Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ústavný súd posúdi ústavnosť vydávania vyhlášok Úradom verejného zdravotníctva

Budova Ústavného súdu SR v Košiciach
Budova Ústavného súdu SR v Košiciach (Zdroj: SITA/Marek Lukáč)

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v časti, ktorá sa týka právnej úpravy vydávania vyhlášok Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. ÚS v tomto smere prijal na ďalšie konanie návrh generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku. Zároveň súd nevyhovel jeho návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení.

Návrh generálneho prokurátora v časti o výluke práva na náhradu škody a ušlého zisku z dôvodu vykonávania opatrení, ktoré sa týkajú neurčitého počtu osôb, ÚS odmietol. Hovorkyňa ÚS Martina Ferencová pre TASR vysvetlila, že ÚS už koná vo veci o tomto ustanovení, ktoré napadla aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Ústavný súd nevyhovel návrhu generálneho prokurátora na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení týkajúcich sa vyhlášok, keď nezistil dôvody, na základe ktorých by ďalšie uplatňovanie napadnutých ustanovení mohlo ohroziť základné práva a slobody alebo by hrozila značná hospodárska škoda či iný vážny nenapraviteľný následok,“ uviedla Ferencová.

Viac o téme: Ústavný súdÚrad verejného zdravotníctvaVyhlášky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu