Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zvonárka zo Senného má obavy: Zvony môžu kedykoľvek prasknúť

Anna Halásová spúšťa zvony zo sakristie. Zobraziť galériu (3)
Anna Halásová spúšťa zvony zo sakristie. (Zdroj: Nový Čas)

SENNÉ - Zvonárka Anna Halásová (48) má obavy počas každej omše. Staré a ťažké zvony v malebnom kostolíku v Sennom môžu totiž prasknúť pri každom zvonení. Z pôvodných troch sa už používajú iba dva a aj tie sú v dezolátnom stave. V dedine sa preto zvoní len vo výnimočných prípadoch - keď niekto zomrie a počas omší.

„Už rok a pol na nich poriadne nezvoníme. Má sa zvoniť trikrát za deň. No ako sa pokazil jeden z nich, všetko sa zmenilo. Odborníci ich prehliadli, mali by sme ich dať čo najskôr opraviť,“ vysvetľuje kostolníčka a zvonárka Anna Halásová. „Musia sa zložiť dole, opraviť a vyčistiť. Na to potrebujeme okolo 250-tisíc korún (7 572 eur),“ dodáva A. Halásová, ktorá na zvonoch už zvoní deväť rokov.

Do dediny sa zvony dostali po druhej svetovej vojne. Vyzbierali sa naň dedinčania. „Tie pôvodné dali dole ľudia ešte pred prvou svetovou vojnou. Báli sa, že ich roztavia, tak ich zvesili a ukryli. Dodnes sa nenašli. Existuje však veľa legiend, kde by mohli byť,“ uzatvára starosta Senného Peter Saboslai.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu