Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ďalšia reakcie na očkovaciu LOTÉRIU: SaS hovorí o absurdnej šou! Lengvarský ju nesledoval

Voči očkovacej lotérii mala výhrady aj koalícia Zobraziť galériu (4)
Voči očkovacej lotérii mala výhrady aj koalícia (Zdroj: Topky - Ján Zemiar )

BRATISLAVA - Zdá sa, že nielen opoziční poslanci, ale aj koaliční majú voči priebehu očkovacej lotérie výhrady. Ešte doobeda žiadala poslankyňa za Za ľudí Vladimíra Marcinková prehodnotiť pravidlá súťaže. Výhrady má aj SaS, ktorá považuje priebeh očkovacej lotérie za nešťastný a diskriminačný.

Šéfka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) uviedla, že peniaze určené na lotériu by sa dali využiť lepšie. Opozičný Hlas-SD i ďalšie neparlamentné strany lotériu kritizujú.


Očkovacia LOTÉRIA pobúrila aj politikov: Pravidlá treba prehodnotiť! Výzva pre Hegera, Matoviča by mal odvolať


Je to absurdná šou

Koaličná strana Sloboda a Solidarita považuje aktuálny priebeh očkovacej lotérie za nešťastný a diskriminačný. "Momentálne nevieme povedať, koľko ľudí presvedčila lotéria dať sa zaočkovať, avšak videli sme absurdnú show. Okrem toho, že by sme vedeli využiť desiatky milióny eur efektívnejšie a rozumnejšie, tak o výhru prišla pani, ktorá sledovala vysielanie cez internet," uviedol člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá za SaS Roman Foltin.

OČKOVACIA LOTÉRIA Zuzana prišla o rozprávkovú výhru v poslednej sekunde (Zdroj: Repro RTVS)

Pár sekundový rozdiel tak delil niekoho od 400-tisíc eur. "A Igor Matovič sa z toho smeje na svojom facebooku. Ak má byť táto irónia a posmešky cieľom, ako vzbudiť dôveru v ľudí v očkovanie, tak je to presne naopak," dodal Foltin.

Je to diskriminačná lotéria

Bittó Cigániková si myslí, že peniaze určené na lotériu dali využiť lepšie. Na lotériu sa podľa nej sústredia len tí, ktorí už sú zaočkovaní. Peniaze by sa podľa nej mohli dať očkovacím centrám a lekárom, a týmto ich motivovali, aby chodili po obciach a mestách rozprávať sa s občanmi, ktorí majú pochybnosti. 

Janka Bittó Cigániková, predsedníčka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu je očkovacia lotéria diskriminačná najmä pre nepočujúcich, nevidiacich či starších ľudí. "Len v prípade osôb so sluchovým postihnutím ide o viac ako 250-tisíc ľudí, navyše tu tiež máme desať tisíce slabozrakých. Aj medzi nimi sú však očkovaní a preto si zaslúžia rovnaké podmienky. Verím, že sa to čoskoro zmení," doplnil Juraj Droba.

Chyby sa musia odstrániť

Hnutie Sme rodina verí, že chyby pri lotérii sa odstránia a nebudú sa viac opakovať. "Naše hnutie od začiatku podporuje všetky aktivity, ktoré by mohli zvýšiť zaočkovanosť. V tejto chvíli je ešte predčasné hodnotiť, či to má úspech alebo nie, to uvidíme až po nejakom čase," uviedli z tlačového oddelenia hnutia.

Ďalšia reakcie na očkovaciu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

Lengvarský lotériu nepozeral, no podporuje ju

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nedeľné (15. 8.) žrebovanie nepozeral, no lotériu podporuje. "Verím tomu, že splní svoj účel a pomôže nám zvýšiť percento zaočkovaných," povedal v pondelok novinárom. Či by sa mali meniť pravidlá súťaže, komentovať nechcel.

Matej z Ružindola sa zľakol jačania Wisterovej a Forgáča: Myslel som si, že je to nejaký krčmový prank (Zdroj: RTVS)

Milióny eur mohli využiť lepšie

"Desiatky miliónov eur, určených na lotériu, by boli omnoho prospešnejšie rozumne využiť v ťažko skúšanom slovenskom zdravotníctve na pomoc pacientom. Pravidlá a prevedenie súťaže sú dehonestujúce pre všetkých zúčastnených a ja neverím, že by sa po vzhliadnutí priameho prenosu rozhodol dať zaočkovať čo i len jeden človek, ktorý tak doteraz nechcel urobiť," reagovala podpredsedníčka mimoparlamentného Hlasu-SD Zuzana Dolinková.

Doobeda na očkovaciu lotériu reagovala aj poslankyňa Za ľudí Vladimíra Marcinková, ktorá žiada, aby sa pravidlá prehodnotili. Vyhrať by mali možnosť aj ľudia, ktorí sledujú oficiálny internetový online prenos RTVS. Reagovala práve na prípad pani Zuzany. Podľa europoslanca Michala Šimečku ľudia nepotrebujú drámu tak, ako to prezentoval minister financií a strojca nápadu Igor Matovič. SNS vyzvala Matoviča, aby lotériu zastavil. 

Viac o téme: SaSKoronavírusVladimír MarcinkováOčkovacia lotéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu