Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nový podcast RATTATA o ekoturizme s prevádzkovateľmi stromodomu na Kostarike

Igor Rattaj
Igor Rattaj (Zdroj: Igor Rattaj)

Slováci Peter Garčár a Richard Štilicha prevádzkujú stromodom na Kostarike v chránenej oblasti. Dom je zavesený na 350-ročnej sekvoji, do ktorej nebol zatlčený jediný klinec alebo zavŕtaná skrutka. Nevšedný projekt dostal Oscara za ekoturizmus a je dôkazom, že človek môže bez problémov žiť v súlade s prírodou a nepozerať sa na národný park spoza plota. „Neverím, že by sa nám niečo podobné podarilo presadiť v TANAPe,“ hovorí Igor Rattaj, ktorý si ich pozval do podcastu RATTATA.

Stromodom je v chránenej prírodnej rezervácii, ktorá začína dedinou Manzanillo a končí panamskými hranicami. V strede džungle, vysoko v korunách stromov, s krásnym výhľadom na Karibské more. Do dvojposchodového domu vo výške 25 metrov sa dá dostať len po lane. K dispozícií sú dve spálne, sprcha a toaleta. Elektrinu vyrába solárny panel, z ekotoalety sa robí kompost a sprchuje sa dažďovou vodou.

„Konštrukcia bola postavená ako biomimikry, čo existujú v prírode. Pásy, ktoré sú prehodené cez konáre, sú liany. Konštrukcia je ako sieť pavúka,“ s nadšením rozpráva Peter Garčár, stavebný inžinier z Tešedíková, ku ktorému sa neskôr pridal Richard Štilicha. „Keď som tam prvý raz prišiel, cítil som, ako zo mňa opadávajú všetky tie nánosy civilizácie. Vysoko v korunách stromoch som bol najbližšie k prírode, bol som jej súčasťou,“ opisuje pocity Richard.  Vidieť džungľu a pocítiť ju na vlastnej koži je úžasný zážitok. „Väčšina živočíchov v nej žije v korunách stromov. Opice, tukane, leňochody - v noci to celé ožije a ten zážitok je nezabudnuteľný. Stromodom nemá okná ani dvere, je to hniezdo ľudí v korunách stromov,“ dodáva Peter.

S výberom stromu mu pomohli miestni Indiáni z kmeňa Naso Téribe. „Strávil som dva roky hľadaním stromu a vyliezol som na 63 z nich,“ spomína.  Celá stavba je ako lego poskladaná z jednotlivých dielov. „Tie sme nosili na chrbtoch 8 dní. Najväčší prvok, časť spálne, váži 100 kg.“

Projekt Treehouse Nature Observatorio získal v decembri 2012 v Londýne najvyššie ohodnotenie za najlepšiu inováciu v turizme, World Respon‑ sible Turist Awards. Práve projekty tohto typu predstavujú skvelý spôsob, ako poukázať, kam by sa mala ekológia a turizmus v budúcnosti uberať.

Viac o stromodome i živote na Kostarike sa dozviete v podcaste RATTATA

Viac o téme: Igor RattajPodcast RattataPeter GarčákRichard Štilicha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu