Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Experti v rámci bezpečnostnej konferencie diskutovali o zhoršujúcich sa vzťahoch medzi USA a Ruskom

Vladimir Putin a Joe Biden
Vladimir Putin a Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

BRATISLAVA - Vzťahy medzi USA a Ruskom sa v krátkom čase napraviť nepodarí. Vyplýva to zo stredajšej diskusie expertov, ktorá sa v rámci bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2021 Bratislava Forum konala v spolupráci s pražskou Knižnicou Václava Havla. V Ženeve zároveň v rovnaký deň bolo stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Moderátorka diskusie na GLOBSEC-u Elena Lazarouová v úvode pripomenula, že napätie vo vzťahoch medzi EÚ a USA a Ruskom sa v poslednom období prehĺbilo v súvislosti s otravou ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, údajnou Ruskou účasťou na výbuchoch v českej obci Vrbětice v roku 2014 či situáciou na Ukrajine a v Bielorusku. Podľa slov Andreja Kortunova, generálneho riaditeľa neziskovej organizácie s názvom Ruská rada pre medzinárodné záležitosti (RIAC), "nikto neočakáva", že stredajší summit Putina s Bidenom "prinesie nové nastavenie vzťahov medzi Ruskom a USA".

"Najmä preto, že existujú zásadné rozdiely v názoroch na medzinárodný systém, na svet, na budúci poriadok vo svete aj na úlohy USA a Ruska v tomto systéme," vysvetlil. Vzťah USA a Ruska podľa neho v najbližších rokoch zostane nepriateľský. Podotkol však, že obe strany majú záujem o zmierňovanie dôsledkov tohto napätia i sprievodných rizík - najmä v oblasti kontroly zbrojenia. Pripomenul pritom rozhodnutie Bidenovej administratívy predĺžiť platnosť Zmluvy New START o kontrole zbraní medzi oboma jadrovými mocnosťami, ktorú je však podľa Kortunova potrebné modernizovať. Rusko a USA majú podľa neho spoločné záujmy aj v súvislosti so záležitosťami v Sýrii, Afganistane a Jemene i v Severnej Kórei. Takisto pripomenul opätovnú výmenu diplomatického personálu medzi týmito krajinami.

Ide o dlhodobú záležitosť

Andrew Weiss, popredný predstaviteľ neziskovej Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier (CEIP) so sídlom vo Washingtone tiež vyjadril presvedčenie, že nepriateľské vzťahy medzi USA a Ruskom sú dlhodobou záležitosťou. Spomenul aktivity ruskej vlády vrátane kybernetických útokov, ktoré spôsobujú problémy pre USA. Mnohé z destabilizačných prvkov vo vzťahoch medzi USA a Ruskom sú podľa Weissa "zámerné".

Alena Kudzko, zástupkyňa riaditeľa pre výskum organizácie GLOBSEC Policy Institute poukázala na podporu zo strany EÚ pre Bidena. Summit medzi USA a Ruskom podľa nej prináša "užitočné, aj keď bolestivé" pripomienky aj pre Európanov. "Európania nemajú v súvislosti s Ruskom jednotný názor," povedala a zároveň podotkla, že Putin "pravdepodobne" nejaví záujem o priamu komunikáciu s Európou. EÚ podľa Kudzko takisto chýba v súvislosti s Ruskom dlhodobá stratégia. Analytička vyjadrila obavu v súvislosti so schopnosťou Európy reagovať na rýchlo sa meniacu situáciu v Rusku. Takisto upozornila, že destabilizácia je jedným z "osvedčených pracovných postupov" Putina.

Michael Žantovský, riaditeľ pražskej Knižnice Václava Havla povedal, že vzťahy medzi Západom a Ruskom sa zhoršujú už niekoľko rokov a v "mnohom pripomínajú studenú vojnu". Pripomenul tiež súperenie v oblasti zbrojenia, ako aj ľudské práva i teritoriálnu integritu. "Putin sa snaží opätovne priviesť istú ideológiu založenú na tradícii a nacionalizme a niečom, čo nie je západné," povedal. Žantovský spomenul výrok bývalého českého prezidenta Václava Havla, "že Putinov režim v sebe spája to najhoršie komunizmu a najhoršie kapitalizmu". "My, Európania, máme dôležité nástroje, ktoré môžeme v súvislosti s Ruskom využiť," povedal a pripomenul obchodnú výmenu medzi krajinami EÚ a Ruskom.

Viac o téme: VzťahyRuskoUSAGLOBSEC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu