Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slovenská advokátska komora bude naďalej vyvodzovať disciplinárnu zodpovednosť voči advokátom

Slovenská advokátska komora
Slovenská advokátska komora (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Vyvodzovanie disciplinárnej zodpovednosti voči advokátom ostáva podľa súčasnej právnej úpravy. Znamená to, že v prvom aj druhom stupni rozhoduje Slovenská advokátska komora (SAK), respektíve jej orgány, ale je tu možný prieskum súdu, ktorým bol predtým Najvyšší súd (NS) SR a teraz to bude Najvyšší správny súd (NSS) SR. Potvrdil to hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

„Čo sa týka otázky, či je možné, aby sa Najvyšší správny súd zaoberal už podanými odvolaniami, že by bol vlastne odvolacím orgánom, tak v tomto zmysle bola podaná otázka Benátskej komisii ako medzinárodnému orgánu, ktorý stráži hodnoty demokracie a právneho štátu, či by takýto presun kompetencií zo SAK na Najvyšší správny súd bol v poriadku a nepovažovalo by sa to za neprimeraný zásah do nezávislosti advokácie,“ spresnil Bubla. Dodal, že po tom, ako bude rezortu spravodlivosti zaslané stanovisko Benátskej komisie, vyhodnotia v tejto otázke ďalší postup.

MS SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o disciplinárnom poriadku NSS SR. Cieľom návrhu je úprava a zjednodušenie výlučne procesnoprávnej úpravy disciplinárneho konania vo veciach sudcov, prokurátorov, notárov a súdnych exekútorov pred NSS SR.

Viac o téme: ZodpovednosťAdvokátiSlovenská advokátska komora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu