Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prezidentka má čo vysvetľovať! Možné porušenie zákazu reklamy, hrozí jej mastná pokuta

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Výbor Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií začal konanie voči prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Dôvodom má byť podnet súvisiaci s možným porušením zákazu reklamy. Týka sa dresu od športovkyne Petry Vlhovej, ale aj pulzných oxymetrov, ktoré prezidentke poskytli súkromné spoločnosti. Uviedol to predseda výboru Boris Susko (Smer-SD) po utorkovom rokovaní výboru. Dodal, že výbor si vyžiada stanovisko prezidentky a následne rozhodne. Ak skonštatuje porušenie zákona, hlave štátu hrozí pokuta až vo výške 12 mesačných platov.

"Išlo o začatie konania na základe podaného podnetu, išlo o konanie vo vzťahu k prezidentke Čaputovej za porušenie zákazu reklamy," uviedol Susko s tým, že výbor bude žiadať vyjadrenie od hlavy štátu. Následne bude v konaní pokračovať. Myslí si, že zákon hovorí jasne o tom, čo je reklama, a ústavný zákon zas jasne vraví, že verejný funkcionár reklamu robiť nemôže. "Uvidíme, ako to výbor vyhodnotí," dodal.

V podanom podnete sa hovorí, že prezidentka mala fotografiami s dresom Vlhovej zvýhodňovať jej sponzorov, a teda propagovať konkrétne značky. V súvislosti s pulznými oxymetrami podnet prezidentke vyčíta, že na obrazovke aj na stránke Prezidentského paláca menovala názvy súkromných firiem, ktoré ich poskytli.

"Martin Daňo podal podnet na prezidentku a keďže podnet spĺňal náležitosti vyžadované ústavným zákonom, výbor konštatoval, že konanie voči prezidentke sa začalo podaním podnetu," doplnil p člen výboru a poslanec Ondrej Dostál (SaS).

Okrem tohto riešil výbor aj podnety voči ďalším verejným funkcionárom. Podľa slov Suska napríklad definitívne zastavil konanie voči šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi v súvislosti s užívaním kaštieľa vo Vinosadoch. Vo veci výbor nekonštatoval porušenie.

Viac o téme: ReklamaPorušeniePrezidentkaVýborZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu