Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Aká bude Európska únia? Minister Korčok sa prihlásil z Bruselu a uviedol, že na mieste je aj kritická diskusia!

Ivan Korčok, minister zahraničných vecí Zobraziť galériu (2)
Ivan Korčok, minister zahraničných vecí (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister Ivan Korčok dnes (10.5.2021) rokuje s ministerskými kolegami z Európskej únie. Uviedol, že na mieste je aj otvorená diskusia o tom, akú Európsku úniu chceme mať. Konferencia o budúcnosti Európy je podľa Korčoka jedinečnou príležitosťou povedať, aký život chceme v únii vytvoriť pre nás a budúce generácie.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) je aktuálne na Konferencii o ďalšej podobe EU v Bruseli. Téma sa pritom otvorila ešte cez víkend, kedy traja najvyšší ústavní činitelia - prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady Boris Kollár a predseda vlády Eduard Heger otvorili v nedeľu (9. mája 2021) na Bratislavskom hrade spolu s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivanom Korčokom Konferenciu o budúcnosti Európy.

Podľa tlačového odboru ministerstva zahraničia je cieľom tohto jedinečného celoeurópskeho projektu, spusteného symbolicky na Deň Európy otvorená debata s občanmi Európskej únie o jej výhodách, výzvach a budúcom smerovaní.

Minister I. Korčok rokuje s ministrami zahraničných vecí EÚ (Zdroj: Ivan Korčok/Facebook)

"Slovensko je plnoprávnym členom Európskej únie už 17 rokov. Naše miesto v únii je našou slobodnou voľbou. Je vyjadrením túžby po slobode a demokracii, ekonomickom rozvoji a vôli spravovať našu spoločnosť na základe princípov právneho štátu. Európska únia je aj dnes najlepším priestorom pre úspešné, prosperujúce a bezpečné Slovensko," uviedli traja najvyšší ústavní činitelia pri tejto príležitosti.

"V Európskej únii dnes spoločne spúšťame Konferenciu o budúcnosti Európy. Otvára nový priestor a ponúka možnosti pre úprimnú, otvorenú a kritickú diskusiu o tom, ako vidíme jej budúcnosť a naše miesto v nej," uviedol tlačový odbor v stanovisku pre médiá s tým, že konferencia prichádza v náročnom období. "Pandémia je pre všetkých skúškou. Je však tiež príležitosťou na obnovu a posilnenie únie. Rozhodnutia o tom, ako to docieliť, musia odrážať hlas občanov," špecifikoval ďalej s tým, že popri diskusii o budúcnosti je nevyhnutné pokračovať v napĺňaní spoločných cieľov, ktoré zvýšia kvalitu života všetkých občanov.

Aká bude Európska únia?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ide predovšetkým o udržateľný rozvoj hospodárstva, jednotný trh bez bariér či stabilnú spoločnú menu. Ide tiež o to, ako budeme spoločne reagovať na výzvy, ktoré prináša zmena klímy, migrácia, šírenie dezinformácií, nestabilita a konflikty na medzinárodnej scéne," pokračoval tlačový odbor rezortu vo svojom stanovisku s tým, že diskusiu chce preniesť aj do regiónov, miest obcí a komunít. 

"Európska únia je každodennou súčasťou nášho života, je to náš existenčný priestor. Únia môže byť len taká, akú ju chceme mať my sami. Je čas, aby sme sa ako občania tejto príležitosti zhostili spoločne. Ide o našu budúcnosť," odznelo v závere. 

Viac o téme: Minister zahraničiaIvan KorčokKonferencia o budúcnosti Európy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu