Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Policajtom pohár trpezlivosti pretiekol: Vodičom a cyklistom pripravili pelotón pravidiel

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Hrôza nad hrôzy. Tak by sa dala pomenovať situácia na cestách. Behom mesiaca sa stali desiatky nehôd medzi vodičmi a cyklistami, viaceré aj tragické. Policajti si však povedali dosť a pre vodičov, ale aj cyklistov pripravili návod - ten by im mal ukázať, ako by sa mali správať na cestách, aby sa podobným situáciám vyhli.

Cyklistika sa v posledných rokoch stala mimoriadne obľúbeným športom. Môžu za to nielen úspechy nášho "tourminátora" Petra Sagana, ale aj fakt, že bicyklom sa ľudia vedia presunúť kdekoľvek a kedykoľvek a môžu sa tak vyhnúť aj kolónam. Problémom zvyčajne bývajú len defekty či stúpania do kopcov.

Napriek mimoriadnej obľube cyklistiky sa však čoraz viac stretávame s nehodami medzi vodičmi a tými, ktorí využívajú alternatívnu dopravu. Veľakrát tieto nehody končia tragicky. Len za posledný mesiac policajti informovali o desiatkach kolízií. Boli dni, kedy sa v jednom kraji stali aj tri nehody v priebehu pár hodín. Policajti si preto povedali, že stačilo a pohár trpezlivosti im pretiekol.

Pre vodičov, cyklistov, ale aj všetkých, ktorí využívajú dopravné prostriedky, pripravili sumár pravidiel, ktoré by mali poznať a dodržiavať, aby vedeli oba tábory spolu fungovať.

Cyklistika je v posledných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR / Martin Baumann )

Rady policajtov

Ako prvé sa policajti zamerali na jazdu cyklistov. Ako uviedli, tí by za žiadnych okolností nemali na ceste jazdiť vedľa seba, ale len za sebou. Jediné miesto, kde môžu jazdiť vedľa seba, je na cyklochodníku či cyklocestičke, ale aj to v prípade, ak neohrozujú nikoho naokolo.  

Apelovali aj na tých, ktorí využívajú bicykel ako „presúvadlo“ z domu do krčmy a naopak. Bicykel a desať pív totižto naozaj nejdú dohromady. „Zákon o cestnej premávke síce hovorí o tom, že cyklista jazdiaci na cestičke pre cyklistov alebo v obci má tolerovanú hodnotu alkoholu v organizme do pol promile, avšak pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky sa stretávame s tým, že väčšina cyklistov to nerešpektuje a prekračuje povolenú hranicu alkoholu v organizme,“ upozorňujú policajti.

Galéria: Policajtom pohár trpezlivosti pretiekol: Vodičom a cyklistom pripravili pelotón pravidiel

Keďže cyklisti sú, rovnako ako vodiči, účastníci cestnej premávky, aj pre nich platia určité pravidlá, ako pre motoristov. A tie musia dodržiavať. „Rešpektujte dopravné značky a dopravné zariadenia.  Okrem toho sú cyklisti tiež povinní dávať znamenie o zmene jazdy. Treba si uvedomiť aj to, že červená platí aj pre cyklistov. To znamená, že sú povinní dať prednosť v jazde vyplývajúce z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia,“ apelujú policajti. Inými slovami – ak na semafore svieti červená, cyklista je rovnako, ako vodič povinný zastaviť a dať prednosť v jazde tým autám, ktoré majú zelenú či prednosť.

Policajtom pohár trpezlivosti pretiekol:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Polícia Slovenskej republiky)

Treba si však uvedomiť aj ďalšiu vec. Bicykel je dopravný prostriedok a preto by mal byť v dobrom technickom stave. „To znamená, že musí mať nafúkané kolesá, funkčné brzdy, predné odrazové svetlo biele, zadné odrazové svetlo červené, a za zníženej viditeľnosti aj predné biele svetlo a zadné červené svetlo,“ upozorňuje Národný cyklokoordinátor Peter Kľučka. Ako dodal, v kolíznej situácii sa nemajú cyklisti báť použiť aj zvonček.

A na záver to najdôležitejšie. Pri predchádzaní cyklistov je naozaj potrebné, aby vodiči dodržali odstup od cyklistu aspoň 1,5 metra. „Nezabúdajte na to, že ohrozenie cyklistu pri predchádzaní alebo obchádzaní, patrí medzi závažné porušenia cestnej premávky,“ uzavreli muži zákona.

Policajtom pohár trpezlivosti pretiekol: Vodičom a cyklistom pripravili pelotón pravidiel (Zdroj: FB / Polícia Slovenskej republiky)

Viac o téme: CyklistiCyklistikaPolicajtiDopravné nehodyPolícia Tragické nehody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu