Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNE Veľký deň na Generálnej prokuratúre! Stop v kauze Gorila: Haščák už nie je obvinený

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Dnes je v prípade Generálnej prokuratúry mimoriadne silný deň a dá sa povedať, že letné suchoty sú už definitívne preč. Po zrušení obvinení v prípade Zoroslava Kollára či exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského je tu ďalšie poriadne sústo. Obvinené bolo úradom Maroša Žilinku stiahnuté aj voči Jaroslavovi Haščákovi v kauze Gorila!

O tomto prípade ako prvý informoval Denník N. Generálny prokurátor Maroš Žilinka podľa ich informácií zrušil stíhanie spolumajiteľa Penty Haščáka v známej a medializovanej kauze Gorila. Ukončil aj stíhanie Ľubomíra Arpáša a Dany Arpášovej  v rovnakej kauze.

Čo však vzbudzuje mimoriadnu pozornosť je fakt,že vec bola na Najvyššom súde a akoby toho nebolo málo, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková podala mimoriadne dovolanie, aby sa Haščák vrátil do väzby. Žilinka mal podľa denníka využiť mimoriadny paragraf 363.

MIMORIADNE Veľký deň na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Celé stanovisko prokuratúry k zrušeniu stíhania

“Generálny prokurátor Slovenskej republiky  Maroš Žilinka dňa 31. 8. 2021 zrušil uznesenie vyšetrovateľky NAKA zo dňa 1. 12. 2020, ktorým vzniesla obvinenie PaedDr. Ľ. A. pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti, PaedDr. D. A. pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti a Mgr. J. H. pre zločin podplácania a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti, ako aj naň nadväzujúce uznesenie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry zo dňa 10. 3. 2021 o zamietnutí sťažností obvinených, podaných proti tomuto uzneseniu o vznesení obvinenia. 

Generálny prokurátor Slovenskej republiky sa po preskúmaní veci stotožnil s názorom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, vysloveným v uznesení zo 7. 1. 2021, sp. zn. 4 Tost 53/2020, že „orgánom činným v trestnom konaní sa  v  predmetnej veci nepodarilo zabezpečiť dôkazy v  takom množstve a kvalite, ktoré by v tomto štádiu trestného konania umožňovali vyvodiť podozrenie v určitej rozumnej  miere pravdepodobnosti, že obvinení sa skutkov tak, ako sú im kladené za vinu, dopustili“, a dospel tiež k záveru, že také dôkazy neboli zabezpečené ani po vydaní a právoplatnosti napadnutých uznesení, keďže výpovede svedkov neobsahujú žiadne relevantné skutočnosti, ktoré by dôvodnosť vzneseného obvinenia potvrdzovali. Pri posudzovaní veci generálny prokurátor Slovenskej republiky zohľadnil aj nálezy Ústavného súdu Slovenskej republiky z 20. 11 .2012 a 2. 2. 2016 a rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva z 20. 7. 2021. V zhode so skutkovými a právnymi závermi Najvyššieho súdu Slovenskej republiky generálny prokurátor Slovenskej republiky konštatuje, že týmto právoplatným uznesením o  vznesení obvinenia, bol porušený zákon v neprospech všetkých troch obvinených.”

Viac o téme: ZrušenieGenerálna prokuratúraJaroslav HaščákMaroš Žilinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu