Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Pokarhal ich ako malé deti: Kňaz z východu si nedával servítku pred ústa, na veriacich začal na omši kričať!

Kňaz na veriacich kričal, lebo na omše často meškajú Zobraziť galériu (4)
Kňaz na veriacich kričal, lebo na omše často meškajú (Zdroj: Facebook/Rusínska duša-duša Karpat, TASR/Oliver Ondráš)

ĽUTINA/SABINOV - Tak takéto karhanie ste možno počuli len kedysi dávno v školských laviciach. Paradoxne, v dospelom veku si ho vypočuli s istou dávkou "déjà vu" aj veriaci na východe v obci Ľutina, kde mal v Bazilike Zosnutia Presvätej Bohorodičky "prejav" kňaz, ktorý na veriacich v závere omše pre nedisciplinovanosť poriadne nakričal. Toto si zrejme budú v pamäti odnášať ešte veľmi dlho.

VIDEO Nečakaný príhovor do duše z úst kňaza veriacim na omši: 

Vytočili ho neskoré príchody veriacich na spoveď a bohoslužby

Video sa objavilo na sociálnej sieti a okamžite sa z neho stala virálna záležitosť. Počas záveru omše sa totiž kňaz a protojerej Peter Iľko rozhodol k veriacim prihovoriť s niečím, čo mu už očividne dlho ležalo na srdci. Takmer žiadna, ba až nulová a tichá reakcia veriacich v kostole na slová kričiaceho kňaza v divákovi len umocňuje pocit, že toto nie je prvýkrát, čo mal kňaz podobný výstup.

Ten mal v bazilike v okrese Sabinov na záver omše poriadny priestor, po ktorom zrejme niektorí veriaci len bez slov a s hanbou odkráčali domov. "Mám takú jednu srdcovku, ale neviem ako vám to povedať aby ste to tak ... prijali," začal pomerne nesmelo kňaz, ktorý však o pár minút doslova perlil.

Gréckokatolický kňaz Iľko je zrejme veriacim na východe už dobre známy.
Zobraziť galériu (4)
Gréckokatolický kňaz Iľko je zrejme veriacim na východe už dobre známy.  (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Keď chcete takto pokračovať, radšej ostaňte doma, radil im kňaz

Hneď však ale pokračoval, pričom veriacim pripomenul, že mal schválne kázeň o úsmeve, aby jeho neskoršiu kritiku aj s úsmevom prijali, no veriaci na sväté prijímanie podľa neho aj tak prichádzali zamračení. Pomaly však zvyšoval hlas. "Dochvíľnosť. Viete čo je dochvíľnosť? Že ak je bohoslužba o šiestej a ty prídeš o 6:02 a ešte chceš ísť na spoveď a ešte povieš farárovi "Prečo meškala služba?". Ste normálni?" pýtal sa kňaz už v návale hnevu aj vo východniarskom dialekte. Ten im sarkasticky odporúčil, aby radšej ostali doma, ak chcú pokračovať v podobnom správaní.

"O šiestej je liturgia a vy idete o 6:10 na službu?! Veď je neplatná! Začala o šiestej!" pokračoval Iľko so zvýšeným hlasom. "Teraz si zoberte ďalšiu vec, autobus ide o šiestej a vy už o trištvrte na šesť všetkých ohovárate na autobusovej zastávke! Je to normálne?" pýtal sa v ďalšom návale zlosti Iľko. "Môžete sa na mňa hnevať koľko chcete, aspoň budem mať dosť práce pri rozhrešovaní," zamrmlal farár. Ďalšie pomerne silné hlášky farára su vo zvyšku mimoriadne hitového videa z tejto kázne, ktoré sme uverejnili hore v tomto článku.

Reakcie boli zväčša súhlasné

Na kázeň duchovného reaguje verejnosť pritom prekvapivo pozitívne. Len miestami sa objavili ľudia, ktorí jeho nahnevanému tónu nerozumejú. "Krik a rozčuľovanie farára nepomôže veriacim, naopak, len viac odradí," sťažuje sa jeden divák videa.

VIDEO Pokarhal ich ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Prevažná väčšina však kňaza chváli do nebies za to, akú pravdu vraj hovorí.

VIDEO Pokarhal ich ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Kňaz, ktorý miluje superhrdinov

Pre niektorých "znalcov", nie je Iľko v prípade kňazov žiadny nový pojem, pretože sa už tento rok "preslávil" aj svojou láskou k superhrdinom, s čím sa rovnako priznal veriacim priamo na omši. Chcel tým však povedať niečo hlbšie o cirkvi.

VIDEO Ďalšia pamätná kázeň farára Iľka:

Viac o téme: KostolKňazOmšaKričanieĽutinaPeter Iľko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu