Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Martin Klus reaguje na kritiku: Robíme, čo môžeme, o tom najdôležitejšom ale nerozhodujeme

Martina Klusa mrzí kritika adresovaná ministerstvu zahraničia.
Martina Klusa mrzí kritika adresovaná ministerstvu zahraničia. (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus sa na sociálne sieti zastal svojich kolegov v rezorte.

Martina Klusa mrzí, že sa na adresu jeho kolegýň a kolegov znáša kritika a dokonca aj nenávisť. Tá sa týka toho, že ľudia stále nemôžu voľne cestovať do Česka alebo Rakúska či až k moru. Klus vysvetľuje, že kritika je adresovaná nesprávnej strane.

Obavy zo šírenia mutácie KORONAVÍRUSU: Vyzývajú na obmedzenie príchodov z tejto krajiny

"MZVEZ SR je v praxi najmä akýmsi poštárom, komunikujeme s našimi zahraničnými partnermi, zisťujeme, aká je u susedov aj inde situácia, aké sú tam opatrenia a toto všetko pravidelne dávame do rúk členov konzília odborníkov, alebo našich partnerov na Úrade verejného zdravotníctva SR či na rezorte zdravotníctva, ako návrhy na úpravy," snaží sa osvetliť situáciu.

Ako hovorí, ministerstvo zahrania nerozhoduje o uzatváraní a otváraní hraníc. Túto agendu má na starosti rezort vnútra. Takisto ministerstvo nemá na starosti rozhodovanie o podmienkach návratu zo zahraničia. To majú na starosti zase vedci, odborníci či epidemiológovia.

Martin Klus sa na krízovom štábe vyjadril ku Covid pasom (Zdroj: Topky/Maarty)

"A nezavádzame do praxe ani tzv. digitálne „zelené“ certifikáty, za tie je zodpovedné ministerstvo zdravotníctva spoločne so spolugestormi – rezortom vnútra a Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR," dopĺňa Klus na Facebooku.

Martin Klus sa dotkol aj tzv. cestovateľského preukazu. Vysvetlil, že rezort predkladá návrhy a informuje, ktoré krajiny sú na tom dobre. Dôležité sú aj pravidlá, napríklad reciprocita má veľkú váhu. Podľa Klusa sa tvorba cestovateľského semaforu blíži ku koncu. Občanov chcú dôsledne informovať o aktuálnych novinkám, ale až vtedy, keď sú na 100 percent potvrdené.

"Inak povedané, ak ste takúto novinku na stránke mzv.sk alebo napr. aj na tejto stránke nenašli, tak touto informáciou zatiaľ nedisponujem(e) a teda nemám čo odpovedať na mnohé Vaše komentáre. Mrzí ma to."

Martin Klus informuje o európskych krajinách z hľadiska pandémie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Klus tiež zdôraznil, že Slovensko má problém s nejednotnými certifikátmi o očkovaní. Na ťahu je podľa neho zdravotníctvo. Slovensko musí vydávať národné očkovacie certifikáty v jednotnej forme. Bez toho sa nemôžeme pripojiť k regionálnym dohodám, ktoré už okolo nás vznikajú.

"Taká je realita a ak si mám trúfnuť odhadnúť, domnievam sa, že zásadnou zmenou tohto stavu bude až funkčný digitálny covid certifkát, o ktorom tu informujem pravidelne, nakoľko je dôležitou témou o. i. Rady EÚ pre všeobecné záležitosti, kde Slovensko zastupujem ja," dodáva v statuse na záver Martin Klus.

Viac o téme: CertifikátOčkovanieSemaforKritikaMinisterstvo zahraničiaCestovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu