Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Minister Krajniak o príspevkoch na deti v sume 333 eur: Peniaze dostanú rodiny už v auguste

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak Zobraziť galériu (3)
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Rodiny v hmotnej núdzi dostanú jednorazovo príspevok 333 eur na dieťa. Informoval o tom v stredu po rokovaní vlády minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina), materiál schválila vláda s pripomienkou.

MIlan Krajniak o tretej dávke pre ľudí v ZSS a príspevkoch na deti v sume 333 eur (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dotknuté rodiny by peniaze mali dostať v riadnych výplatných termínoch - tí, ktorí pomoc v hmotnej núdzi poberajú na účet, peniaze dostanú od 11. do 13. augusta a tí, ktorí dostávajú peniaze poštou, dostanú príspevok medzi 18. a 27. augustom. Pomoc je schválená pre deti z rodín, ktoré spadli počas pandémie do hmotnej núdze. "Ide približne o 13.500 detí, ktoré od marca 2020 do konca apríla 2021 spadli do hmotnej núdze a tento jednorazový finančný príspevok bude vo výške 333 eur," vyčíslil Krajniak.

Minister dodal, že v druhej fáze dostanú jednorazový príspevok aj ďalšie rodiny s deťmi, príspevok sa však zníži na 200 eur. Celkovo pôjde o pomoc 730.000 deťom, pri tejto kategórii chce rezort vyriešiť vyplácanie tak, aby peniaze odišli na účet. Koncom augusta o tom Krajniak povie viac, vtedy sa totiž zrejme bude schvaľovať materiál k druhej várke poskytovania príspevku. Krajniak vysvetlil, že každý, kto má nárok na príspevok 333 eur vyplácaný v auguste, bude o tom upovedomený.

Minister práce, sociálnych vecí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O tretej dávke vakcíny pre ľudí v zariadeniach sociálnych služieb chce diskutovať

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak tvrdí, že je na diskusiu, či by klienti aj zamestnanci zariadení sociálnych služieb (ZSS) nemali ešte pred zimou dostať tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády.

Rezort má totiž podľa Krajniakových slov dobré skúsenosti s povinnosťou očkovania v ZSS proti sezónnej chrípke. "Takže som navrhol niekoľko alternatív, ako by sme mohli urýchliť tú ochranu v ZSS a jedna z tých foriem, ktorú presadzujeme, je, že si myslíme, že by ešte v septembri mali dostať všetci klienti a zamestnanci, ktorí prejavia záujem, tretiu dávku. Aby pred tou zimnou sezónou bola posilnená tá imunita," vysvetlil minister.

Minister práce, sociálnych vecí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V súčasnosti je úroveň zaočkovanosti v ZSS podľa Krajniakových slov cez 80 % v prípade klientov a cez 70 % v prípade zamestnancov zariadení. To je podľa neho aj príčinou toho, že v týchto zariadeniach nákaza novým koronavírusom prudko poklesla. Krajniak tiež uviedol, že jednou z alternatív je aj to, aby museli byť novoprijatí klienti zariadení zaočkovaní. Mohli by si to podľa neho stanoviť ako podmienku priamo zariadenia.

Viac o téme: DetiPríspevokMilan Krajniak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu