Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Zamestnanci SAV skúsili štúdiu o vakcínach na sebe samých: TOTO sú jednoznačné výsledky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V súvislosti s aktuálnou pandémiou prebiehajú analýzy a výskumy na rôznych úrovniach. Na jeden taký sa dokonca dali aj samotní zamestnanci Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorá skúma účinnosť vakcín. Viac o tom povedal zdravotnícky analytik a bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana.

"V Biomedicínskom centre SAV aktuálne realizujeme séroepidemiologickú štúdiu, ktorej cieľom je zistiť výskyt protilátok voči vírusu SARS-CoV-2 u zamestnancov SAV. Očakávame, že výsledky štúdie pomôžu optimalizovať stratégiu epidemiologického monitorovania prostredia SAV vo vzťahu k riziku ochorenia COVID-19. Získané údaje tiež môžu prispieť k udržateľnosti činnosti organizácií SAV v priebehu jesennej a zimnej sezóny. Okrem toho štúdia rozšíri naše poznatky o protilátkovej odpovedi na očkovanie a/alebo infekciu a o obrannej funkcii protilátok voči šíreniu infekcie a ochoreniu COVID-19," píše na svojom webe spomínané centrum SAV.

Analýza výsledkov

Biomedicínske centrum SAV včera zverejnilo výsledky prvej fázy štúdie, zameranej na výskyt protilátok voči SARS-CoV-2 u zamestnancov akadémie. O ich závere prezradil viac analytik Smatana, ktorý zverejnil aj graf.

Martin Smatana
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, )

"Štúdia bola dobrovoľná a určená pre zamestnancov, ktorí boli v čase odberu najmenej 14 dní po druhej dávke očkovania akoukoľvek vakcínou alebo minimálne 14 dní po prekonaní ochorenia COVID-19 (bez ohľadu na očkovací status). Analýza sa realizovala pomocou ELISA metódy na detekciu protilátok špecifických pre S proteín vírusu," popisuje Smatana.

Kľúčové zistenia

Z vyše 800 vyšetrených vzoriek bolo podľa záverov 88% vysoko pozitívnych na prítomnosť protilátok, 9 % bolo pozitívnych a približne 3 % negatívnych. Kľúčové zistenie ale bolo to, že:

- vakcíny navodia silnú protilátkovú odpoveď
- po prekonaní infekcie sa hladina protilátok očkovaním významne zvýši
- v oboch prípadoch je protilátková odpoveď po vakcíne vyššia ako len po prekonaní ochorenia.

KORONAVÍRUS Zamestnanci SAV skúsili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: biomedcentrum.sav.sk)

Lepšia alternatíva ako "prežiť" covid

"Inak povedané, vakcíny chránia lepšie ako keď si človek ochorením len “prejde”. Tieto závery sú presne v súlade s poznatkami zo zahraničia a teší ma, že aj na “našich” dátach môžeme potvrdiť, že vakcíny sú najefektívnejším nástrojom boja s pandémiou," vysvetlil Smatana.

Viac o téme: ZamestnanciVakcínyAnalýzaSAVSlovenská akadémia viedMartin Smatana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu