Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Kolíkovci vstúpili do klubu SaS: Koalícia stojí pred výzvou! Remišová hovorí o zrade

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Strana Za ľudí je rozdelená už niekoľko mesiacov. Situácia sa vyostrila potom, čo sa na predsedníctve nedohodli na termíne mimoriadneho snemu. Okolo Márie Kolíkovej vznikla frakcia a čoraz viac sa jej členovia vzďaľujú šéfke Veronike Remišovej. Dnes definitívne vystúpili zo strany Za ľudí a založili platformu. Zároveň oficiálne vstúpili do poslaneckého klubu SaS.

Šéf SaS Richard Sulík sa už niekoľkokrát vyjadril, že ministerka spravodlivosti je u SaS-károv vítaná, dnes sa to potvrdilo. Kolíkovej frakcia odišla zo Za ľudí a vstúpila do poslaneckého klubu SaS. O tom, že by Kolíková a jej frakcia mohli odísť do SaS, hovoril cez víkend aj Boris Kollár. Problémom bude udržanie ministerských postov Remišovej a Kolíkovej. Sulík jasne žiada, aby Kolíková ostala ministerkou spravodlivosti. 


Ako šiel čas so Za ľudí: Od Kiskových ambícií až k ROZPADU a päťkoalícii! Hry o trón položili stranu na kolená


VIDEO Tlačová konferencia Richarda Sulíka, Márie Kolíkovej a ďalších poslancov k aktuálnej politickej situácii

MIMORIADNE Kolíkovci definitívne odchádzajú zo Za ľudí! Založili platformu a vstupujú do klubu SaS (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 13:25 Platforma ministerky Kolíkovej svojím odchodom zo strany Za ľudí do klubu SaS spojila svoj osud s koalíciou Matoviča a Kollára. Tejto koalícii sa však nedarí robiť dobré veci správnym spôsobom. Skonštatoval to nezaradený poslanec Tomáš Valášek, ktorý pred časom rovnako opustil stranu Za ľudí.

"Strana Za ľudí tak, ako som ju poznal a pomáhal zakladať, týmto skončila. Poslanecký klub dnes zanikol (pokiaľ mu OĽANO nehodí záchranné koleso 'pôžičkou' poslancov). Strana ako taká ho bude zrejme nasledovať do hrobu," uviedol Valášek. Verí, že Kolíkovej platforma sa rozhodla správne, hoci on urobil inak a nesúhlasí s metódami koalície.

Aktualizované 13:14 Je dôležité, aby sa koaliční lídri stretli. "Ja nie som koaličný líder, ja som ministerka a podlieham premiérovi," uviedla Kolíková po rokovaní vlády. Kolíková sa chcela rozprávať s Matovičom i s Remišovou, no nepodarilo sa jej to. "Nezdvíhala mi ani telefón," uviedla. 

Kolíková cítila podporu premiéra vždy: S Remišovou som sa chcela spojiť, nedvíhala mi telefón (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 10:49 Remišová poslala aj písomné stanovisko, v ktorom opäť hovorí o zrade a pár narážok si neodpustila ani na stranu SaS. "Je to zrada voličov strany, ktorí im dali hlas na základe programu Za ľudí a hodnotovej orientácie stredopravej nepopulistickej politickej strany. Poslanci skupinky pani Kolíkovej dostali od ľudí mandát na presadzovanie programu strany ZA ĽUDÍ,  nie programu neoliberálnej ideológie do všetkých aspektov života spoločnosti," uviedla. Bližšie sa vyjadrí večer pred centrálou strany. 

MIMORIADNE Kolíkovci vstúpili do
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Aktualizované 10:48 Jana Žitňanská požiadala o stretnutie premiéra Hegera

"Nikdy som nezvykla odkazovať svojim kolegom cez média alebo sociálne siete a neurobím to tak ani v tejto ťažkej chvíli. Budem sa preto čo najskôr rozprávať s predsedníčkou strany Veronikou Remišovou a o stretnutie som požiadala aj premiéra Hegera a následne o tom budem informovať. Prioritou pre mňa aj naďalej zostáva zlepšovanie života ľudí so zdravotným postihnutím a ich rodín," uviedla na sociálnej sieti.

Aktualizované 10:33 Remišová podľa Matoviča len zablúdila, Kolíkovej nedôveruje

"Veronika Remišová si myslím, že nikdy reálne z OĽaNO neodišla, len chvľu niekde pobudla a zablúdila. Ktovie, možno sa ešte vráti," uviedol na adresu Remišovej. Kolíková podľa neho spáchala podvod pri prenájme budovy ministerstva spravodlivosti. "Prepáčte, nedokážem dôverovať takej žene," dodal. 

Podľa Matoviča je koaličná dohoda platná, ak chce niekto opäť povaliť vládu, môže ju vypovedať (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 10:25 Minister financií Igor Matovič uviedo, že OĽaNO vždy dodržiavalo dohody, takže koaličná dohoda je platná. "Sú tam všetky odpovede na všetky otázky, aj na rozdelenie postov vo vláde. Nemôžeme žiť a fungovať tak, že nám vyhovujú dohody iba vtedy, keď sú v náš prospech," povedal. "Buď dohody platia, alebo nie," dodal. "Ak chce niekto povaliť vládu, prosím, môže vypovedať koaličnú zmluvu," povedal Matovič, čím narážal na Sulíka. 

Aktuliazované 10:19 Premiér Eduard Heger sa odmietol vyjadriť k situácii v Za ľudí. "Pre všetky ďalšie otázky tu máte moju hovorkyňu," uviedol. 

Premiér Heger sa na vláde vyjadruje k aktuálnej situácii (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 10:17 Ministerka kultúry Natália Milanová uviedla, že ďalší postup bude predmetom koaličných rokovaní. "Je to nová situácia, ktorá potrebuje detailnejšie rozhovory na úrovni koaličných partnerov," uviedla. Milanová nemá pocit, že sa vedú debaty o tom, že by časť poslancov OĽaNO posilnila klub Za ľudí. 

Je to nová situácia, o ktorej sa musíme detailne rozprávať v rámci koalície, uviedla ministerka kultúry (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 10:13 Remišová zatiaľ situáciu nekomentovala. "Včera som sa vrátila z pracovnej cesty a medzitým som si prečítala, na čom zatiaľ pracovala skupinka funkcionárov okolo Márie Kolíkovej. Nie je to žiadna novinka," uviedla a zopakovala, že kolíkovci chcú stranu poškodiť a stranu aj členov zradili. Bližšie sa vyjadrí večer. 

Remišová zopakovala, že skupinka okolo Kolíkovej stranu a jej členov poškodila a zradila (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 10:11 Čo sa týka postov oboch ministeriek, budú to rozoberať v rámci koalície. "Povedal som, že nemusí zostať ministerkou spravodlivosťou, nie žeby nemala byť. Dnes matematicky platí, že SaS-ka má o jeden mandát viac, ako na začiatku, teraz budú mať ešte o jeden mandát viac. Ak sa koalícia dohodne na tom, že ostane ministerkou, tak ostane," dodal Naď.

Naď si medzi Kolíkovou a Remišovou nevšimol obsahové spory, o zachovaní ich postov budú ešte diskutovať (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 10:06 Minister obrany Jaroslav Naď uviedol, že situácia v strane Za ľudí mu príde ako rokovanie o osobných záujmoch skôr ako o záujmoch krajiny. "Na rokovaniach vlády som nevidel obsahové spory medzi ministerkami zo Za ľudí. Jediné, o čom sa sporili bolo to, kto z nich bude predsedníčkou a to by nemalo mať vplyv na koalíciu," uviedol pred rokovaním vlády. 

Aktualizované 10:01 Zdá sa, že strana Sme rodina zatiaľ väčšie výhrady nemá. "Veríme , že týmto krokom sa situácia v koalícii ukľudní a tak bude aj viac času na podstatné veci, ako sú sľuby, ktoré sme pred voľbami dali a to exekučná amnestia a výstavba štátnych nájomných bytov," uviedlo pre Topky tlačové oddelenie hnutia Sme rodina. 

Aktualizované 9:59 K odchodu zo strany sa Kolíková aj Sulík vyjadrili aj pred rokovaním vlády. 

Kolíková uviedla, že čo sa týka budúcnosti ostatných členov Za ľudí, treba sa na to opýtať Remišovej (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 9:28 Mária Kolíková bude jedným z troch zástupcov na koaličnej rade. 

Aktualizované 9:25 Kolíková tvrdí, že nevie o tom, že by sa zo Za ľudí rozhodli odísť Juraj Šeliga a Jana Žitňanská. Svoj postup v rámci strany konzultovala Kolíková aj s Andrejom Kiskom. "Myslím si, že tento krok pre neho nie je žiadnym prekvapením," uviedol. 

Aktualizované 9:19 Koaliční partneri boli o tejto situácii informovaní. Sulík uviedol, že sám to odkomunikoval so šéfom parlamentu Borisom Kollárom, premiérom Eduardom Hegerom, ale aj Veronikou Remišovou, s ktorou mal dlhší rozhovor na rozdiel od Kolíkovej.

Aktualizované 9:14 Kolíková sa snažila Remišovú kontaktovať telefonicky, mailom aj SMS-kami. "Napriek tomu, že som sa veľmi snažila, do tohto momentu sa mi s ňou nepodarilo spojiť. Naša komunikácia ostala na jednej mojej SMS-ke. Je mi to veľmi ľúto. Dúfam, že náš vzťah bude takto mimo strnay taký, ako má byť," uviedla Kolíková.

MIMORIADNE Kolíkovci vstúpili do
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Aktualizované 9:13 Sulík dodáva, že ich zásadnou požiadavkou je, aby Kolíková zostala ministerkou, ale sami si nebudú nárokovať žiadne ďalšie posty, ktoré im vyplývajú z toho, že sa stávajú druhým najsilnejším koaličným klubom. "Napríklad post predsedu národnej rady," dodal. Chcú aj to, aby ostala ministerkou Veronika Remišová.

Aktualizované 9:12 Sulík nechce otvárať koaličnú zmluvu. "Našou zásadnou požiadavkou je, že Mária Kolíková zostane ministerkou spravodlivosti," dodal.

MIMORIADNE Kolíkovci vstúpili do
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Aktualizované 9:10 "Nezhody v strane Za ľudí ohrozovali koalíciu ako celok," uviedol Sulík. Presunom šiestich poslancov Za ľudí do poslaneckého klubu SaS sa podľa Sulíka výrazne zvyšujú šance, že súčasná koalícia dokončí volebné obdobie. 

Aktualizované 9:08 Kolíková hovorí, že naďalej budú podporovať vládu Eduarda Hegera a chcú si zachovať ministerstvo spravodlivosti. Klub SaS tak bude mať 19 členov a Kolíková verí, že bude cítiť jeho podporu pri reforme spravodlivosti. 

Aktualizované 9:06 Kolíkovej frakcia odchádza zo Za ľudí

Mária Kolíková oznámila, že jej frakcia odchádza spolu s ďalšími členmi zo Za ľudí a zakladá platformu Za spravodlivé Slovensko. Do inej strany nevstupujú a ani ju nezakladajú, ale budú úzko spolupracovať so SaS. "Na úrovni parlamentu sa naša spolupráca prejaví vstupom do poslaneckého klubu SaS," povedala. 

MIMORIADNE Kolíkovci vstúpili do
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Aktualizované 9:05 "Pretrvávajúce napätie v strane Za ľudí škodí koalícii aj vláde," povedala. "Svoj príbeh v strane Za ľudí dnes končíme," hovorí ministerka. 

Aktualizované 9:04 Začala sa tlačovka Sulíka a Kolíkovej. "Cítime zodpovednosť za koalíciu," uviedla na úvod s tým, že v koalícii chce byť ďalej a ďalej chce byť aj na rezorte spravodlivosti. 

Aktualizované 8:45 Stranu zrejme opúšťa aj Vladimír Ledecký

"Ukradli mi dom. Vlastný. Stavali sme ho s priateľmi. Bol dobre rozostavaný, ešte nedokončený. Nový správca nás vyhodil. Všetkých. Mali sme iný názor ako ho dostavať a ako v ňom žiť. Znepríjemňoval nám systematicky náš pobyt, až sme odišli," metaforou na rozostavaný dom naráža na Remišovú. O tom, že ich zo strany chce vyhodiť, hovorila aj Mária Kolíková.

Aktualizované 8:35 Zo strany odchádza zakladajúca členka Vladimíra Marcinková

Dôvody odchodz opísala na sociálnej sieti Facebook. "Dnes, po niekoľkých mesiacoch úsilia o zachránu tejto strany a ďalšieho jej vývoja, tento boj vzdávam. Stranu uniesli ľudia, ktorých hodnoty sa od tých, na ktorých sme stranu zakladali, veľmi líšia. Preto vystupujem zo strany Za ľudí a z jej orgánov," uviedla.

Nastanú v koalícii zmeny?

O tom, že Kolíkova so svojou frakciou pravdepodobne odíde k Sulíkovi, hovoril už cez víkend šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár. Ak sa tak podľa neho stane, nie sú vylúčené zmeny v koalícii. "Myslím si, že Mária Kolíková s odídencami zo strany Za ľudí prejdú do strany SaS, a potom stratíme koaličného partnera," uviedol Kollár.

VIDEO Remišová tvrdí, že Kolíková rokuje o vytvorení piateho koaličného partnera: Považujem to za zradu hodnôt a členov Za ľudí

Remišová tvrdí, že Kolíková rokuje o vytvorení piateho koaličného partnera: Považujem to za zradu hodnôt a členov Za ľudí (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zdôraznil, že koalícia nemôže mať jedného z partnerov, ktorý má dva až štyri hlasy. Podľa neho je možné, že potom by nastali zmeny v koalícii vrátane prerozdeľovania postov. O tom, že by Kolíková mohla prísť o svoj post, hovoril v rozhovore pre Denník N aj minister obrany Jaroslav Naď. 

Ešte predtým sa však hovorilo o inej alternatíve. Po odchode člena predsedníctva Františka Majerského zo strany Remišová tvrdo zasiahla. Pozastavila výkon práva členom Kolíkovej frakcie, stratili tým akékoľvek rozhodovacie právomoci v rámci strany. Šéfke strany prekáža práve to, že Kolíková poza chrbát rokuje s inými stranami. Jednou z možností mal byť vznik piateho koaličného partnera. Pre Remišovú je to zrada. 

"Sú to rokovania o tom, ako poškodiť strane, ako odísť zo strany, ale zároveň si zachovať funkcie, ktoré vďaka strane Za ľudí majú," povedala ešte minulý týždeň Remišová. "Považujeme to za zradu hodnôt strany, za zradu členov," dodala. Kolíková možnú „päťkoalíciu“ nepoprela, no frakcia zároveň vyjadrila podporu vláde a chce zotrvať v koalícii. 

Poslanci Za ľudí by po prípadnom odchode nemali byť nezaradenými

Nebolo by vhodné, ak by sa poslanci z frakcie strany Za ľudí v prípade svojho odchodu z klubu stali nezaradenými poslancami, povedala v pondelok predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. K prípadným rokovaniam s členmi frakcie vyjadrovať nechcela, ale uznáva, že treba byť politickými realistami. "Určite by nebolo vhodné, aby koaliční poslanci boli zaradení medzi nezaradenými, to by bolo politicky amatérske," uviedla s tým, že sa zvažujú rôzne alternatívy.

Remišová nás chce vyhodiť

Členovia skupinky okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej hovoria, že predsedníčka strany Veronika Remišová ich chce zo strany vyhodiť a nemá záujem ďalej spolupracovať. "Návrh pozastaviť výkon práv členov frakcie je len ukončením procesu absolútneho ovládnutia strany samotnou predsedníčkou," povedal poslanec a podpredseda Za ľudí Vladimír Ledecký.

MIMORIADNE Kolíkovci vstúpili do
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Uvažujeme nad rôznymi možnosťami ako jednak nenarušiť stabilitu koalície v prebiehajúcom zápase o spravodlivé Slovensko a jednak naplniť program, ktorý sme vo voľbách ľuďom sľúbili," skonštatovala poslankyňa a členka predsedníctva Vladimíra Marcinková. Dodala, že v spolupráci s Remišovou je to v súčasnej situácii nemožné, "vzhľadom na to, že zo strany vylučuje všetkých, ktorí majú odlišný názor od toho jej".

Poslanec a člen predsedníctva Tomáš Lehotský hovorí, že odísť zo strany nie je jednoduché rozhodnutie. "Sme to práve my, ktorí sme momentálne zo strany vytláčaní, ktorí sme ju z nuly budovali. Nejde o status, ale o všetok ten čas, úsilie a ľudský kapitál, ktorý stále v členskej základni vnímame," povedal s tým, že strana Za ľudí sa "radikálne" mení a nove vedenie sa postupne odkláňa od hodnôt, na základe ktorých ju budoval Andrej Kiska. Členovia frakcie uviedli, že sa stretávajú so svojimi podporovateľmi v regiónoch, od ktorých cítia podporu.

Vládna kríza skončila, no tá v Za ľudí nie

Vnútrostranícke boje zožierajú stranu Za ľudí už niekoľko mesiacov. Po šoku z výsledkov volieb, držali roztrasené základy po odchode Kisku ešte ako tak pokope. Líderkou sa stala Remišová a najmenšia koaličná strana vystupovala spočiatku veľmi zmierlivo. Všetko sa zlomilo dovozom neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V. Vládna kríza sa urovnala, no tá vnútri strany nie. Dnes je rozdelená na dve frakcie a rozpad je na dosah. 

Viac o téme: SaSRichard SulíkMária KolíkováZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu