Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prezidentka o riešení klimatickej krízy: Nevylučuje sa s udržateľným rastom

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Riešenie klimatickej krízy a smerovanie k uhlíkovej neutralite hospodárstva a spoločnosti sa nevylučuje s udržateľným hospodárskym rastom, či tvorbou pracovných miest. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zdôraznila, že po dokončení národného Plánu obnovy a odolnosti prichádza teraz najdôležitejšia fáza, ktorou je jeho efektívne zrealizovanie.

Tvrdí, že rast môže ísť ruka v ruke s ochranou životného prostredia a je príležitosťou na vybudovanie inovatívnej, sociálne spravodlivej a modernej krajiny. "Vo všetkých sektoroch hospodárstva budeme potrebovať zmenu prístupu, nové inovácie a nízkouhlíkové technológie zohľadňujúce urgentnosť klimatickej krízy," dodala.

Privítala, že sa v Pláne obnovy podarilo presadiť významnú časť prostriedkov pre oblasť udržateľnej výstavby a komplexnej obnovy budov a domov vo výške takmer jednej miliardy eur. "Aj z tohto dôvodu som prizvala na nedávnu návštevu Dánska odborníkov z oblasti udržateľnej výstavby a zástupcov stavebnej obce zo Slovenska, vrátane ministra Doležala, aby sa inšpirovali a získali poznatky a skúsenosti, ako správne nastaviť systém a pripraviť sa na čerpanie čo najlepšie," podotkla s vierou, že sa podarí naštartovať potrebné reformy a investície z tohto plánu čím skôr.

Viac o téme: PrezidentkaUdržateľnosťZuzana ČaputováKlimatická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu