Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNE Slovensko pozastavilo očkovanie AstraZenecou: Možnosť voľby vakcíny je na spadnutie

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca
Vakcína od spoločnosti AstraZeneca (Zdroj: SITA/Robert Michael/dpa via AP, file)

BRATISLAVA - Slovensko pozastavilo očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca pre ľudí, ktorí ju majú dostať po prvý raz. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Podľa šéfky zdravotníckeho výboru si budeme čoskoro môcť vakcínu vybrať.

"Aktuálne sa očkujú vakcínou od spoločnosti AstraZeneca ľudia, ktorí čakajú na druhú dávku tejto očkovacej látky. Očkovanie vakcínou od tejto spoločnosti pre prvoočkovaných je pozastavené. MZ v tejto chvíli zvažuje viaceré alternatívy, ako budeme na Slovensku v tejto veci postupovať," uviedla. Rezort aktuálne kompletizuje všetky odborné stanoviská. O ďalších krokoch bude informovať počas tohto týždňa.

Slovensko pozastavilo očkovanie vakcínou od AstraZenecy pre prvoočkovaných (Zdroj: MZ SR, Topky)

Aktualizované 17:31 Stanovisko šéfky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej

"Ministerstvo zdravotníctva si z dôvodu pochybnosti verejnosti vypýtalo výsledky štúdie od Britov, ktorí vyočkovali už 8 miliónov vakcín AstraZeneca. Výsledky bude prezentovať verejnosti a ak budú pozitívne, plánuje pán minister spustiť očkovanie Astrou znova s tým, že ľudia budú mať možnosť voľby vakcíny," uviedla pre Topky Bittó Cigániková.

EÚ chce AstraZenecu žalobou donútiť, aby do konca júna dodala vakcíny

Európska komisia chce žalobou britsko-švédsku firmu AstraZeneca prinútiť, aby jej do konca júna doručila 90 miliónov dávok vakcín. Uviedol to v utorok hovorca EÚ Stefan de Keersmaecker, ktorého citovala agentúra AFP. "Chceme, aby súd nariadil spoločnosti doručenie ďalších 90 miliónov dávok k tým 30 miliónom, ktoré už boli doručené v prvom štvrťroku," uviedol de Keersmaecker. Európska komisia - s podporou všetkých 27 členských štátov - tvrdí, že AstraZeneca porušila zmluvu, podľa ktorej mala do EÚ dodať v prvej polovici aktuálneho roka 300 miliónov dávok vakcín.

Spoločnosť AstraZeneca vyvolala už v januári vlnu nespokojnosti v krajinách EÚ, keď oznámila, že nebude schopná dodať do Únie pôvodne očakávaný počet dávok vakcín. Do konca prvého štvrťroka výrobca dodal krajinám EÚ iba 30 miliónov dávok namiesto 120 miliónov dávok, ktoré boli zakotvené v zmluve s eurokomisiou. Tento deficit vakcín spomalil očkovacie kampane v krajinách EÚ. Do konca júna pritom mala AstraZeneca pôvodne EÚ dodať všetkých 300 miliónov sľúbených dávok vakcíny. Namiesto toho však neskôr sľúbila, že dodá len 70 miliónov dávok.

De Keersmaecker v utorok uviedol, že cieľom podniknutých právnych krokov EK nie je pokutovať AstraZenecu či požadovať od nej kompenzáciu, ale len "zaistiť, že (sľubované) vakcíny budú doručené". Hovorca však dodal, že, ak by bola práve pokuta tým, čo by podnietilo spoločnosť k splneniu jej záväzkov, tak "by sme ich mohli požiadať o zaplatenie pokuty". Uviedol tiež, že Komisia svoje argumenty proti spoločnosti nebude medializovať, ale predloží ich až v súdnej sieni, pričom vyjadril vieru v tom, že sú "pádne".

Viac o téme: OčkovaniePozastavenieKoronavírusAstraZenecaPrvoočkovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu