Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Očkovanie je naša nádej: Konzílium odborníkov prehovorilo o ďalšej vlne

Očkovanie na Slovensku
Očkovanie na Slovensku (Zdroj: TASR - Lukáš Mužla)

BRATISLAVA - Ak chce krajina predísť tretej vlne nového koronavírusu a opätovnému preťaženiu zdravotníkov a nemocníc, je dôležité, aby bol zaočkovaný čo najväčší počet osôb. Upozornilo na to konzílium odborníkov, ktoré zároveň vydalo sériu odporúčaní, ako podporiť záujem o vakcináciu.

Konzílium odporúča, aby sa očkovanie realizovalo aj v ambulanciách všeobecných lekárov pre dospelých. "Lekár je najčastejší a najdôveryhodnejší zdroj informácií o očkovaní. Ak očkovanie odporučí a vykoná ošetrujúci lekár, tak sa občan s najväčšou pravdepodobnosťou zaočkovať dá," uviedlo konzílium. Potrebné je tiež podľa neho prísť s vakcínami za občanmi do obcí a spolu so starostami a všeobecnými lekármi organizovať očkovacie dni.

Podľa konzília by tiež bolo vhodné umožniť objednávanie sa na termín, ktorý vyhovuje očkovanému, a umožniť objednávanie viacerých osôb na jeden termín. "Podporí sa tak organizované hromadné očkovanie osôb z jednej obce alebo z jednej firmy," vysvetlili odborníci. Nevyhnutné je tiež pripraviť a robiť kampaň na regionálnej úrovni, zameranú na lokálne špecifiká, aj v jazyku menšín. Potrebné je však informovať nielen o výhodách očkovania, ale aj odpovedať na často kladené otázky týkajúce sa obavy z nežiaducich účinkov, vyvracať klamlivé informácie odporcov očkovania.

Konzílium odporúča podporovať zamestnávateľov v očkovaní zamestnancov, ktorí po zaočkovaní nebudú pre ochorenie COVID-19 chýbať v práci. "Odporúčame očkovať aj zamestnancov našich firiem, ktorí sú cudzí štátni príslušníci. Zabráni sa tak dovlečeniu nákazy týmito pracovníkmi po dovolenke v ich vlasti," zdôraznili odborníci.

Dôležité je tiež pripraviť očkovanie v ambulanciách všeobecných lekárov pre deti a dorast, aby bolo možné očkovať deti staršie ako 12 rokov. "Budú tak chránené pred nástupom do školy v septembri, deti totiž hrajú významnú úlohu pri šírení vírusu," dodalo konzílium.

Viac o téme: OčkovanieKoronavírusKonzílium odborníkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu