Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Bude očkovanie rýchlejšie? Macron podporuje pozastavenie ochrany patentov na vakcíny

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/John Thys/Pool Photo via AP, File)

PARÍŽ - Nemecko je pripravené viesť rozhovory o návrhu celosvetovo pozastaviť platnosť patentov farmaceutických firiem na vakcíny proti nákazlivej chorobe COVID-19, ktorý v stredu podporili aj Spojené štáty. Vo štvrtok to oznámil nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Podobné vyhlásenie zverejnilo aj Francúzsko, informovala tlačová agentúra AFP.

"Je to diskusia, ktorej sme otvorení," povedal Maas novinárom, keď sa ho spýtali na stredajšie vyhlásenie splnomocnenkyne americkej vlády pre obchodné záležitosti Katherine Taiovej, že Washington teraz podporuje výzvy na celosvetové zrušenie ochrany patentov na vakcíny proti covidu, pretože pandémia sa stále prudko šíri.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že "absolútne súhlasí" s celosvetovým zrušením ochrany patentov na vakcíny proti covidu, a pridal tak svoj hlas ku kampani podporovanej americkým prezidentom Joeom Bidenom. Macronovo vyhlásenie je posunom v postoji Francúzska, ktoré sa predtým stavalo proti takémuto kroku, pretože by odradil farmafirmy od zavádzania inovácií. Paríž tiež argumentoval, že pozastavenie ochrany patentov by malo byť až poslednou možnosťou.

Ako už skôr napísala agentúra AFP, Bidenova administratíva bude o konkrétnych podmienkach návrhu rokovať na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Práva duševného vlastníctva sú síce dôležité, Washington však "podporuje pozastavenie tejto ochrany pre vakcíny proti (ochoreniu) COVID-19," uviedla vo vyhlásení Taiová. "Ide o globálnu zdravotnú krízu a mimoriadne okolnosti pandémie COVID-19 si vyžadujú mimoriadne opatrenia," dodala.

Očkovanie môže byť rýchlejšie

Ešte vlani v októbri návrh na pozastavenie týchto patentov na pôde WTO spoločne predložili India a Juhoafrická republika (JAR). Ak by bol ich návrh schválený, potom by vakcíny mohla vyrábať každá technologicky schopná firma, čím by sa očkovanie stalo rýchlejšie dostupným aj chudobnejším krajinám.

Viac ako 60 bývalých šéfov štátov a vlád, vrátane niekdajších lídrov Británie a Francúzska, a vyše 100 nositeľov Nobelovej ceny vyzvalo v apríli prezidenta Bidena, aby tento návrh podporil. V ich otvorenom liste sa uvádza, že na základe súčasného tempa výroby vakcín si väčšina chudobných krajín bude musieť na dosiahnutie masovej imunizácie proti covidu počkať minimálne do roku 2024.

Nové varianty vírusu budú medzitým aj naďalej zabíjať ľudí a vzájomne prepojená globálna ekonomika bude naďalej poškodzovaná, "kým nebudú mať všetci a všade prístup k bezpečnej a účinnej vakcíne," uviedol nositeľ Nobelovej ceny za ekonomiku Joseph Stiglitz.

Africká únia ocenila USA

Zdravotnícky orgán Africkej únie (AÚ) vo štvrtok ocenil postoj Spojených štátov, ktoré podporujú návrh, aby bola celosvetovo pozastavená ochrana patentov farmaceutických firiem na vakcíny proti nákazlivému ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dejiny si zapamätajú tento krok americkej vlády ako správnu vec urobenú v správny čas, pretože bojujeme proti desivej výzve, ktorá  našej novodobej histórii nemá obdobu," povedal na tlačovej konferencii doktor John Nkengasong, riaditeľ Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (Africa CDC). Keďže chudobné krajiny majú problém zaobstarať si dostatok dávok očkovacích látok proti covidu, splnomocnenkyňa americkej vlády pre obchodné záležitosti Katherine Taiová v stredu vyhlásila, že USA "podporujú zrušenie ochrany patentov na vakcíny proti covidu".

"Mimoriadne okolnosti počas pandémie covidu si vyžadujú mimoriadne opatrenia," uviedla vo vyhlásení. Nkengasong označil tento krok Washingtonu za "pozoruhodný prejav líderstva a veľmi dôležitý posun". "Tento vývoj bude pokračovať, až získa potrebný spád, ktorý nám umožní dosiahnuť cieľ. Toto je krok správnym smerom," doplnil šéf afrického CDC.

Viac o téme: PatentVakcínyKoronavírusEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu