Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Verejný obraz sporov oslabuje dôveru vo fungovanie prokuratúry, myslí si prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Verejný obraz sporov oslabuje dôveru verejnosti vo fungovanie prokuratúry ako celku. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla po pondelkovom pracovnom stretnutí s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom.

"Prezidentka na pracovné stretnutie pozvala generálneho prokurátora Maroša Žilinku ešte minulý týždeň v súvislosti s viditeľne napätými vzťahmi medzi generálnym a špeciálnym prokurátorom," povedal hovorca prezidentky Martin Strižinec. Ako ďalej uviedol, prezidentka konštatovala, že za celkový obraz a dôveru v túto inštitúciu zodpovedá primárne hlava generálnej prokuratúry.

O prijatí u prezidentky informoval na sociálnej sieti aj generálny prokurátor. "Mali sme veľmi otvorený a veľmi vážny rozhovor," poznamenal Žilinka, pričom zároveň citoval výrok Alberta Einsteina, "čo je správne, nie je vždy populárne. A čo je populárne, nie je vždy správne".

Spor Žilinku s Lipšicom

Generálny prokurátor Žilinka podal 13. augusta návrh na začatie disciplinárneho konania proti špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi. Disciplinárneho previnenia sa mal dopustiť tým, že bez znalosti spisu verejne, špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom polemizoval o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby v právoplatne neskončenej trestnej veci, ktorá nepatrila do pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry.

Lipšic poukázal na to, že vyjadrenia padli v čase, keď boli v médiách opakovane šírené nepravdivé informácie o údajnej "manipulácii" pri vyšetrovaní najzávažnejších káuz, a to aj zo strany verejných funkcionárov. Považoval za svoju povinnosť zastať sa vyšetrovateľov a prokurátorov vo veciach, ktoré dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry.

Viac o téme: PrezidentkaProkuratúraVerejnosťSporyZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu