Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na stole je opäť sprísnenie interrupcií: Záborskú predbehol Čepček! Znásilnenie musí potvrdiť prokurátor

Martin Čepček
Martin Čepček (Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Pandémia je na ústupe a tak sa zdá, že poslanci sa opäť budú venovať kontroverzným témam. Annu Záborskú tentokrát predbehol poslanec OĽaNO Martin Čepček, ktorý do parlamentu predložil návrh novely zákona na sprísnenie interrupcií.

Archívne video

Čepčeka z OĽaNO sa na klube budú pýtať prečo hlasoval proti zmene ústavného zákona (Zdroj: Topky/Maarty)

Poslanec Martin Čepček má dočasne pozastavené členstvo v klube OĽaNO. Je známy tým, že často hlasoval s kotlebovcami. Aj teraz sa zhodli a do parlamentu takmer naraz predložili novelu zákona na sprísnenie interrupcií. Stalo sa tak polroka potom, ako v parlamente neprešiel návrh Anny Záborskej. Čepčekov je však oveľa prísnejší. 

KORONAVÍRUS Obmedzenie interrupcií v čase pandémie: Ministerstvo to zdôvodňuje ochranou zdravia

Poslanec chce v novele zákona zakázať akúkoľvek propagáciu umelého prerušenia tehotenstva. Informácie má poskytovať len ministerstvo zdravotníctva po predchádzajúcom poučení ženy, ktorá sa pre interrupciu rozhodla. 

"Propagácia umelého ukončenia tehotenstva potratom sa zakazuje. Informácie o zdravotníckych zariadeniach ústavnej starostlivosti, ktoré umelé ukončenie tehotenstva potratom vykonávajú, poskytne ministerstvo zdravotníctva na základe žiadosti matky po predchádzajúcom poskytnutí poučenia o iných možnostiach riešenia situácie matky pri nečakanom tehotenstve," píše sa v dokumente

Znásilnenie potvrdí porkurátor

Umelé ukončenie tehotenstva potratom sa podľa dokumentu dovoľuje vykonať iba ak: 

  • nie je možné inak zachrániť život matky
  • nie je možné inak zabrániť trvalému a vážnemu poškodeniu zdravia matky
  • je nenarodenému dieťaťu jednoznačne diagnostikované ťažké poškodenie zdravia a trvanie tehotenstva nepresiahlo 24 týždňov
  • je tehotenstvo následkom spáchania trestného činu na matke a trvanie tehotenstva nepresahuje 12 týždňov
 

Posledný bod by mal preukázať prokurátor, ktorý by potvrdil dôvodnosť podozrenia spáchania trestného činu. "Prokurátor bez zbytočného odkladu po podaní žiadosti vydá tehotnej matke písomné vyjadrenie o dôvodnom podozrení zo spáchania trestného činu na matke s možným následkom tehotenstva. Ak si prokurátor uplatní výhradu vo svedomí, zabezpečí prokuratúra vydanie písomného vyjadrenia iným prokurátorom bez zbytočného odkladu," píše sa v návrhu. 

Podobný návrh predložili do parlamentu aj kotlebovci. "Cieľom legislatívneho návrhu je upraviť potratovú politiku na Slovensku v oblasti svojvoľných a neodôvodnených umelých prerušení tehotenstva. Návrh zákona súčasne rieši vágnu situáciu v oblasti potratovej turistiky na Slovensku. Legislatívny návrh vychádza z prirodzenej nutnosti chrániť aj životy nenarodených detí. Okrem morálnych argumentov sa opiera aj o samotnú Ústavu SR, kde sa v článku 15 uvádza, že ľudský život je hodný ochrany už pred narodením," dôvodnia členovia na čele s predsedom, neprávoplatne odsúdeným, Marianom Kotlebom. 

Viac o téme: InterrupcieKotlebovciAnna ZáborskáOĽaNOMartin Čepček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu