Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Bývalý šéf vyšetrovateľov Ivor: Konanie na Súdnom dvore EÚ v prípade amnestií je náročné a zložité

Jaroslav Ivor
Jaroslav Ivor (Zdroj: SITA/Robert Tappert)

BRATISLAVA - Konanie na Súdnom dvore EÚ v Luxemburgu súvisiace s únosom Michala Kováča ml. a zrušením Mečiarových amnestií je náročné a zložité. Uviedol to bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov a vysokoškolský pedagóg Jaroslav Ivor.

"Súdny dvor v Luxemburgu uskutočnil vo štvrtok len vypočutie k prípadu. Samozrejme, zadovažuje si aj ďalšie informácie a dôkazy k tejto kauze. Súdny dvor však ešte nerozhodol, oznámil iba, že poveril generálnu advokátku, aby pre sudcov pripravila odporúčanie v tejto veci," povedal Ivor.

Zdôraznil, že Súdny dvor odporúčaním nebude viazaný, ale až po preskúmaní ním zadováženého materiálu a odporúčania generálnej advokátky môže definitívne rozhodnúť. "Teda až potom môže zodpovedať otázku, na ktorú sa obrátil slovenský súd ako predbežnú pre jeho trestné konanie," doplnil Ivor.

"Pokiaľ ide o niekoľko rokov Slovensko traumatizujúcu otázku Mečiarových amnestií, tak treba pripomenúť, že Okresný súd (OS) Bratislava III, ktorý mal vo veci ďalej konať po rozhodnutí parlamentu a Ústavného súdu SR, sa obrátil na Súdny dvor EÚ s tzv. prejudiciálnou otázkou alebo predbežnou otázkou. Tou požiadal Súdny dvor EÚ o zodpovedanie otázky, či možno konanie parlamentu SR a Ústavného súdu SR považovať za prelomenie nezrušiteľnosti amnestií. Či teda môže OS Bratislava III pokračovať v konaní," zhrnul Ivor.

Súdny dvor EÚ uskutočnil vo štvrtok vypočutie k prípadu únosu Michala Kováča ml. z roku 1995 a k rozhodnutiu slovenského parlamentu z marca 2017 o zrušení amnestií osobám podozrivým z tohto trestného činu, o ktorých v júli 1998 rozhodol vtedajší slovenský premiér Vladimír Mečiar. Súdnym prípadom sa bude ďalej zaoberať generálna advokátka Súdneho dvora Julianne Kokottová. Tá pripraví pre sudcov odporúčanie vo veci. Súdny dvor však nie je viazaný návrhmi generálnych advokátov a sudcovia vynesú rozsudok neskôr.

Viac o téme: únosBratislavaMichal KováčJaroslav IvorSúdny dvor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu