Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vybral si za vzor Makóa? Beňa usvedčuje Zuriana aj Pčolinského: Za spoluprácu podmienka a peňažný trest

Prvý námestník Slovenskej informačnej služby Boris Beňa pri zadržaní pri akcii JUDÁŠ Zobraziť galériu (4)
Prvý námestník Slovenskej informačnej služby Boris Beňa pri zadržaní pri akcii JUDÁŠ (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Bývalý prvý námestník SIS sa dostal z väzby na slobodu podobne, ako Ľudovít Makó. Obaja sú obvinení a obaja vypovedajú na vplyvných ľudí na Slovensku. V prípade Beňu je to napríklad bývalý šéf NAKA Branislav Zurian, či exšéf SIS Vladimír Pčolinský.

Ľudovít Makó prišiel vypovedať do budovy Prezídia policajného zboru (Zdroj: Ivan Mego)

Bývalý námestník Slovenskej informačnej služby Boris Beňa dostal trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov. Rozhodol o tom sudca Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, ktorý vo štvrtok schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a Beňom, obvineným za zločin prijímania úplatku a prečiny ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Rozsudok je právolplatný. 

EXKLUZÍVNE Šokujúce trestné oznámenie exšéfa NAKA! Na upratanie Makóa do SIS tlačil priamo Matovič

Beňa bol zadržaný v rámci akcie Judáš začiatkom decembra 2020. Medzi obvinenými boli v tomto prípade aj bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský, ďalší bývalý predstaviteľ SIS Peter G. a bývalí vysokopostavení funkcionári PZ a finančnej správy. Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Lučanský sa vo väzbe v ústave v Prešove pokúsil o samovraždu a 30. decembra 2020 zomrel. Voči nemu stíhanie zastavili. V marci tohto roka NAKA zadržala a obvinila v súčasnosti už bývalého riaditeľa SIS Vladimíra P., ktorý zostáva vo väzbe. Spolu s Beňom mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40.000 eur. Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára. Pčolinský to popiera. 

Vladimír Pčolinský
Zobraziť galériu (4)
Vladimír Pčolinský  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Trestné oznámenie od Zuriana

Vo februári tohto roka podal na Borisa Beňu trestné oznámenie bývalý šéf NAKA Branislav Zurian. Beňa totiž na Zuriana vypovedal, že mu vyzradil, že NAKA pracuje na Ľudovítovi Makóovi, ktorý mal v tom čase byť príslušníkom SIS. 

"Stretli sme sa v kaviarni v centre mesta, ktorá sa nachádza medzi klenotníctvom Sheron, ako sa ide okolo SND starého a potom za Čumilom doľava, ako je tá ulica, po 150 metroch vpravo, kde hneď pri vstupe sa nachádza barový pult, je to malá kaviareň, sú tam knihy, založená knižnica knihami, tam sme sa stretli niekoľkokrát," vypovedal Beňa. „Na tomto stretnutí mi povedal, že bolo začaté trestné stíhanie vo veci úkladnej vraždy, kde mal ako podozrivý stupovať pán Makó a ITP (odpočúvanie) bolo nasadené na neho a spoločne aj ďalšie štyri osoby,“ uviedol Beňa vo svojej výpovedi o Zurianovi. 

Branislav Zurian
Zobraziť galériu (4)
Branislav Zurian  (Zdroj: SITA/Polícia SR)

Bývalý šéf NAKA to popiera a tvrdí, že ak aj Beňovi niečo o Makóovi povedal, bolo to v rámci výkonu ich práce. "Nemohol som tušiť, že Beňa, ktorý mal previerku na Prísne tajné, informácie zneužije pre osobný prospech," uviedol Zurian v trestnom oznámení. 

Obvinenie pribudlo aj samotnému Zurianovi, ktorému Inšpekcia NAKA prehľadala byt, keď bol na dovolenke. Zurian sa hneď vrátil na Slovensko a sám sa prihlásil na polícii. Po výpovedi ho pustili domov. 

Kajúcnik Makó

Aj Ľudovít Makó, rovnako ako beňa, je aktuálne na slobode. Makó potvrdzuje Beňovu výpoveď o exriaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskom, ktorý mal podľa vziať úplatok od Zoroslava Kollára. 

Ľudovít Makó
Zobraziť galériu (4)
Ľudovít Makó  (Zdroj: Ivan Mego)

"Pčolinský povedal, že si vie predstaviť zastavenie činnosti príslušníkov SIS v tejto spravodajskej veci a že premiérovi povie, že sa na tom ďalej pracuje a dá im urobiť iba nejaké dielčie úlohy,“ uviedol Makó pred vyšetrovateľom.

Viac o téme: Ľudovít MakóBranislav ZurianVladimír PčolinskýBoris BeňaKajúcnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu