Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čo spôsobí delta v slabo zaočkovaných krajinách? Dátoví analytici majú pre nich zlé správy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Leto je definitívne na konci, pekné počasie strieda to pochmúrnejšie. Viaceré krajiny sa snažia ešte pred jeseňou dostať situáciu pod kontrolu zaočkovaním populácie. Nie všetky krajiny však majú šťastie na to, že sa môžu pýšiť dobrou zaočkovanosťou. Slabé štatistiky sa im teraz prejavujú v počte úmrtí.

Malta, Portugalsko, Veľká Británia a na druhej strane mince Gruzínsko, Severné Macedónsko, Kosovo, Bulharsko. Ide o krajiny, ktoré sa buď vedia pýšiť silnou zaočkovanosťou, alebo, naopak, tá zaočkovanosť je mimoriadne nízka.

Projekt Dáta bez pátosu sa pozreli na to, aký vplyv má vývoj zaočkovanosti populácie na počet obetí v krajine. A zistili zaujímavé veci.

Archívne VIDEO Odborníci prosia rodičov, aby dali zaočkovať svoje deti proti KORONAVÍRUSU: Toto im hrozí!

Odborníci prosia rodičov, aby dali zaočkovať svoje deti proti KORONAVÍRUSU: Toto im hrozí! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Silne zaočkované krajiny vs slabo

Krajiny v grafe úmrtnosti - počte obetí za posledný týždeň na 1 mil. obyvateľov majú rovnakú farbu ako v grafe zaočkovanosti 2 dávkami. TOPka v NEzaočkovanosti je TOPka v úmrtnosti. Mudrlanti nemusia ani čítať ďalej a hneď môžu odpaľovať komentáre. Ostatní skúste aj odstavce nižšie prežuť,“ napísali analytici na sociálnej sieti. Ako dodali, niektoré krajiny už majú vrchol tretej vlny za sebou a aj z toho dôvodu im teraz mierne narástli počty obetí koronavírusu. Ide najmä o krajiny Cyprus, Malta, Grécko, Španielsko, Portugalsko, Francúzsko, Veľká Británia, Island a Holandsko. Väčšina týchto krajín má podľa analytikov silne zaočkovanú populáciu.

Čo spôsobí delta v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Dáta bez pátosu)

Opačná situácia je v krajinách, kde ich vrchol vlny ešte len čaká a delta sa tam len rozbieha. Keďže oproti krajinám v prvej skupine majú omeškanie začiatku vlny zhruba mesiac, následky vlny v počte obetí ešte len uvidia. Ide najmä o krajiny ako Gruzínsko, Bulharsko, Bosna a Hercegovina, Severné Macedónsko, Rumunsko či Albánsko. Tieto krajiny sa vyznačujú nízkou zaočkovanosťou populácie, vakcínu tam dostalo menej ako štvrtina obyvateľov.

O 2 týždne budú paličky s ich úmrtiami vpravo mimo obrazovku Vášho monitora. Vysvetlivka: To Gruzínsko zaočkované na 10% má dnes toľko obetí ako Slovensko na špičke II. vlny. 615 týždenne alebo 2500 mesačne,“ vysvetlili analytici. Slovensko je v súčasnosti na 40 percent a analytici to berú ako dobrú zaočkovanosť. Väčšina krajín Európskej únie je však zaočkovaná oveľa lepšie.

Čo spôsobí delta v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Dáta bez pátosu)

Za nami je len Chorvátsko, Mnotenegro, Rumunsko, Severné Macedónsko, Albánsko, Moldavsko, Bulharsko, Kosovo, Bosna a Hercegovina a Gruzínsko. „Držte si klobúky a ak máte rozum a viete, že ste COVID neprekonali, tak si zoberte deň voľna a dajte sa zaočkovať. Nebuď ako Gruzínsko,“ uzavreli analytici. a

 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaZaočkovanosťKoronavírusObete koronavírusu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu