Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jedinou cestou pri boji s delta variantom KORONAVÍRUSU je očkovanie: Potvrdzujú to príklady Ruska a Británie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Po svete sa šíri delta variant koronavírusu a v mnohých krajinách spôsobuje nárast počtu nakazených. Toto číslo ovplyvňuje aj to, aká je zaočkovanosť v krajine. Ministerstvo zdravotníctva SR urobilo na sociálnej sieti porovnanie medzi dvoma štátmi: Veľkou Britániou a Ruskom.

Medzi krajinami s vysokou mierou zaočkovanosti, ako je Veľká Británia, a krajinami s nízkou zaočkovanosťou, ako je Rusko, je výrazný rozdiel v tom, ako sa šíri delta variant koronavírusu.

Vláda nechce povinne očkovať proti KORONAVÍRUSU: Nie je to pravda, ide o dezinformáciu, uviedol Lengvarský (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ako píše ministerstvo zdravotníctva, Veľká Británia má zaočkovanosť 67 percent. Je tam prudký rast nových prípadov medzi nezaočkovanými, v menšej miere medzi zaočkovanými (najmä medzi tými, ktorí mali 1.dávku) a mierny nárast hospitalizácii a úmrtí.

Naproti tomu má Rusko zaočkovanosť 17 percent, čo je spojené s prudkých nárast počtu nových prípadov a takisto výrazný nárast hospitalizácií a úmrtí.

"V krajinách ako Veľká Británia preto zatiaľ nesprísňujú opatrenia. Britský minister zdravotníctva hovorí o tom, že sa musia naučiť žiť s Covidom. Sú presvedčení, že britský zdravotný systém tento nápor zvládne, pretože Covid posiela do nemocníc najmä nezaočkovaných, tých je však menšina a sú najmä v menej rizikových, mladších vekových skupinách," píše ministerstvo.

Jedinou cestou pri boji
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/ Ministerstvo zdravotníctva SR)

Situácia v Rusku

"Naopak, v Rusku musia sprísňovať opatrenia, ale ani to zatiaľ nestačí, pretože veľmi infekčný delta variant sa rýchlo šíri a zapĺňa nemocnice predovšetkým nezaočkovanými ľuďmi," píše rezort zdravotníctva na svojej facebookovej stránke. 

Diskusie o tom, že s Covidom sa treba naučiť žiť podobne ako s chrípkou, si môžu dovoliť krajiny s vysokou mierou zaočkovanosti, ako je napríklad Veľká Británia, Izrael alebo Singapur.

Infektológ sa tvrdo obul do antivaxerov: Veľká výzva politikom, antikampaň môže Slovensko zraziť na kolená

Naopak, krajiny ako Rusko alebo Indonézia to majú ťažké. Rastie im tam počet hospitalizácií a úmrtí. Preto musia zvážiť ďalšie sprísnenie opatrení.

Ako ministerstvo ďalej píše, jeho cieľom je, aby bolo Slovensko dobre zaočkovanou krajinou a vyhli sme sa tak v budúcnosti ďalším nepopulárnym lockdownom a aby u nás bol čo najnižší počet úmrtí.

Viac o téme: DeltaúmrtnosťRuskoVeľká BritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu