Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Asistované sčítanie obyvateľov funguje veľmi dobre: Zatiaľ vedie Prešovský kraj

Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021
Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021 (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

PREŠOV – Prešovský kraj vedie v asistovanom sčítaní v rámci Slovenskej republiky. Podľa hovorkyne Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmíny Stauder asistované sčítanie najlepšie pokračuje práve v krajoch, kde sa predpokladalo jeho využitie pre digitálne vylúčené skupiny obyvateľov, najmä marginalizované rómske komunity a časť seniorov.

Prešovský kraj evidoval k 31. marcu po online sčítaní 82,6 percenta sčítaných. K 17. máju sa počet sčítaných obyvateľov kraja zvýšil na viac ako 86 percent. V Prešovskom kraji sa od začiatku asistovaného sčítania sčítalo 29.993 obyvateľov, čo predstavuje 3,6 percenta.

V Prešovskom kraji je podľa Stauder zriadených 718 kontaktných miest. Obyvateľom je k dispozícii 816 stacionárnych asistentov a k záujemcom domov je pripravených prísť 1017 mobilných asistentov.
"Hoci sčítanie napreduje v kraji dobre, stále tu evidujeme obce, ktoré majú podiel sčítaných obyvateľov pod 50 percent. Ide o menšie obce, ale i napriek tomu apelujeme, aby samospráva v týchto obciach konala a urobila maximum pre úspešnú realizáciu asistovaného sčítania," povedala Stauder.

Asistované sčítanie najrýchlejšie napreduje v obci Lomnička v okrese Stará Ľubovňa, kde je nárast podielu sčítaných počas asistovaného sčítania 54,17 percenta. Druhou najlepšou obcou je obec Nižný Komárnik v okrese Svidník, kde je nárast podielu sčítaných počas asistovaného sčítania 49,19 percenta.

"Prešovský kraj vedie v asistovanom sčítaní. Veľmi si vážime, že samospráva nepodcenila prípravu na asistované sčítanie a v prípade Prešovského kraja zabezpečila a vyškolila takmer 2000 ľudí, ktorí pomáhajú obyvateľom ako asistenti," doplnila generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ SR Ľudmila Ivančíková.

Asistované sčítanie sa začalo 3. mája, bude trvať do 13. júna. Je určené pre každého, kto sa nemohol sčítať samosčítaním z dôvodu, že nemal prístup na internet, počítač, tablet, alebo sa nevedel elektronicky sčítať počas obdobia online samosčítania. V druhom týždni asistovaného sčítania sa celkový počet sčítaných v Slovenskej republike zvýšil na 4.950.450 obyvateľov, čo predstavuje takmer 88 percent. Spolu sa od začiatku projektu asistovane sčítalo už 106.443 obyvateľov, čo sú takmer dve percentá obyvateľov SR. Sčítaniu obyvateľov predchádzalo sčítanie domov a bytov, ktoré sa konalo od 1. júna 2020 do 12. februára 2021.

Viac o téme: SčítaniePrešovský krajSODB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu