Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Lipšic má plán, chce vytvoriť tieňovú vládu

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Podpredseda KDH Daniel Lipšic dnes navrhol užšiu spoluprácu troch opozičných strán pred parlamentnými voľbami v roku 2010. Opozícia, ktorú sužujú vnútorné spory a nízka podpora verejnosti, by sa podľa bývalého ministra spravodlivosti mala dohodnúť na spoločnom kandidátovi na prezidenta a spoločnej tieňovej vláde.

Lipšic tiež povedal, že SDKÚ-DS, KDH a SMK by sa mali písomne zaviazať, že po voľbách nepôjdu do vlády so stranami súčasnej vládnej koalície.

"Bez tohto záväzku by opozičné strany stratili morálne právo vystupovať ako alternatíva k dnešnej vláde," vyhlásil Lipšic na tlačovej konferencii. Cieľom tejto vízie je podľa neho víťazstvo opozície vo voľbách.

Lipšic tiež podporil prezidentskú kandidatúru Ivety Radičovej, ktorú navrhla SDKÚ-DS. "KDH by v tomto okamihu tú dávku veľkorysosti malo prejaviť," poznamenal. Rada KDH by mala postoj k prezidentskému kandidátovi zaujať v sobotu.

v Návrhy Lipšica sa dostali na verejnosť cez médiá už v minulých dňoch. Šéfovia opozičných strán, vrátane predsedu KDH Pavla Hrušovského, sa k nim v pondelok postavili skôr rezervovane. Lipšic dnes však tvrdil, na schôdzke bola jeho návrhom v "rámcoch vyjadrená podpora".

Šance opozície na takúto dohodu vidia pesimisticky politológovia, ktorých ČTK oslovila. "Najmä ten záväzok, že nevstúpia so žiadnou zo strán do vládnej koalície vidím ako nepredstaviteľný. A keby sa to aj podpísalo, tak je to podľa mňa nerealizovateľné, pretože vo všetkých troch politických stranách (...) sú ochotní ísť za istých okolností so Smerom po ďalších voľbách do vlády," povedal politológ Peter Horváth z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. "Sú to platonické záväzky, ktoré vypršia veľmi rýchlo podľa toho, ako sa vyvinie situácia. Tým sa v tomto období nedá pripisovať žiadna veľká váha. To sú záväzky do vzdialenej budúcnosti," reagoval politológ Miroslav Kusý z Univerzity Komenského.

Bývalý minister spravodlivosti ďalej tvrdil, že ak opozícia nepredstaví reálnu alternatívu vládnej koalícii, tak v budúcich voľbách vyhrá Smer-SD a vytvorí koalíciu so SNS. Ak sa nepodarí opozícii vytvoriť takúto alternatívu, on sám nebude kandidovať v parlamentných voľbách, vyhlásil.

V spoločnej 12-člennej tieňovej vláde by podľa podpredsedu KDH mali byť osobnosti, ktoré nezastávali ministerské posty v minulej vláde. "Malo by ísť o zjavnú generačnú výmenu," povedal. Dodal, že by v nej mohli byť zastúpení aj predstavitelia stredopravých mimoparlamentných strán alebo nestranícki odborníci.

Tieňová vláda by mala vzniknúť do júna tohto roku a o rok neskôr po prezidentských voľbách by malo prísť k dohode o budúcom vládnom programe, navrhol Lipšic. Do volieb by však strany išli už samostatne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu