Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mária Kolíková víta oslobodenie ďalších troch obetí policajnej razie spod obžaloby

Mária Kolíková
Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) víta rozhodnutie košického okresného súdu, ktorým v stredu právoplatne oslobodil ďalšie tri obete policajnej razie v Moldave nad Bodvou z roku 2013 spod obžaloby za krivú výpoveď. Ministerka to uviedla na sociálnej sieti.

"Zároveň však vnímam, že ten, kto má cit pre ľudské práva, musí mať silnú pachuť v ústach z toho, že prípad policajnej razie v Moldave nad Bodvou bol po ôsmich rokoch stále na súde nie z dôvodu, že sa hľadá odpoveď na otázku, kto je vinný za násilnosti v osade, ale na otázku, kto povedal, že to tak nebolo," podotkla s tým, že osem rokov trvajúceho trestného procesu musí poškodiť každého, osobitne ľudí, ktorí sú obeťami celého trestného procesu. "Pretože spravodlivosť, čím dlhšie sa na ňu čaká, tým menej sa z nej získa, až sa môže stratiť úplne v čase," zdôraznila.

V tejto súvislosti považuje za dôležité, že SR je členskou krajinou Rady Európy a záväzné sú pre ňu rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). "Práve vďaka takémuto rozhodnutiu sa Slovensko vybralo cestou právneho štátu aj smerom k ochrane tých, ktorí sú obeťami neprimeranej policajnej akcie štátu," doplnila.

Kľúčovú úlohu v tomto prípade podľa nej zohrala aj verejná ochrankyňa práv SR. "Bola to práve verejná ochrankyňa práv, ktorá ESĽP poskytla svoje stanovisko ako tretia strana (amicus curiae), v ktorom bolo jasne konštatované, že počas razie došlo k viacerým porušeniam základných práv obetí," dodala s tým, že je namieste otázka, či nedať tomuto úradu viac kompetencií.

Košický okresný súd v stredu právoplatne oslobodil spod obžaloby Milana Hudáka, Rolanda Danča a Júliusa Hudáka. Ďalších dvoch obžalovaných Róberta Rybára a Leonarda Horvátha v samostatných konaniach súd oslobodil už v máji. Stalo sa tak po stanovisku Generálnej prokuratúry SR a prehodnotení skutkového stavu veci, ako aj po verdikte ESĽP. Obžalovanou tak ostáva len Irena M., u ktorej prokurátor žalobu nestiahol. Pri kontroverznej akcii 19. júna 2013 v rómskej osade na Budulovskej ulici v Moldave nad Bodvou zasahovalo viac ako 60 policajtov. Šiesti Rómovia vypovedali, že ich bezdôvodne a brutálne bili.

Viac o téme: ObeteMária KolíkováZa ľudíMoldava za Bodvou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu