Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ONLINE Návšteva pápeža Františka sa definitívne skončila: Všetkých vás budem nosiť v srdci, povedal

Zobraziť galériu (22)
(Zdroj: TASR / Martin Baumann)

BRATISLAVA/ŠAŠTÍN – Je to tu. Posledný deň cesty pápeža Františeka na Slovensku prebehne vo veľkom – v Šaštíne bude slúžiť omšu. Počas uplynulých troch dní mal program mimoriadne nabitý, okrem Bratislavy navštívil aj Košice a Prešov, kde sa stretol aj s rómskou komunitou a mladými ľuďmi. Krátko popoludní svoj program skončí a vráti sa naspäť do Vatikánu.

  • pápež František v nedeľu prišiel na Slovensko na oficiálnu návštevu
  • pondelok strávil v hlavnom meste, kde navštívil viacero posvätných miest a stretol sa s prezidentkou, predstaviteľmi vlády a predsedom parlamentu
  • pápež František strávil utorok na východnom Slovensku, svoj program začal v Prešove, neskôr sa presunul do Košíc a navštívil aj Luník IX.
  • Počas sviatku Sedembolestnej panny Márie pápež odslúži svätú omšu v Šaštíne a krátk popoludní sa presunie na letisko na rozlúčkový ceremoniál a odletí naspäť do Vatikánu.

VIDEO Svätý otec počas cesty na letisko pozdravil ľudí, ktorí na neho čakali

Svätý otec počas cesty na letisko pozdravil ľudí, ktorí na neho čakali (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

18:30 Vážení čitatelia, týmto tento online prenos z posledného dňa návštevy Svätého otca ukončujeme. Ďakujeme, že ste ho sledovali spolu s nami. 

18:15 Počas svojej krátkej návštevy na Slovensku dokázal pápež František spojiť etniká, náboženstvá, veriacich, neveriacich, ale aj politikov. Svätý Otec ukázal krajine cestu, ktorou treba kráčať, v jednote aj napriek odlišnostiam. Na sociálnej sieti to po odchode hlavy katolíckej cirkvi uviedol predseda vlády Eduard Heger (OĽANO).

"Pokúsme sa uchovať si túto jednotu čo najdlhšie. Som presvedčený, že prítomnosť pápeža bola požehnaním pre celú krajinu. Verím, že modlitby vyslovené pápežom Františkom nám dodajú silu a odvahu v každodennej práci pre lepšiu budúcnosť," povedal premiér. 

ONLINE Návšteva pápeža Františka
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Facebook/Roman Mikulec)

18:00 Pápež František sa v stredu popoludní po návšteve Budapešti a Slovenska vrátil späť do Ríma. Počas letu v súlade so zvykom pozdravil prezidentov prelietaných krajín. Okrem rozlúčkového telegramu slovenskej hlave štátu zaslal telegramy prezidentom Maďarska, Chorvátska, Bosny a Hercegoviny a Talianska. Pripojil aj poďakovanie Slovákom, informuje spravodajský portál Vatican News.

16:28 Keramickú plastiku znázorňujúcu Baziliku Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne daroval pápežovi Františkovi v stredu predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič. Originálne stvárnenie jednej z dominánt TTSK vyrobili klientky centra sociálnych služieb (CSS) v neďalekom Rohove. 

16:21 Počas stretnutia s pápežom Františkom v Šaštíne potrebovalo pomoc 47 ľudí. Do nemocníc bolo prevezených päť pacientov, z toho dvaja leteckými záchranármi. Informovala o tom hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová. Išlo o pacientov s diagnózami náhla cievna mozgová príhoda a infarkt myokardu. Zvyšní traja pacienti boli podľa hovorkyne transportovaní do nemocníc s ťažkým zranením ramena a so stavom po kolapse spojeným s bezvedomím. 

Návšteva pápeža Františka v
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

16:00 Pápež František prisľúbil, že sa bude modliť za pokoj a blaho slovenského národa. Urobil tak z paluby lietadla smerujúceho zo Slovenska do Ríma. Informoval o tom hovorca prezidentky SR Martin Strižinec. "Pápež František tesne po odlete zo Slovenska odkázal z paluby lietadla, že vyjadruje hlbokú vďaku prezidentke SR Zuzane Čaputovej a obyvateľom Slovenska za vrúcne prijatie a pohostinnosť," uviedol Strižinec.

Pápež tiež uistil, že sa bude modliť za pokoj a blaho slovenského národa. Pápež František v stredu ukončil svoju štvordňovú apoštolskú cestu na Slovensku. Tá sa začala v nedeľu (12. 9.). Počas svojho pobytu navštívil Bratislavu, Prešov, Košice a v stredu aj Šaštín. Popoludní odletela hlava katolíckej cirkvi z bratislavského letiska naspäť do Ríma.

ONLINE Návšteva pápeža Františka
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

15:30 Počas trvania návštevy pápeža Františka na Slovensku polícia nezaznamenala narušenie verejného poriadku ani žiadnu mimoriadnu udalosť, ktorá by narušila jej priebeh a pobyt Svätého Otca v krajine. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

"Ďakujem všetkým policajtom a policajtkám, ktorí sa podieľali na zabezpečení návštevy pápeža Františka a oceňujem aj disciplinovanosť verejnosti, ich ohľaduplnosť a rešpektovanie prísnych bezpečnostných opatrení, ktorých prijatie bolo nevyhnutnosťou," skonštatoval viceprezident PZ generál Róbert Bozalka.

13:48 Pápež František práve odletel naspäť do Vatikánu, lietadlo vzlietlo. Zhruba o 15:20 by mal pristáť na rímskom letisku. 

13:30 Na bratislavskom letisku už prebieha záverečný ceremoniál, prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár a premiér Eduard Heger odprevádzajú svätého otca naspäť do Vatikánu. 

13:10 Pápež František už je na letisku, informovala bratislavská polícia. Auto, v ktorom bol na letisko dopravený, sprevádzala rozsiahla kolóna policajných áut a motoriek. Na presun dohliadal aj policajný vrtuľník. 

12:45 Pred letiskom M. R. Štefánika, kde má pápež namierené, je asi 1500 ľudí, ktorí čakajú na príchod Svätého otca. Dav sa však naďalej rozrastá, ľudia sa združujú na lúke pred letiskom. 

VIDEO Svätá omša pápeža Františka v Šaštíne

Svätá omša pápeža Františka v Šaštíne (Zdroj: TASR / Jakub Kotian)

12:30 Pri svätej omši v Šaštíne koncelebroval aj emeritný biskup Róbert Bezák, ktorého v roku 2012 odvolali z úradu trnavského arcibiskupa. Podľa slovenských biskupov bola jeho prítomnosť v poriadku, pripomenuli, že je stále jedným z biskupov. Košický arcibiskup metropolita Bernard Bober povedal, že ak by ho Svätý Otec rehabilitoval, rešpektoval by to. "Vedeli sme o tom, že príde, už skôr, takže sme neboli prekvapení," povedal novinárom prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ.

Návšteva pápeža Františka v
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

12:15 Pápež František už odišiel zo Šaštína. O 13:30 bude na bratislavskom letisku rozlúčkový ceremoniál, odkiaľ následne o 13:45 odletí naspäť do Ríma. 

11:37 Bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský sa na záver svätej omše v Šaštíne poďakoval Svätému Otcovi Františkovi za jeho apoštolskú cestu na Slovensku. Vyjadril mu vďaku, že slávil v stredu najsvätejšiu Eucharistiu na slávnosť Sedembolestnej Panny Márie – patrónky Slovenska. Poukázal na to, že pápež v mnohých opäť nanovo zapálil oheň viery a teraz bude už len na nás, ho udržať. 

 "Je to veľká pocta a radosť pre národnú mariánsku svätyňu, pre Bratislavskú arcidiecézu a pre celú našu vlasť. Sme veľmi šťastní, že sme pod vaším vedením mohli vyjadriť našu veľkú úctu a lásku našej nebeskej Matke," povedal Zvolenský. Zároveň Svätému Otcovi poďakoval za to, že popri svojich povinnostiach prijal pozvanie a prišiel na Slovensko. "A že ste zostali s nami až do slávnosti Panny Márie Sedembolestnej, ako ju voláme v našej tradícii," povedal predseda Konferencie biskupov Slovenska. 

Pápež František v Šaštíne
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

11:33 "Ponesiem Vás všetkých v srdci," povedal pápež František na záver, následne za potlesku ľudí odišiel. "Drahí bratia, sestry, nastal čas rozlúčiť sa s vašou krajinou. Pri tejto eucharistii som vzdával Bohu vďaky za to, že mi umožnil prísť medzi vás, ako aj za to, že som mohol ukončiť svoju púť v nábožnom objatí vášho ľudu, spoločným slávením dôležitého náboženského i štátneho sviatku vašej patrónky, Sedembolestnej Panny Márie," povedal pápež zhromaždeným veriacim. 

11:29 Pápež František sa na záver poďakoval všetkým, ktorí organizovali priebeh svätej omše, rovnako aj prezidentke Zuzane Čaputovej za pozvanie. Následne k soche panny Márie položil zlatú ružu. Organizátori ľuďom v sektoroch povedali, aby na svojich miestach zotrvali až do odchodu pápeža z pútnického miesta.

Pápež František v Šaštíne
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

11:27 Arcibiskup Stanislav Zvolenský predniesol poslednú modlitbu, po ktorej zaznel potlesk ľudí. 

11:20 Zelená vlna na sociálnej sieti informuje o obmedzeniach v súvislosti s presunom pápeža. 

VIDEO Svätý Otec sa zvítal s návštevníkmi svätej omše v Šaštíne

Svätý Otec sa zvítal s návštevníkmi svätej omše v Šaštíne (Zdroj: TASR / Jakub Kotian)

11:10 Na slávnosť Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska - prišlo v stredu na svätú omšu s pápežom Františkom do Šaštína viac, ako 50 000 ľudí. Pápež ju slávil na záver štvordňovej pastoračnej cesty na Slovensku. Informuje o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS). 

11:06 Medzi sektormi sa už nachádzajú kňazi, ktorí pútnikom rozdávajú eucharistiu. Tú im pokladajú do rúk.

11:01 Zaznieva modlitba Otčenáš, ktorú spieva 150-členný spevácky zbor v latinčine. 

10:46 Vybraní veriaci doniesli pápežovi dary.

Pápež František v Šaštíne
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Pápež František v Šaštíne
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Pápež František v Šaštíne
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

10:40 Počas svätej omše zaznela aj prosby veriacich. Tie čítali okrem slovenčiny aj v angličtine, nemčine či rómčine. V nich prosia Boha za rôzne potreby. Modlia sa napríklad aj za predstaviteľov štátu.

10:35 Panna Mária je pre slovenský národ vzorom viery, ktorá kráča po ceste a nie je statická. Vyhlásil to pápež František počas homílie, ktorú predniesol v stredu počas sv. omše v Šaštíne. Poprosil Slovákov, aby zostali na ceste. Dnešné Slovensko zároveň podľa pápeža potrebuje prorokov, ktorí svojím životom ukážu krásu Evanjelia a nastoľujú dialóg. Pápež tiež vyzýva k súcitnej viere, ktorá je solidárna s núdznymi.

Návšteva pápeža Františka v
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

10:25 Napriek výzvam hygienikov a organizátorov počas kontroly na vstupných bránach pútnici v sektoroch nedodržiavajú opatrenia, niektorí nemajú nasadené rúško, rozostupy sú malé.

10:20 Prvé čítanie počas sv. omše čítal herec Štefan Bučko, druhé čítanie rovnako herec - Ján Gallovič. 

10:04 V stredu, posledný deň svojej návštevy Slovenska, daroval pápež František Apoštolskej nunciatúre v Bratislave, kde bol ubytovaný, pamätnú medailu a mozaiku so svojím erbom. Medaila patrí medzi tradičné symbolické predmety spojené s apoštolskými cestami pápežov. "Slúži ako dar Svätého Otca pre vybrané osoby, s ktorými sa stretne, i ako pamiatka pre históriu," priblížila Kancelária biskupov Slovenska (KBS). Rovnakú medailu dostala pri stretnutí s pápežom aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Návšteva pápeža Františka v
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

10:00 Svätá omša začala. 

VIDEO Tisíce ľudí prišlo na svätú omšu pápeža do Šaštína

Tisíce ľudí prišlo na svätú omšu pápeža do Šaštína (Zdroj: TASR / Jakub Kotian)

09:54 Zo sakristie už prichádza sprievod, ktorý priniesol na oltár Evanjeliumpodľa Lukáša. Následne k oltáru prišiel aj Svätý otec.

09:40 Pôvodne sa mal pápež pred svätou omšou stretnúť s biskupmi s národnej bazilike, kde sa mali spolu pomodliť bez prítomnosti médií. Namiesto toho išiel Svätý otec rovno do sakristie, kde sa prichystá na omšu.

09:37 Do Šaštína prišli aj traja najvyšší ústavní činitelia – prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár a premiér Eduard Heger. Na mieste sú aj ďalší politici a členovia vlády, napríklad aj minister financií Igor Matovič.

ONLINE Návšteva pápeža Františka
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR / Martin Baumann)

ONLINE Návšteva pápeža Františka
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR / Martin Baumann)

ONLINE Návšteva pápeža Františka
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR / Martin Baumann)

09:20 Svätý Otec sa medzi pútnikmi presunul v papamobile po celom priestranstve. Prítomných pozdravil a požehnal. V areáli ho vítali ľudia potleskom a mávaním najmä vatikánskych či slovenských vlajok. V Šaštíne vidieť aj ľudí z iných krajín, napríklad zo susednej Českej republiky. 

09:10 Svätý Otec František prišiel v stredu ráno do Šaštína. Ide o posledný deň jeho apoštolskej cesty na Slovensku. Pred svätou omšou, na ktorej odznie homília od hlavy katolíckej cirkvi, sa stretne ešte s biskupmi. 

09:03 Policajti na sociálnej sieti informovali, že prví pútnici prišli do Šaštína krátko po 22. hodine, kedy sa otváral areál. "Doterajší priebeh je pokojný," uviedli na sociálnej sieti.

ONLINE Návšteva pápeža Františka
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB / Polícia Slovenskej republiky)

08:50 Už krátko po 6. hodine ráno boli v Šaštíne desaťtisíce ľudí, ktorí prišli na svätú omšu. Na pokojný priebeh podujatia dozerajú policajti, na mieste sú aj dobrovoľníci, ktorí sú označení reflexnými vestami a usmerňujú ľudí. 

Na priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne už tisícky pútnikov očakávajú pápeža Františka. Prichádzali od skorých ranných hodín, od stretnutia očakávajú povzbudenie a tešia sa, že uvidia hlavu katolíckej cirkvi naživo. "Videl som naživo Jána Pavla II., tak by som rád videl naživo aj pápeža Františka," povedal Pavol, ktorý prišiel na stretnutie do Šaštína z okolia Šurian. Ako dodal, cesta aj vstupy na podujatie boli bezproblémové.

Návšteva pápeža v Šaštíne
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

S autobusom prišli na stretnutie aj ďalší farníci zo Šurian. Jednou z nich je učiteľka náboženstva Alžbeta. "Odchádzali sme o 2.30 h spred farského kostola a cesta bola príjemná, bola v dobrej atmosfére, pretože sa všetci tešíme, že nás príde Svätý Otec požehnať," uviedla. Zároveň podotkla, že každý človek potrebuje povzbudenie. Cestu pápeža Františka na Slovensko označila za veľký prínos. Zuzana prišla takisto zo Šurian. "Veľmi sa teším a pevne dúfam, že ma to viac posunie bližšie k Bohu a budem vidieť pápeža. Je to Boh na zemi, on je jeho najvyšší zástupca, bola som aj na Jánovi Pavlovi II. a nenechám si ujsť ani toto," povedala. 

Návšteva pápeža v Šaštíne
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Pápež František podľa nej prišiel na Slovensko, pretože vidí potrebu, aby prišiel a povzbudil nás. "Na Slovensku sme veľmi zlí a musíme sa polepšiť. A myslím si, že toto nám pomôže. Keď sa každý aspoň trošku polepší, už to bude lepšie. Veľmi zlý svet žijeme," doplnila. Iveta z okolia Bánoviec nad Bebravou prišla o pol tretej. "Očakávam radosť, posilnenie, naplnenie mojej túžby vidieť Svätého Otca na vlastné oči. Očakávam radosť aj zo všetkého, čo sa tu deje, očakávam, že sa niečo zmení," opísala svoje pocity.

Návšteva pápeža Františka v
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Z východného Slovenska prišla pútnička z Humenného, ktorá do Šaštína dorazila krátko po štvrtej hodine ráno. "Od stretnutia s pápežom očakávam pokoj v duši. Takýto zážitok zažiť je niečo úžasné," povedala. Svätá omša v Šaštíne začne o 10.00 h. Na podujatie sa podľa organizátorov zaregistrovalo približne 45 000 účastníkov, z toho 437 hendikepovaných, 5981 detí a 2629 cudzincov. S organizáciou pomáha 1432 dobrovoľníkov, organizátorov a dodávateľov je 464. Na podujatie v Šaštíne sa zároveň registrovalo 757 kňazov.

Pred samotným začiatkom svätej omše bol od skorých ranných hodín pripravený aj sprievodný program. Jeho súčasťou bola napríklad modlitba posvätného ruženca, chvály, loretánske litánie. Po skončení svätej omše okolo 12.00 h sa má uskutočniť kultúrno-duchovný program v podaní rodiny Kandráčovov. 

Návšteva pápeža Františka v
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Čakali už od noci

Sektory v Šaštíne-Strážach, kde sa v stredu uskutoční svätá omša s účasťou Svätého Otca Františka, otvorili svoje brány v utorok (14. 9.) o 22.00 h. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová pre TASR potvrdila, že noc bola pokojná. 

"Návštevníci začali prichádzať v skorých ranných hodinách. Sektory sa postupne zapĺňajú," priblížila Bárdyová. Cesta v smere Kúty – Šaštín-Stráže bola krátko pred 8. hodinou ráno uzatvorená. Vzhľadom na dopravnú situáciu na cestách organizátori upravili vstup do sektorov a návštevníci svätej omše mohli do nich vstupovať o hodinu dlhšie, a to do 9.00 h. "V súčasnosti je na vstupe zdržanie, preto žiadame návštevníkov, aby sa čo najskôr registrovali do sektorov," priblížila hovorkyňa. Svätá omša v Šaštíne, na ktorej sa zúčastní pápež František, sa začne o 10.00 h. Na svätej omši sa zúčastní aj prezidentka Zuzana Čaputová. 

Viac o téme: KňaziPápež FrantišekŠaštínSvätá omšaFrantišek IIPope Francesco
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu