Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nové rozdelenie OKRESOV: Od pondelka ich bude v oranžovej fáze už 12

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP)

BRATISLAVA - Od pondelka (23. 8.) bude podľa COVID automatu v stupni ostražitosti 12 okresov. Všetky ostatné okresy sú v stupni monitoringu. Vláda SR na svojom stredajšom online rokovaní schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

V stupni ostražitosti budú zaradené okresy Banská Štiavnica, Gelnica, Kežmarok, Košice I.-IV., Levoča, Poprad, Spišská Nová Ves, Stropkov a Vranov nad Topľou. Všetky ostatné okresy zostávajú v stupni monitoringu, teda v zelenej farbe.

Epidemiologická situácia na Slovensku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ministerstvo zdravotíctva SR)

V zelených okresoch môžu kompletne zaočkovaní väčšinu aktivít vykonávať bez obmedzenia, s miernymi obmedzeniami musia rátať neočkovaní či netestovaní na COVID-19. Nosenie rúšok zostáva povinné v interiéroch v zelených aj oranžových okresoch. V oranžových okresoch platia prísnejšie podmienky napríklad pre hromadné podujatia, reštaurácie, fitness centrá či wellness, ale aj svadby a kary. Počet ľudí sa bude odvíjať od režimu, ktorý si vyberie organizátor.

Prevádzkovatelia a organizátori hromadných podujatí si po novom sami určia, ktorým osobám umožnia vstup. Na výber majú z troch režimov, a to plne zaočkovaní, OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní COVID-19) a tzv. základ, teda všetci zákazníci bez rozdielu.

Mierny rast počtu nových prípadov pokračuje

Epidemiologická situácia na Slovensku pokračuje miernym rastom počtu prípadov. Aktuálne je to približne 70 PCR potvrdených prípadov denne, kde deti do 16 rokov aktuálne predstavujú približne 18 percent prípadov. Dominuje delta variant s prakticky 100-percentným zastúpením v sekvenovaných vzorkách pri približne 180 sekvenovaných vzorkách za týždeň. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Za posledné dva týždne sa 80 percent prípadov vyskytlo u osôb, ktoré nie sú vôbec zaočkované, prípadne nie sú plne zaočkované. Sedemdňová incidencia na Slovensku je na úrovni približne desať.

Rastie aj pozitivita testov (ako PCR, tak aj antigénových), pričom od druhej polovice júna prvýkrát priemerná sedemdňová pozitivita prekročila jedno percento (pri priemerne 6000 testov denne). Najvyššia pozitivita bola v okresoch Banská Štiavnica (6,4 percenta), Myjava (6,1 percenta), Revúca (3,5 percenta) a Stropkov (3,2 percenta).

Nové rozdelenie OKRESOV: Od
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

Príjmy, prepustenia a počet pacientov v nemocniciach je naďalej (od polovice júla) stabilný. Počet nezaočkovaných osôb nad 50 rokov klesol na približne 806.000 osôb s výraznými regionálnymi rozdielmi v zaočkovanosti tejto rizikovej skupiny populácie. Zaočkovanosť vo veku 50+ aspoň prvou dávkou je 59,2 percenta. Celková zaočkovanosť aspoň prvou dávkou dosahuje 42,5 percenta.

V rámci Európy je najvýraznejší rast prípadov aktuálne v krajinách, ako sú Kosovo, Albánsko, Bulharsko, Švajčiarsko či Srbsko. Susedné krajiny so Slovenskom majú mierny rast prípadov, najvýraznejšie v Rakúsku, kde sedemdňová incidencia stúpla za týždeň zo 40 na viac ako 60.

Riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR Matej Mišík poznamenal, že od pondelka 23. augusta bude z pohľadu COVID automatu 67 okresov v stupni monitoring a 12 okresov v stupni ostražitosti. "Pričom k zhoršeniu došlo v Banskej Štiavnici, Kežmarku, Levoči, Stropkove a Vranove nad Topľou. A k zlepšeniu do zelenej, teda do monitoringu, v okrese Košice okolie a Stará Ľubovňa," dodal Mišík.

Viac o téme: OkresySlovenskoKoronavírusAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu