bežnej víkendovej prevádzke a zaregistrovala 2 300 rôznych avíz o výpadkoch v kraji. Mobilné jednotky, zákaznícka linka a dispečing ZSE pracovali v posilnených krízových režimoch. Technikov mobilných jednotiek navyše pri odstraňovaní posilnili montéri stavebno-montážnej dcérskej spoločnosti ZSE, Enermont.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu