Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ďalšie prekvapenie pri veľkých kauzách! Žilinka si posvietil na Kysela: Zamietnutá funkcia

Peter Kysel
Peter Kysel (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Maroš Žilinka nevymenoval do funkcie zástupcu špeciálenho prokurátora Petra Kysela. Zároveň naňho podal už druhý disciplinárny návrh. Podľa Petra Pčolinského je Kysel zaujatý.

archívne video

Daniel Lipšic a Maroš Žilinka odpovedajú na otázky po zložení sľubu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nevymenuje Petra Kysela za zástupcu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Neurobil tak napriek tomu, že Kysel vyhral výberové konanie a jednohlasne ho schválila aj rada prokurátorov. Prečo sa tak rozhodol, to nevysvetlil. 

Obvinený Pčolinský prehovoril z väzby: Na scéne je opäť Kočnerov exkamarát! Pochybnosti o vyšetrovaní

Informáciu priniesol DenníkN, článok skritizoval Peter Pčolinský. "Keďže Monika Tódova z Denníka N napísala siahodlhý článok, v ktorom vlastne hovorí, že za to, že Kysel nedostal funkciu môže Pčolinský, podľa môjho názoru môže byt Kysel zaujatý v rozhodovaní voči môjmu bratovi. Taktiež je potrebné spomenúť, že Kysel kandidoval na šéfa ÚŠP, avšak hlasy Sme rodina nedostal. Má preto o dôvod viac byť zaujatý o čom svedčí aj jeho doterajšia absurdná argumentácia k dôkaznej situácii, kde neuveriteľným spôsobom ignoruje množstvo svedkov, listinných dôkazov či znaleckých posudkov dokazujúcich nevinu mojho brata," napísal Pčolinský na sociálnej sieti, pričom dodal, že Najvyšší súd už v minulosti pri jeho bratovi upozorňoval na prieťahy v konaní. 

"Samozrejme, generálny prokurátor má na taký postup právo. Ja môžem len skonštatovať, že som splnil všetky zákonné podmienky na vymenovanie do funkcie, úspešné výberové konanie a súhlas rady prokurátorov," povedal Kysel na Žilinkovo rozhodnutie. Kysela sa zastalo 23 prokurátorov, ktorí s rozhodnutím generálneho prokurátora nesúhlasia a poslali mu list, aby si to ešte rozmyslel. Ten podpísal aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. 

"Generálny prokurátor Slovenskej republiky zobral na vedomie stanovisko 23 prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry. V ňom uvedené skutočnosti však nie sú takého charakteru, aby mohli zmeniť jeho rozhodnutie nevymenovať JUDr. Petra Kysela do funkcie zástupcu špeciálneho prokurátora. Generálny prokurátor Slovenskej republiky, nesúc plnú ústavnú zodpovednosť za činnosť a fungovanie prokuratúry Slovenskej republiky, pri svojom rozhodovaní posudzoval splnenie podmienok na vymenovanie do funkcie vedúceho prokurátora komplexne. Nemohol teda neprihliadať aj na rozhodnutia Najvyššieho súdu SR z apríla a mája 2021, v ktorých bolo konštatované porušenie zákonnej povinnosti prokurátora vybavovať väzobné trestné veci prednostne a urýchlene a flagrantné porušenie jeho procesného postupu a lehôt pri predkladaní žiadostí obvinených o prepustenie z väzby a tým závažného zásahu do ich práv. Podľa generálneho prokurátora Slovenskej republiky boli Najvyšším súdom SR konštatované pochybenia prokurátora takého charakteru, ktoré sú nezlučiteľné s výkonom funkcie vedúceho prokurátora," zaslal stanovisko pre médiá Žilinka prostredníctvom hovorcu Dalibora Skladana. 

Viac o téme: ProkurátorPeter PčolinskýMaroš ŽilinkaPeter Kysel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu