Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lekárske fakulty budú musieť zrejme prijať viac zahraničných študentov, uviedol Raši

Richard Raši
Richard Raši (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Vláda SR stále lekárskym fakultám nezaslala peniaze na zvýšenie počtu slovenských študentov medicíny. Namiesto nich lekárske fakulty pravdepodobne budú musieť prijať zahraničných platiacich študentov. Upozornil na to poslanec parlamentu a podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richard Raši.

Lekárske fakulty podľa jeho slov stále nedostali peniaze na súčasných druhákov, ani na budúcoročných prvákov. "Fakulty veľmi pravdepodobne prijmú opäť viac zahraničných študentov, ako tých domácich, jednoducho z finančných dôvodov," skonštatoval Raši. Ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) preto vyzval na dofinancovanie lekárskych fakúlt.              

Pripomenul, že štandardne dostanú lekárske fakulty na rok štúdia slovenského študenta približne 5000 eur, čo predstavuje akési minimum, ktoré štúdium stojí, ale nestačí na celkové financovanie a ďalší rozvoj lekárskych fakúlt. Lekárske fakulty sú tak podľa Rašiho nútené dopĺňať si rozpočet samoplatiacimi zahraničnými študentmi, ktorých štúdium stojí približne 10.000 eur ročne.

"Preto vláda Petra Pellegriniho poskytla lekárskym fakultám finančné prostriedky za slovenských študentov, ktorých prijali navyše, aby sme mali viac slovenských lekárov a pritom sa úroveň štúdia na lekárskych fakultách nijak neznižovala. Program bol úspešný, v prvom roku bolo lekárskym fakultám poskytnutých približne 2,5 milióna eur a fakulty navýšili počet slovenských študentov približne asi o 250," spresnil Raši.

Rezort zdravotníctva sa problematikou zaoberá, diskutuje o nej s predstaviteľmi ministerstva školstva.Uviedla to hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Ministerstvo zdravotníctva nemá právny titul poskytovať finančné prostriedky pre lekárske fakulty, ktoré sú v pôsobnosti iného rezortu. Slovenská zdravotnícka univerzita (SZU), ako naša jediná podriadená lekárska fakulta, si zatiaľ nepožiadala finančné prostriedky na prijímanie nových študentov," reagovala Eliášová.

Viac o téme: ŠtudentiRichard RašiLekárske fakulty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu