Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Unikol LIST predsedníčky Za ľudí! Je určený členom strany: Slová sklamania aj štiepenie je zrejme realita

Veronika Remišová Zobraziť galériu (3)
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Šéfka najmenšej koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová sa nestotožňuje s postojmi, ktoré môžu viesť k pádu vlády a predčasným voľbám. Uviedla to v liste adresovanom členom strany, ktorý unikol na verejnosť.

Premiér odmieta špekulácie: Rokovanie v SIS sa netýkalo Pčolinského ani iných živých prípadov (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová v liste, ktorý poslala členom strany, píše, že na utorkovom stretnutí predsedníctva Za ľudí si od niektorých členov vedenia vypočula výčitky. „Kolegovia zároveň žiadali urýchlené zvolanie mimoriadneho snemu. Predsedníctvo strany sa však dohodlo, že diskusie budú pokračovať budúci týždeň,“ uviedla Remišová a podotkla, že niektorí členovia prenášajú konflikt do médií a strane tým veľmi škodia.

Ako priznala ďalej, nestotožňuje sa s postojmi, ktoré môžu viesť k pádu vlády a predčasným voľbám. V najbližších dňoch a týždňoch chce prísť medzi členov strany a vypočuť si ich názory, návrhy a postrehy.

Celé znenie listu

Vážení členovia strany Za ľudí, milí priatelia,

prihováram sa Vám týmto spôsobom, hoci najradšej by som sa hneď osobne stretla s každým jedným z vás.

V utorok zasadlo predsedníctvo strany, na ktorom som si od niektorých členov vedenia vypočula množstvo útokov a výčitiek. Kolegovia zároveň žiadali urýchlené zvolanie mimoriadneho snemu. Predsedníctvo strany sa však dohodlo, že diskusie budú pokračovať budúci týždeň. Pokladám preto za neprípustné a nekorektné, keď niektorí kolegovia namiesto riešenia situácia na predsedníctve strany, čo je podľa stanov jediná rozumná možnosť, prenášajú konflikt do médií a strane tým veľmi škodia.

Osobné ambície Márie Kolíkovej na funkciu predsedníčky strany sa nemôžu riešiť za cenu likvidácie obrazu strany Za ľudí v médiách. Máloktorý volič má záujem voliť stranu, ktorej predstavitelia prenášajú vnútrostranícke konflikty do médií. Občania sú už veľmi znechutení neustálymi konfliktami vo vládnej koalícii. Strana Za ľudí však týmito vystúpeniami, namiesto budovania alternatívy k ostatným stranám koalície, ukazuje nezáujem o spravovanie krajiny a zameriava sa na vnútorné konflikty, čo je veľká škoda.

Snahy o moje odvolanie z postu predsedníčky strany vnímam dlhšie, na sile však nabrali v priebehu vládnej krízy. Vytvorila sa skupinka, pre ktorú bol prijateľným rizikom pád vlády a následne predčasné voľby. Ja aj s ďalšími kolegami sme mali opačný názor, s ktorým sa stotožnila aj väčšina našej členskej základne, a síce, že návrat Roberta Fica a Petra Pellegriniho by bol pre Slovensko katastrofou a zradou voličov, ktorí nám dali dôveru. Vďaka intenzívnym rokovaniam sa podarilo vládnu koalíciu udržať a naplniť všetky požiadavky predsedníctva strany Za ľudí – výmena premiéra a ministra zdravotníctva, udržanie štvorkoalície a pokračovanie Márie Kolíkovej a Juraja Šeligu na pozícii ministerky a podpredsedu parlamentu.

Nestotožňujem sa s postojmi, ktoré môžu viesť k pádu vlády a predčasným voľbám. Celú svoju politickú kariéru som postavila na zásade dôrazného protikorupčného boja a tvrdej práce pre ľudí. V tomto duchu sa usilujem viesť aj našu stranu. Nemyslím si, že výsledky v prospech našej krajiny sa dosahujú nátlakom, ale konštruktívnym dialógom a poctivou prácou. To potvrdzujú aj preferencie strany, ktoré stúpali vtedy, keď sme mali priestor na poctivú prácu (od môjho zvolenia za predsedníčku po vypuknutie vládnej krízy 3,6 % --> 5,2 %, referenčná agentúra Focus). Keď sa teraz riešia funkcie a ambície, preferencie klesajú.

Mimoriadne si vážim vašu dôveru, vďaka ktorej som bola zvolená za predsedníčku strany na sneme pred deviatimi mesiacmi. Som presvedčená, že napriek veľmi komplikovanej situácii, sa nám za tú dobu podarilo urobiť v náročných podmienkach veľa dobrej práce. Zároveň som presvedčená, že strana Za ľudí nie je stranou úzkeho elitného krúžku. Máme takmer 700 členov a ja si veľmi vážim názor každého jedného z vás. O to viac, ak sa v tejto situácii nehrá len o súdržnosť našej strany, ale o stabilitu a pokračovanie celej vládnej koalície.

Preto chcem v najbližších dňoch a týždňoch prísť medzi vás a vypočuť si vaše názory, návrhy a postrehy. Následne s kolegami v predsedníctve, pri plnom rešpekte vašich názorov urobíme všetko, aby strana Za ľudí pokračovala ako jednotná a moderná strana, otvorená pre liberálnejšie aj konzervatívnejšie založených ľudí, a aby sa nám do volieb podarilo presadiť čo najviac z nášho volebného programu.

Teším sa na stretnutie s vami a prajem vám príjemný deň.

Vaša Veronika Remišová

Šéfka Za ľudí nechce komunikáciu v strane komentovať verejne

Remišová nechce komunikáciu v strane komentovať cez médiá, chce sa osobne rozprávať so straníkmi. V reakcii pre TASR na kritiku jej mailu členom strany o aktuálnej situácii uviedla, že prostredníctvom emailu komunikuje so straníkmi pravidelne a stojí za všetkým, čo im napísala.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (3)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Naša strana má viac ako 680 členov a, samozrejme, niekto môže mať aj iný názor. Strana počas krízy požadovala tri veci - výmenu na poste ministra zdravotníctva, výmenu na poste predsedu vlády a zachovanie štvorkoalície,“ reagovala Remišová. V súvislosti s vládnou krízou dodala, že OĽANO malo ako podmienku odchod Márie Kolíkovej a Juraja Šeligu zo svojich funkcií, no strane sa podarilo pozície udržať vďaka rokovaniam. Aj o tom sa chce rozprávať s členmi strany.

Remišová nevidí dôvod tieto veci rozoberať v médiách. „Pretože to strane iba škodí a zaťažuje občanov. Politici sú platení za to, aby sa venovali problémom ľudí a nie, aby ľudia museli neustále riešiť problémy politikov v médiách,“ uzavrela.

Šeliga vyzýva straníkov na zloženie zbraní, kritizuje mediálne "prestrelky"

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga interne vyzýva straníkov na upokojenie vášní, zloženie zbraní a diskusiu vo vnútri strany o aktuálnej situácii. V zvolaní mimoriadneho snemu nevidí problém, kritizuje však mediálne odkazy a "prestrelky" členov strany. Napísal to v internej skupine Za ľudí, v príspevku, ktorý má TASR k dispozícii. Reagoval ním na aktuálnu situáciu v strane, kde viacerí členovia verejne volajú po sneme a zmene vedenia. Šeliga príspevok ani situáciu v strane oficiálne komentovať nechcel. Trvá na tom, že diskusia patrí za zatvorené dvere.

Juraj Šeliga
Zobraziť galériu (3)
Juraj Šeliga  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

„Verejné prestrelky nás zničia! Namiesto verejných útokov sa spoločne posaďme za stôl a rozprávajme sa, pomenúvajme problémy. Kľudne sa aj pohádajme, ak je to potrebné, ale počúvajme a hľadajme spoločne najlepšie spôsoby, pre ktoré sa vieme zjednotiť,“ zdôraznil v príspevku. Konštatuje, že "vášne" v strane súvisia nielen s problémami vo vláde, ale i útokmi opozície či koaličných partnerov. Straníkom pripomína, že v politike nie sú pre seba a funkcie, ale pre ľudí.

Hovorí o potrebe spoločnej diskusie s tým, že problém v samotnom sneme nevidí. „Nerozumiem, prečo z toho musí byť verejná mediálna prestrelka,“ poznamenal a poukázal na aktuálne problémy v krajine. „Ak sa budeme naďalej verejne zaoberať našimi straníckymi konfliktami, tie skutočné problémy nedostanú všetku našu pozornosť a energiu, ktoré si vyžadujú, a stratíme tak tvár a zrejme aj priaznivcov,“ uzavrel.

Viac o téme: ListVeronika RemišováZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu