Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Je neprípustné, aby sa voči Dušanovi Kováčikovi viedlo pojednávanie, tvrdí advokát Magál

Obžalovaný Dušan Kováčik
Obžalovaný Dušan Kováčik (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Obhajoba bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. považuje za neprípustné, aby sa voči nemu viedlo na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku hlavné pojednávanie vzhľadom na podozrenie z manipulácií výpovedí kľúčových svedkov - obvinených Csabu Dömötöra, Mateja Zemana a Petra Petrova. Uviedol to obhajca Dušana Kováčika Erik Magál.

"Stupňujúce sa podozrenia z manipulácií výpovedí svedkov v trestných konaniach, označovaných ako Božie mlyny, Očistec a ďalšie, sa po vznesení obvinenia osobám Csaba Dömötör, Matej Zeman a Peter Petrov a následnom priznaní Csabu Dömötöra ukázali ako opodstatnené a reálne. S ohľadom na skutočnosť, že Matej Zeman a Csaba Dömötör sú svedkami vo veci vedenej na ŠTS v Pezinku proti Dušanovi Kováčikovi, považujeme za neprípustné, aby sa v tejto veci ďalej viedlo hlavné pojednávanie a vykonávalo dokazovanie, a to vzhľadom na reálnosť a závažnosť podozrení, že vyšetrovanie v tejto veci bolo zmanipulované," zdôraznil advokát.

Podľa jeho slov na túto skutočnosť upozorňovali Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) pred otvorením pojednávania. Obhajoba žiadala, aby bola obžaloba v celom rozsahu vzatá späť, kým nedôjde k riadnemu vyšetreniu podozrení z manipulácií výpovedí svedkov. "Je neprípustné aby Dušan Kováčik bol za týchto okolností naďalej vo väzbe, do ktorej bol vzatý na základe výpovedí Mateja Zemana, ako aj Csabu Dömötöra. Ďalšie pokračovanie väzobného stíhania predstavuje aj s ohľadom na tieto okolnosti neprípustný zásah do základných ľudských práv a slobôd a vymyká sa účelu a principiálnym základom trestného konania," zdôraznil Magál.

Prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave žiada pre Csabu Dömötöra zo zločineckej skupiny takáčovcov útekovú, kolúznu a preventívnu väzbu. Csaba Dömötör bol zadržaný v utorok (20. 7.), pričom bol zároveň aj vypočutý. Aktuálne sudca Okresného súdu Bratislava III rozhoduje o návrhu. Pátranie je vyhlásené aj po takáčovcovi Matejovi Zemanovi a podnikateľovi Petrovi Petrovovi. Vyšetrovanie v tejto veci vedie špecializovaný tím zložený z vyšetrovateľov ÚIS a vyšetrovateľov NAKA. Dočasne poverený riaditeľ ÚIS Peter Scholtz vo štvrtok (22. 7.) pozastavil činnosť Diane Santusovej, vedúcej špecializovaného tímu ÚIS, ktorý vec prešetruje. Činnosť tímu pozastavená nie je.

Viac o téme: PojednávanieAdvokátSúd Dušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu