Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Meteorológovia varujú pred búrkami počas štvrtkového poobedia a noci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP)

BRATISLAVA - Na viacerých častiach Slovenska sa môžu počas štvrtkového poobedia až noci vyskytnúť búrky. Slovenský hydrometeorologický úrad (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého aj druhého stupňa.

Varovanie druhého stupňa platí pre Bratislavský, Trenčiansky, Trnavský a Žilinský kraj. Podľa SHMÚ môžu byť s búrkami spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu. "Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," varuje SHMÚ. Pri búrkach je možný výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk

Meteorológovia varujú pred búrkami
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Prvý stupeň varovania pred búrkami platí pre Banskobystrický, Košický, Nitriansky a Prešovský kraj. S búrkami môžu byť podľa SHMÚ spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Výstrahy pred búrkami platia od štvrtka 17.00 h do piatkových (25. 6.) skorých ranných hodín.

V najbližšom období očakávame postupné zmiernenie horúčav

V najbližšom období očakáva Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zmiernenie horúčav. Malo by k tomu dôjsť v piatok (25. 6.) najmä na západe a v Žilinskom kraji, na ostatnom území až v sobotu (26. 6.). SHMÚ o tom informuje na sociálnej sieti.

"Na svedomí to bude mať zvlnený studený front, ktorý od západu pomaly postupuje do našej oblasti. Sú s ním spojené aj veľmi intenzívne búrky, zatiaľ najmä v Dolnom Rakúsku, na Morave a v Poľsku," vysvetlil SHMÚ. V noci zo štvrtka na piatok (25. 6.) môžu zasiahnuť aj časť nášho územia, predovšetkým západné pohraničie alebo sever našej krajiny. "Do oblasti Bratislavy priniesla jedna z búrok v štádiu rozpadu krásny pohľad na oblaky typu mammatus," priblížil SHMÚ.

Úrad zároveň vo štvrtok zaznamenal druhýkrát v histórii na Slovensku v júni teplotu 38 stupňov Celzia. Namerali ju v Mužli. Na mnohých staniciach boli vo štvrtok prekonané teplotné rekordy. "Na niektorých staniciach boli namerané najvyššie júnové hodnoty teploty vzduchu v histórii pozorovaní. Podľa operatívnych dát išlo o Štrbské Pleso (29 stupňov Celzia), Poprad (33,1 stupňa), Liptovský Hrádok (34,5 stupňa) či Somotor (37 stupňov)," skonštatoval SHMÚ.

Viac o téme: TeploBúrkaMeteorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu