Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zástupcovia menšín sa ohradzujú voči aktivitám poslanca OĽANO Gyimesiho: Je to zlé riešenie

György Gyimesi Zobraziť galériu (3)
György Gyimesi (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Výbor pre národnostné menšiny a etnické skupiny (VNMES) sa ohradil voči ostatným aktivitám poslanca Národnej rady SR Györgya Gyimesiho (OĽANO). Zástupcovia menšín v nich vidia znehodnocovanie práce volených zástupcov národnostných menšín.

Členovia VNMES kritizujú Gyimesiho návrh novely o používaní jazykov národnostných menšín. "Poslanecký návrh považujú z vecného a obsahového hľadiska za zlé riešenie a taktiež namietajú, že jeho predloženie nekonzultoval so zástupcami národnostných menšín," tlmočil názor poradného a koordinačného orgánu splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky. O prijatí uznesení má splnomocnenec zároveň informovať príslušné výbory Národnej rady SR.

Gyimesi vo svojom návrhu novely zákona o používaní jazykov národnostných menšín zavádza možnosť pre obce označiť šípové smerníky aj v menšinovom jazyku. Kritici mu však vyčítajú, že tak robí spôsobom, ktorý, naopak, zužuje aktuálnu interpretáciu zákona.

Odvolávanie Igora Matoviča
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Braislav Bibel)

Poukazujú pritom na to, že Gyimesi chce okrem doplnenia paragrafu 4 o možnosti obce používať dvojjazyčné názvy na šípových smerníkoch doplniť v inom odseku vetu, že medzi nápisy a oznamy pre informovanie verejnosti, ktoré môže byť uvedené aj v menšinovom jazyku, nepatria  informácie určené účastníkom cestnej premávky prostredníctvom dopravných značiek. Poslanec vychádza z toho, že dopravné značky slúžia na informovanie účastníkov cestnej premávky, nie na informovanie verejnosti.

Mimoparlamentná strana Most-Híd upozornila, že takýmto spôsobom v obciach nové dvojjazyčné šípové smerníky nepribudnú. Poukazuje pritom na to, že umiestnenie smerníkov nemajú v kompetenciách obce, ale štát, prípade vyššie územné celky. Všeobecné vyčlenenie dopravných značiek zo skupiny nápisov, pri ktorých v obci s príslušným zastúpením národnostnej menšiny možno použiť okrem štátneho aj menšinový jazyk, navyše môže viesť podľa strany k zúženiu možnej aplikácie paragrafu.

Zástupcovia menšín sa ohradzujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Výhrady k zneniu návrhu má aj mimoparlamentná strana SMK, ktorá chce s poslancom o nich hovoriť, Aliancia upozornila, že Gyimesiho návrh rieši len časť agendy, "aj to nešťastnou formuláciou možnosti a nie povinnosti".

Viac o téme: MenšinyPoslanec OĽANOGyörgy Gyimesi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu