Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odvolávanie Mikulca sa presúva: Kollár zvolal mimoriadnu koaličnú radu! Vážne výhrady aj voči Kovaříkovi

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár požiadal koaličných partnerov o zvolanie mimoriadnej koaličnej rady. Jediným bodom programu má byť otázka zotrvania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) a policajného prezidenta Petra Kovaříka vo funkciách.

Opoziční poslanci si vyžiadali mimoriadnu schôdzu: Chcú odvolať ministra vnútra Romana Mikulca (Zdroj: Topky - Maarty)

Vyhlásil to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) s tým, že majú vážne výhrady. Je presvedčený, že veci zašli tak ďaleko, že sa to viac nedá zametať pod koberec. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský si myslí, že Kovařík aj Mikulec by mali odstúpiť. Mikulec jeho dôveru nemá.

"Neviem si predstaviť že táto vládna koalícia, ktorá bola zvolená s tým, že nastavíme spravodlivosť na Slovensku, by mala postupovať takým spôsobom, že teraz zrazu bude veci zametať pod koberec. Musíme ukončiť to, že opozícia sa nám smeje do tváre, že niekto nezvláda veci v rezorte vnútra," podčiarkol Krajniak. Namietal aj postup koaličných partnerov pri opozíciou iniciovanej mimoriadnej schôdzi na odvolanie Mikulca z funkcie. Nemyslí si, že takéto vyhýbanie sa opozícii je správne a že vznesené pochybnosti by mali "ostať vo vzduchu".

Pčolinský namieta, že koaliční partneri im ani neoznámili, že budú blokovať schôdzu na odvolanie Mikulca. Očakával klasický priebeh rokovania. Partneri sa podľa neho zrejme obávali výsledku hlasovania o vyslovení nedôvery ministrovi Mikulcovi. Je presvedčený, že sa maria vyšetrovania káuz. Hovorí o potrebe všetky veci dôsledne vyšetriť. Sme rodina chce vysvetlenie viacerých otázok a na to chce tlačiť aj v koalícii. Pčolinský považuje podozrenia za vážne a mlčanie zo strany kompetentných za neakceptovateľné.

"Nemajú ani potrebu to vysvetliť," poznamenal. Krajniak dodal, že Mikulca nepodozrieva, že by priamo dával pokyny či maril vyšetrovania. Má však pocit, že sa to mohlo diať dlhé mesiace a nepreverovalo sa to dôsledne.

Odvolávanie sa presunulo

Odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) sa posúva na pondelok (26. 7.) ráno o 9.00 h. V rokovacej sále Národnej rady (NR) SR ani po prestávke nebol dostatok poslancov, a tak parlament nebol uznášaniaschopný. Podpredseda snemovne Gábor Grendel (OĽANO) preto rokovanie preložil. Mikulca sa opakovane pokúša odvolať opozícia z iniciatívy Smeru-SD.

Ministra kritizuje okrem iného za rozhodnutie pozastaviť činnosť vyšetrovateľke Diane Santusovej, vedúcej tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), ktorý vyšetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Naďalej mu vyčíta aj situáciu v bezpečnostných zložkách a podozrenia z manipulovania vyšetrovaní. Mikulec sa opozičného pokusu o jeho odvolanie z funkcie neobáva. Návrh na vyslovenie nedôvery označil za legitímne právo opozície.

Koalícia sa podľa Fica odvolávania Mikulca bojí

Koalícia znefunkčnila Národnú radu SR, pretože sa bojí odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca. Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico po tom, ako sa v nedeľu ráno pre neuznášaniaschopnosť pléna nepodarilo začať rokovanie o návrhu na odvolanie Mikulca. Označil ho za lumpa a korupčného ministra, ktorý zabezpečoval kšefty pre svoju rodinu už v minulosti a má na konte aj daňové delikty.

Reakcia strany Smer-SD po neotvorení schôdze, na ktorej chcela opozícia odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca (Zdroj: Topky - Maarty)

"Budeme toľko trvať na odvolaní Mikulca, až sa nám ho podarí dostať z ministerstva," vyhlásil Fico. Trvá na tom, že tento človek nemôže ostať vo funkcii. Okrem údajných Mikulcových "kšeftov" ešte v časoch jeho pôsobenia vo Vojenskom spravodajstve hovoril Fico opätovne aj o zákazkách pre jeho otca či brata. Poukázal aj na to, že Mikulec chcel ísť v roku 2012 do vojenského štábu EÚ. To však podľa Ficových slov stopla vtedajšia premiérka Iveta Radičová, ktorá viedla aj rezort obrany. "Radičová vyslovene napísala, že nesúhlasí s tým, aby Mikulec išiel pracovať do vojenského štábu EÚ, lebo vedela, čo je to za lumpa," poznamenal.

Mikulec podľa neho navyše v minulosti nepriznal 300.000 eur z predaja nehnuteľností a vreckové zo zahraničnej práce. Fico dodal, že za to bol Mikulec aj postihnutý na daňovom úrade. Šéf Smeru-SD tiež pripomenul dôvody z predošlého pokusu o Mikulcovo odvolanie, napríklad podozrenia z poberania úplatkov. Opätovne poukázal i na situáciu v bezpečnostných zložkách a podozrenia z manipulovania vyšetrovania káuz.

Mikulec má našu podporu, vyhlásila Remišová

Polícia potrebuje na svoju prácu pokoj, a nie neustále zaťahovanie do spravodajských a politických bojov. Vyhlásila to líderka koaličnej strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. Deklarovala zároveň, že minister vnútra Roman Mikulec má podporu jej strany.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

"Vo voľbách sme ľuďom sľúbili, že polícia bude mať voľné ruky a v súlade so zákonom bude môcť vyšetrovať všetky podozrenia z trestných činov. Určite sa nechceme vrátiť do časov, keď minister vnútra zametal pod koberec všetky kauzy vplyvných ľudí a keď policajný prezident pomáhal zločincom získavať informácie z policajných databáz," uviedla Remišová. O vine a nevine podľa jej slov nerozhoduje polícia, ale nezávislé súdy na základe dôkazov. Považuje preto v tomto štádiu za zbytočné rozoberať výpovede jednotlivých zločincov a neustále pre to odvolávať ministra vnútra.

Šeliga nevidí dôvod na odvolanie Mikulca

 Podpredseda strany Za ľudí a poslanec Národnej rady SR Juraj Šeliga nevidí dôvod na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca. Policajný prezident Peter Kovařík by však podľa neho mal čo vysvetľovať v súvislosti so situáciou v bezpečnostných zložkách aj pochybnosťami o manipulovaní vyšetrovaní. V nedeľu tak reagoval na vyjadrenia hnutia Sme rodina, ktoré chce mimoriadnu koaličnú radu k zotrvaniu Mikulca a Kovaříka vo funkciách.

Juraj Šeliga
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

"Myslím si, že pán Kovařík má čo vysvetľovať. Informácie prenikli. Je dôležité, aby sme sa o tom rozprávali v koalícii a nenahrávali opozícii. Samozrejme, na koaličnej rade sa zúčastníme a budeme sa pýtať. Momentálne Roman Mikulec má moju plnú dôveru," uviedol Šeliga. Považuje za férové položiť otázky aj ministrovi, aj šéfovi polície a nechať ich vysvetľovať. Očakával by, že Kovařík zvolá tlačovú konferenciu, kde bude odpovedať na všetky otázky médií a všetko vysvetlí verejnosti.

V opozičnom pokuse o Mikulcovo odvolanie v pléne NR SR vidí Šeliga snahu vytĺkať politický kapitál zo strany Smeru-SD. "Preto sme sa neprezentovali v prvom kroku," uviedol s tým, že opozícia mohla dodať všetky hlasy, no napokon sa podľa neho ukázalo, že tam ani nemali všetkých kolegov. Pripomenul, že opozícia sa Mikulca snažila odvolať nedávno a nepodarilo sa to.

OĽANO vníma pokus o odvolanie Mikulca ako prejav enormného strachu

Opätovný pokus o odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca vníma hnutie OĽANO len ako prejav enormného strachu ľudí, ktorí sa veľmi boja politickej a trestnoprávnej zodpovednosti. Vyplýva to z ich stanoviska, o ktorom informoval hovorca hnutia Matúš Bystriansky. Z hnutia poznamenali, že po rokovaní o zákone, ktorý ochraňuje ľudí pred následkami pandémie, sa poslanci rozhodli neprezentovať pri otvorení schôdze v súvislosti s odvolávaním ministra vnútra. Ako tvrdia, "jediným účelom malo byť vylievanie špiny, šírenie lží a dezinformácií".

Odvolávanie Mikulca sa presúva:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zo stanoviska hnutia vyplýva, že Robertovi Ficovi (Smer-SD), predsedovi mimoparlamentného Hlasu-SD Petrovi Pellegrinimu a tým, ktorým sa nepáči nástup spravodlivosti a výpovede ich vlastných nominantov o páchaní rôznych zločinov, nebudú pomáhať v ďalšom nenávistnom ťažení proti ministrovi vnútra. Tvrdia, že Mikulec svoj mandát vykonáva čestne a profesionálne. Ako dodali, ničím sa vo svojej funkcii nespreneveril a garantuje príslušníkom Policajného zboru voľné ruky a slobodu vo výkone ich práce.

"Zdochýnajúci kôň kope najsilnejšie. Opätovný pokus o odvolanie Romana Mikulca vnímame len ako prejav enormného strachu ľudí, ktorí sa veľmi boja politickej a trestnoprávnej zodpovednosti. Poslanci dnes dali jasne najavo, čo si myslia o tejto zúfalej snahe," dodal predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

Reagoval aj Grendel

Podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽANO) reagoval tým, že v zmysle koaličnej zmluvy má každý partner právo zvolať koaličnú radu. OĽANO podľa neho názor na odvolávanie ministra vyjadrilo už pri odmietnutí nedávneho opozičného návrhu. "Čo sa týka odvolávania policajného prezidenta, to nie je v kompetencii poslaneckých klubov. K tomu sa vyjadrovať nebudeme," poznamenal.

Gábor Grendel a Juraj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Myslí si, že na vysvetľovanie zo strany šéfa polície je priestor aj v brannobezpečnostnom výbore. Grendel podotkol, že mnohé aktuálne témy sú síce mediálne zaujímavé, no nie všetko je vhodné riešiť verejne. "Sú to mnohé veci živé a záujem v tomto musí byť skôr na objektívnom vyšetrovaní. Nie na tom, aby do toho politici vnášali svoje záujmy," uzavrel.

Podľa Hlasu-SD nie je istá dostatočná podpora koaličných poslancov

Nezaradení poslanci NR SR a členovia mimoparlamentnej strany Hlas-SD sú pripravení podporiť návrh na odvolanie ministra vnútra. V stanovisku strany sa uvádza, že nedeľné zablokovanie schôdze len potvrdzuje fakt, že nie je istá dostatočná podpora koaličných poslancov pre tohto ministra. "Svojimi zákulisnými mocenskými hrami pri vyšetrovaniach, manažérskou neschopnosťou a morálnymi zlyhaniami z minulosti už dávno nemá čo robiť na čele tohto kľúčového rezortu," povedal predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Odvolávanie Mikulca sa presúva:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Strana tvrdí, že Mikulec je takzvaný podmienečný minister, "keďže už jeho prvé hlasovanie o nedôvere potvrdilo, že nemá nadpolovičnú dôveru u vládnych poslancov". Dodali, že Mikulec je len predĺženou rukou Igora Matoviča (OĽANO). Zvolanie mimoriadnej schôdze vnímajú ako šancu pre koaličných poslancov vyjadriť svoj názor na Mikulca nielen v zákulisí, ale priamo hlasovaním v pléne.

SaS stojí za Mikulcom

Strana SaS stojí za ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Potvrdil to hovorca liberálov Ondrej Šprlák. Pochybnosti a otázky na ministra vnútra sa podľa SaS majú v prvom rade riešiť na koaličnej rade. "A nie sa pridávať k opozícii, ktorá chce na mimoriadnej schôdzi len vytĺkať politický kapitál," uvádza SaS. Ako dodali, zároveň platí "padni komu padni", pričom polícia a orgány činné v trestnom konaní majú rozviazané ruky.

Mikulec je pripravený zodpovedať hnutiu Sme rodina všetky otázky

Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) je pripravený zodpovedať hnutiu Sme rodina všetky otázky týkajúce sa súčasnej situácie, ak bude záujem o konštruktívnu debatu. Vyplýva to zo stanoviska šéfa rezortu vnútra, ktoré poskytla Gabriela Tuchyňová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

Viac o téme: OdvolanieMimoriadna schôdzaRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu