Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ministri obrany hovorili na bezpečnostnej konferencii o úlohe NATO v oblasti budúcich hrozieb

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministri obrany SR, Severného Macedónska a Kanady vo štvrtok na pôde bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2021 Bratislava Forum hovorili o úlohe, ktorú NATO plní v oblasti súčasných i budúcich bezpečnostných hrozieb.

Minister obrany SR Jaroslav Naď pripomenul Obrannú stratégiu SR a Bezpečnostnú stratégiu SR, na ktorej pracoval spoločne s ministrom zahraničných vecí SR Ivanom Korčokom. Vzťahy s Ruskom či kybernetická bezpečnosť predstavujú podľa jeho slov v súčasnosti "výzvy". Pozornosť si však podľa Naďa vyžadujú aj otázky ako klimatická zmena alebo situácia v oblasti Arktídy či ekológia. Naď pripomenul aj hrozbu zo strany Ruska a hybridné aktivity v kybernetickej oblasti, zneužívanie médií, propagandu či falošné správy, na ktoré sa SR takisto zameriava. NATO však podľa jeho slov mnohé kroky nepodniká z dôvodu právnych obmedzení. "Je veľmi ťažké reagovať na nepriateľa, keď ste limitovaní zákonom," povedal slovenský minister.

Situácii súvisiacej s aktivitami Ruska v USA však podľa jeho slov musíme čeliť a konať adekvátnym spôsobom. "Ak rôznym hráčom - štátnym či neštátnym - ale hráčom z vašej krajiny povolíte zamerať sa a zaútočiť na kritickú infraštruktúru, potom jednoducho musíte očakávať reakciu," povedal Naď. NATO a členské krajiny vrátane USA a Kanady sú podľa jeho slov schopné brániť sa i útočiť v kybernetickej oblasti. "Ak je to nevyhnutné, naozaj musíme zvážiť všetky možnosti," povedal. Harjit Sajjan, kanadský minister obrany, upozornil na tzv. skryté hrozby súvisiace s technológiami.

Za nepredvídateľné udalosti - tzv. čierne labute (black swan) - označil hrozby v kybernetickom priestore. "Videli sme, čo sa môže stať s demokraciami, keď sú kybernetické útoky zahrnuté do kontextu hybridnej vojny," povedal kanadský minister, ktorý sa k diskusii na GLOBSEC-u pripojil prostredníctvom telemostu z Vancouveru. Takisto pripomenul aj pokrok v oblasti umelej inteligencie a uvedomenie si dôležitosti zhromažďovania dát. "NATO a ďalšie krajiny musia spájať svoje spoločné skúsenosti s cieľom zaistiť, že na situáciu nenazeráme len z hľadiska obrany, ale aj budovania odolnosti v rámci svojich vlastných krajín," povedal.

"Spoľahlivosť našej aliancie je pri odstrašovaní kľúčová," povedala ministerka obrany Severného Macedónska Radmila Šekerinská. Zdôraznila tiež medzinárodné pravidlá a oblasť regulácie. Súčasný technologický rozvoj, globalizácia a klimatická zmena podľa nej "formujú náš svet" a takisto môžu byť použité aj na "zničenie" sveta. Šekerinská pripomenula i úsilie svojej krajiny stať sa členom EÚ a NATO. "Mať článok päť (Severoatlantickej zmluvy) a byť členom najsilnejšej vojenskej a politickej aliancie na svete 20 rokov po tom, ako sme mali na území našej krajiny vojská NATO...je veľká zmena," povedala. Summit NATO podľa nej ukázal, aká je Aliancia strategicky dôležitá, pričom členstvo v nej je pre Severné Macedónsko dôležité aj pre to, aby bolo lepšie schopné čeliť budúcim výzvam.

Viac o téme: ObranaMinistriNATOGLOBSEC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu